FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Κατακόρυφη αύξηση μεταναστευτικών ροών στα νησιά και τώρα και στον Έβρο
Τετραπλασιασμός αφίξεων στη Λέσβο!

Εντονότατος προβληματισμός και συζητήσεις αναφορικά όχι μόνο με την καταγραφόμενη αύξηση ροών μεταναστών και προσφύγων από τα ανατολικά σύνορα, αλλά και για την κυβερνητική στάση απέναντι στο φαινόμενο αυτό, καταγράφεται και στη Βουλή, με επίκεντρο τη συζήτηση νομοσχεδίου για ζητήματα παροχής ασύλου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι εισηγούμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα, τόσο στα νησιά όσο και πλέον στον Έβρο.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ασκεί κριτική για καθυστερήσεις και ελλείψεις στην κυβερνητική πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατακόρυφη άνοδο οι αφίξεις

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βίτσας, ειδικότερα, προκύπτει ότι έχουμε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σχεδόν τετραπλασιασμό εισόδων στη Μυτιλήνη.

Γενικότερα στο σύνολο των νησιών, τον Απρίλιο καταγράφηκαν 2168 είσοδοι προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, κατά το πρώτο δίμηνο τρέχοντος έτους, σημειώνονταν 66 ημερησίως, αλλά μετά τη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα, διπλασιάστηκαν: Είναι 126, ενώ τις τελευταίες ημέρες 200 είσοδοι ημερησίως.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική, αλλά δεν τον τρομάζει. Είναι ανησυχητική ωστόσο, πρόσθεσε, η αύξηση στον Έβρο: Στα νησιά πέρασαν 2168, ενώ στον Έβρο 2700 πρόσφυγες - μετανάστες. Μόνο χθες στον Έβρο, πέρασαν 340 άνθρωποι.

Συγκεντρωτικά για την περίοδο Ιανουάριος - Απρίλιος 2018, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι καταγράφηκαν περισσότερες από επτά χιλιάδες είσοδοι από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία, ήταν μόλις 112.

Δύο σχέδια, αλλά πού’ ντα;

Τέλος, ανέφερε ότι στο Υπουργείο υπάρχουν ήδη δύο σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου: το πρώτο για αύξηση 15%, και το δεύτερο για ενδεχόμενη αλματώδη αύξηση ροών.

Και πρόσθεσε πως μπορεί να τα συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις στο γραφείο του και όχι δημοσίως, επειδή -όπως είπε- υπάρχουν αντίπαλοι που δεν πρέπει να τα γνωρίζουν. Και οι αντίπαλοι αυτοί είναι οι διακινητές και πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας. Πέρα όμως από το σχεδιασμό επί χάρτου και τις συζητήσεις, αυτό που επείγει είναι η άμεση υλοποίηση για να αντιμετωπιστεί η μαζική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, κυρίως στη Λέσβο που επικρατεί ασφυκτική κατάσταση στη Μόρια και μη διαχειρίσιμη δεδομένου του υπερπληθυσμού που συσσωρεύεται εντός και εκτός κέντρου.

Για απραξία μιλά η αντιπολίτευση

Για απραξία, ανικανότητα, και έλλειψη βούλησης για ρεαλιστική αντιμετώπιση προσφυγικού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Πέρασαν πολλοί μήνες «πολιτικής ατολμίας» από τότε που προαναγγέλθηκε. Σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι είναι σε πολλά σημεία πρόχειρα γραμμένο το νομοθέτημα, και συνέχισε: «Προσπαθείτε να διασκεδάσετε αντιλήψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, αντιλήψεις για απόλυτα ανοιχτά σύνορα και ατέρμονες διαδικασίες ασύλου.

Καμιά απόφαση σε κανένα στάδιο δεν τελεσιδικεί, και διαιωνίζεται η κατάσταση, σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης για να συμπληρώσει: «Έχετε καταφέρει με τις επιλογές σας, να είναι ανοιχτά και τα δύο μέτωπα: και στον Έβρο και στα νησιά».

Από την πλευρά του ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), μεταξύ άλλων αφού μίλησε επίσης για καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ανέφερε: «Έχουν διαμορφωθεί κρίσιμες καταστάσεις το τελευταίο διάστημα». Πάντως, πρόσθεσε: «Καλωσορίζουμε το νομοσχέδιο, έχει θετικά στοιχεία».

 

Από το νέο διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου υπεγράφη

Νέα απόφαση για τον γεωγραφικό περιορισμό

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με επίσημη επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του καθώς και στον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ζήτησε την τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας του άρθρου 3 της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. και οφείλει να συνεργαστεί εν προκειμένω με τις γειτονικές χώρες και την Ε.Ε. Όσον αφορά την αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελλάδας όσων εισέρχονται από τα σύνορα του Έβρου, ο υπουργός κ. Βίτσας επισήμανε ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται σε σχέση με την παράνομη είσοδο στη χώρα, τονίζοντας ότι «υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, την οποία η Τουρκία δεν εκτελεί».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι η μείωση έως και ο μηδενισμός των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες στα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) ενδεχομένως και να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιστολή. «Ίσως πάλι και όχι, γιατί οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι απρόβλεπτες, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», εκτιμούν.

Την ίδια στιγμή υπεγράφη από τον νέο διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μάρκο Καραβία, νέα απόφαση που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό όσων φτάνουν στα νησιά προκειμένου να μη μετακινηθούν ελεύθερα στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε ακυρώσει προηγούμενη ανάλογη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου ως μη επαρκώς αιτιολογημένη, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top