FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Α. Ηλιόπουλος:
Υπάρχει κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό

Σε σοβαρές καταγγελίες ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού προχώρησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο οποίος επανέλαβε όσα κατήγγειλε μέσω της συνέντευξης του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερου» περί κακοδιαχείρισης και πλήρους απουσίας ελέγχου στο ζήτημα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 fm, δήλωσε δικαιωμένος για την εντολή έρευνας που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για τη διαχείριση των κονδυλίων: «Εξήντλησα όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αλλάξει κάτι. Οι έλεγχοι από τη δικαιοσύνη είναι μια δικαίωση στην προσπάθεια που έκανα», σημείωσε.

Εικόνες ντροπής

Ο Αν. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» που τον οδήγησαν στο να μιλήσει δημόσια, ενώ ειδικά για τη διαχείριση των κονδυλίων είπε πως «όλοι βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά» αν και, όπως διευκρίνισε, ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα της διανομής των κονδυλίων.

Σχετικά με το καθεστώς των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά ο Α. Ηλιόπουλος τόνισε πως «εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω το πώς πληρώνονται οι ΜΚΟ. Έχω ζητήσει τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δεν έχω πάρει απάντηση».

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν «ενήμερος» για όλα τα προβλήματα που είχε εντοπίσει «με σχετική αλληλογραφία».

Κληθείς να ονοματίσει τα προβλήματα στο μεταναστευτικό ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα τη διαδικασία. «Πολίτες τρίτων χωρών έρχονται και ζητούν προστασία και εμείς δεν τους αντιμετωπίζουμε με ενδεδειγμένο τρόπο. Τα κέντρα στα νησιά δεν έχουν ξεκάθαρη αποστολή. Τι είναι, τι είναι κέντρα φιλοξενίας; Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης;» Κάνοντας ειδική αναφορά στη Μόρια ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.500-4.000 ανθρώπους. Τους άλλους 4.000 που θα τους βάλουμε;» προσθέτοντας ότι «βεβαίως» υπάρχει θέμα υποδομών. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ηλιόπουλος είχε κοινοποιήσει, πριν από μερικές εβδομάδες, εγκύκλιο προς τους διοικητές των ΚΥΤ των νησιών να μη δέχονται να φιλοξενήσουν επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες πέρα από τη δυναμικότητα των κέντρων, την οποία ωστόσο έσπευσε να ακυρώσει ο υπουργός θεωρώντας ότι έτσι οι επιπλέον θα διαχυθούν στην ευρύτερη περιοχή με δυσάρεστες εξελίξεις. Έτσι κι αλλιώς οι υπεράριθμοι διαμένουν εκτός ΚΥΤ στα παρακείμενα κτήματα, γεγονός που όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα και τις κακοκαιρίες.

Συνεχίζεται η ίδια διαχείριση

Πάντως το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τη δημοσιότητα που έχει πάρει η υπόθεση με τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού και ειδικά σε ότι αφορά τη σίτιση των φιλοξενουμένων στα κέντρα των νησιών, που μάλιστα έχει προκαλέσει και έλεγχο από τον αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ, η ιστορία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο σαν να μην έχει συμβεί τίποτα! Αναθέσεις με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και ενώ η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, τουλάχιστον στη Μόρια έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα και από διεθνείς οργανώσεις που έχουν επισκεφθεί το νησί, με τελευταία αυτή του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top