FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Αναμένεται απόφαση για τον περιορισμό αιτούντων άσυλο στα νησιά
Τα «έχωσαν» οι δικηγόροι στο ΣτΕ

Νομικά πυρά και ενστάσεις δέχθηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία ορίστηκε ότι στους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία στα νησιά Χίο, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Λέρο μετά την 20η Μαρτίου 2016, θα επιβάλλονται περιορισμοί κυκλοφορίας.

Την εναντίωσή τους στον υποχρεωτικό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της Χίου, της Μυτιλήνης, της Κω, της Σάμου και της Ρόδου, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, μετά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της απόφασης «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία». Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθίππη Ζαννάρα, με την «αίτησή μας υπερασπιζόμαστε τα νησιά μας, αλλά και τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς δεν μπορεί να ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει τώρα. Αρνούμαστε να μεταβληθούν τα νησιά μας σε φυλακές, με σκοπό να αποκρουστούν οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη». Αναφερόμενη στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η κ. Ζαννάρα σημείωσε πως «δεν αντιτιθέμεθα συνολικά στη συμφωνία, αλλά μπορούν να υπάρχουν βελτιώσεις».

 

«Ποτέ γραπτό κείμενο»

«Δεν υπήρχε ποτέ γραπτό κείμενο της κοινής δήλωσης, η οποία επίσης δεν πέρασε από την ελληνική Βουλή, άρα δεν έχει νομική ισχύ», υποστήριξε η κ. Γραμματική Αλοιμόνου, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου. «Δεν υπάρχει σαφής όρος για την υποχρεωτικότητα παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Θα μπορούσαν με αναλογικότητα να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας», συμπλήρωσε.

Οι παρευρισκόμενοι σχολίασαν τα επιχειρήματα του Δημοσίου, όπως καταγράφηκαν από τη νομική του εκπροσώπηση στο ΣτΕ, σημειώνοντας πως δεν είναι πειστικές οι αναφορές πως το Δημόσιο έχει έννομο συμφέρον από τον γεωγραφικό περιορισμό ή πως έτσι μπορεί να γίνει πιο εύκολα η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

 

Και η Αθήνα

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, υποστήριξε το αίτημα των νησιωτικών δικηγορικών συλλόγων, τονίζοντας πως «η απαγόρευση μετακίνησης είναι αντίθετη με την υπέρτατη αρχή της ελευθερίας της έκφρασης, πλήττει τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου». Και έθεσε το ζήτημα πως οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να παρευρεθούν στην εκδίκαση του αιτήματός τους στη δευτεροβάθμια επιτροπή, που συνεδριάζει στην Αθήνα. «Αποστερούνται του δικαιώματος της ακρόασης», ανέφερε.

Η κ. Κατσιγιάννη, νομική εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ανάλογο αίτημα του Συμβουλίου συνεξετάστηκε την Τρίτη), τόνισε πως «παραβιάζεται το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο από τον γεωγραφικό περιορισμό, ο οποίος δεν εξειδικεύεται, ούτε δικαιολογείται». Σε σχέση με την εκδίκαση των αιτήσεων στις δευτεροβάθμιες επιτροπές, υπογράμμισε πως, με βάση την εμπειρία του Συμβουλίου, κανένα άτομο που αιτείται ασύλου δεν ενημερώνεται για την ημερομηνία εκδίκασης, ούτε έχει οιαδήποτε συμμετοχή.

 

Και ο Χ. Αθανασίου

Για συνολικό έλλειμμα στρατηγικής στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, μίλησε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ ο παρευρισκόμενος βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σημείωσε πως θεωρεί το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων «νομικά βάσιμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος 4375/2016 προβλέπει ότι στα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία, μπορεί να τίθεται περιορισμός κυκλοφορίας τους σε τμήματα της ελληνικής επικράτειας, μετά από απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι ο περιορισμός αυτός είναι αντίθετος σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και των διεθνών κανόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 14:31
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top