FOLLOW US

Πρόσφυγες

Update: Η Γενική Συνέλευση των εταίρων της Ηλιακτίδας διευκρινίζει:

Απίστευτη γραφειοκρατία από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω ΕΣΠΑ, το «χαρτοφυλάκιο» της Ύπατης Αρμοστείας για τη λειτουργία των προγραμμάτων φιλοξενίας έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους, στη Λέσβο πάνω από 150, ενώ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη των ξενώνων. Εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ το γεγονός κατήγγειλε και το Εργατικό Κέντρο, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα»- η οποία έχει και το μεγαλύτερο προσωπικό, αλλά και περίπου εννέα ξενώνες φιλοξενίας με 170 προσφυγόπουλα που λειτουργεί στη Λέσβο και κινδυνεύουν.

Η πρόεδρος της «Ηλιακτίδα», Βασιλική Ανδρεαδέλλη εξήγησε στην εφημερίδα μας ότι η «Ηλιακτίδα» είναι κοινωνική επιχείρηση: «Η διοίκηση της οργάνωσης είναι η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων και οι εργαζόμενοι είναι εταίροι». Στο πλαίσιο αυτό και με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους απλήρωτους εργαζόμενους, και τον κίνδυνο έλλειψης τροφοδοσίας, αλλά και πληρωμής των ενοικίων, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση που θα εξηγεί το τι έχει συμβεί. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, αυτό που «φταίει» είναι το γεγονός ότι άλλαξε «χέρια» η χρηματοδότηση των οργανώσεων που λειτουργούν τους ξενώνες (και αυτό αφορά 11 φορείς σε όλη την Ελλάδα: Praksis, Γιατροί του Κόσμου, Μετάδραση, χωριά SOS κ. ά.). Από την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες που ήταν υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση, αλλά είχε τόσο την εμπειρία, όσο και τη σχετική ευελιξία, η χρηματοδότηση δίνεται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ (με τα γνωστά του γραφειοκρατικά ζητήματα) από το υπουργείο Οικονομίας και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Η αλλαγή σκυτάλης έγινε τον περασμένο Αύγουστο και τότε ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα.

Επηρεάζεται η χρηματοδότηση πολλών εμπλεκομένων

Στη Λέσβο δουλεύουν πάνω από 150 εργαζόμενοι στους ξενώνες της «Ηλιακτίδας» οι οποίοι μένουν απλήρωτοι τέσσερις μήνες. Το προσωπικό είναι δηλαδή πολύ μεγάλο και η έλλειψη της χρηματοδότησης αγγίζει και τις οικογένειες του προσωπικού που ζει από αυτή τη δουλειά, αλλά και πλήθος άλλων παραγόντων: από τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν διαμερίσματα στη Λέσβο για να λειτουργούν οι ξενώνες, έως τους προμηθευτές, την τροφοδοσία κ. ά. Και οι πιέσεις εντείνονται καθώς άμεσα, έως τη Μ. Τετάρτη πρέπει να καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους (το οποίο αντιστοιχεί σε μισό μισθό) και το ποσό φτάνει έως και τις 60.000 ευρώ. Η μη καταβολή του, ισοδυναμεί με ποινικό αδίκημα. Υπολογίζεται δε ότι για να λειτουργήσουν οι εννέα ξενώνες στη Λέσβο απαιτείται το ποσό των 300.000 ευρώ μηνιαίως. Εκτός όλων των προαναφερθέντων, είναι προφανές ότι τίθεται και το ερώτημα πού θα μεταφερθούν 170 ανήλικα παιδιά αν σφραγιστούν οι ξενώνες.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί και τους 11 φορείς σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι με τη σειρά τους προσπαθούν να πιέσουν. Στην Αθήνα για τον λόγο αυτό βρέθηκε τις προηγούμενες η μέρες η κ. Ανδρεαδέλλη. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πιέσεις ξεκινά και η Κομισιόν, η οποία ενώ έχει καταβάλει τα χρήματα, αυτά λόγω των προαναφερθέντων γραφειοκρατικών προβλημάτων δεν έχουν φθάσει στους τελικούς αποδέκτες.

ΠΕΚ και εργαζόμενοι

«Οι εργαζόμενοι στην Ηλιακτίδα στους ξενώνες ανηλίκων διανύουν σήμερα τον 4ο μήνα απληρωσιάς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι και οι οικογένειες τους σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Στο πρόβλημα αυτό, έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι αφού οι ανανεώσεις στις συμβάσεις είναι διάρκειας ενός μήνα. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά επιτυγχάνεται έμμεσος εκβιασμός αφού επικρατεί η λογική “μην μιλάς, μην διεκδικείς..” έτσι ώστε να έχεις και τον άλλο μήνα δουλειά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος φόβου και αβεβαιότητας στους εργαζομένους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία να σταθούν «στο πλευρό των εργαζομένων της Ηλιακτίδας, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να απαιτήσουν την άμεση ικανοποίηση τους.»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με υπογραφή «Εργαζόμενοι στις Δομές Φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ» επισημαίνεται: «Λέμε ότι δεν πάει άλλο! Δουλεύουμε με το πιο ευαίσθητο κομμάτι του προσφυγικού κατανοώντας και τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα προσφέρουμε καθημερινά 24ωρη φροντίδα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας και καλύπτοντας βασικές και πάγιες ανάγκες κάτω από δύσκολες συνθήκες». Και εξηγούν: «Από τον Αύγουστο του 2017 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς καθυστερήσεις μισθών ενώ πλέον διανύουμε τον 4ο μήνα χωρίς να μας έχει καταβληθεί μηνιαία μισθοδοσία. Πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Από τον Ιανουάριο του 2018 ήμασταν χωρίς συμβάσεις εργασίας. Έπειτα από δική μας πίεση πρόσφατα υπογράψαμε μηνιαίες συμβάσεις, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα. Η Διοίκηση στα προβλήματά μας απάντησε: “όποιος μπορεί συνεχίζει”. Τέλος κατηγορηθήκαμε ότι υποκινήσαμε διαμαρτυρίες ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων των Δομών μας». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, ομαλοποίηση της μισθοδοσίας, συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας που να καλύπτουν τις ανάγκες του έργου, επιπρόσθετη υγειονομική κάλυψη λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας τους.

Σήμερα, Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα καλούνται οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές, στην αίθουσα του  Εργατικού Κέντρου, «ώστε να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε από δω και πέρα»

Και η άποψη Ανδρεαδέλλη

Η κ. Ανδρεαδέλλη δήλωσε σχετικά με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ότι «Εμείς συγκεντρώσαμε τουλάχιστον τρεις φορές το προσωπικό και το ενημερώσαμε για το τι συμβαίνει και ότι δεν είναι στο δικό μας χέρι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Επίσης σε κάθε συνέντευξη πριν από την πρόσληψη κάθε εργαζόμενου τους τελευταίους μήνες, ενημερώσαμε τον καθέναν ξεχωριστά ότι θα υπάρχει καθυστέρηση για να δουν αν μπορούν να αντεπεξέλθουν σύμφωνα με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε απέναντί τους. Είμαστε κι εμείς διαρκώς σε ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου με εκπροσώπους των άλλων φορέων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα πανελλαδικά, είπαμε ότι τη Μ. Τετάρτη να πάμε μόνοι μας στη ΓΑΔΑ να παραδοθούμε, εφόσον δεν έχουμε πληρώσει το δώρο του Πάσχα.

 

  1. Η Ηλιακτίδα δεν είναι μία ιδιόκτητη επιχείρηση, αλλά διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των εταίρων η οποία αποτελείται από μεγάλο αριθμό των εργαζομένων και εθελοντών της. Από το 5μελές Δ.Σ. μάλιστα, δύο άτομα τα οποία εργάζονται στο πρόγραμμα της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος του συγκεκριμένου προγράμματος, υφίστανται απαραίτητα την καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους.
  2. Οι όποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές που αφορούν το έργο του οργανισμού για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο οφείλονται στις καθυστερήσεις στις σχετικές ροές της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις οποίες κρατούνται συνεχώς ενήμεροι οι εργαζόμενοι ενώ επιπλέον η Ηλιακτίδα συνεχώς απευθύνεται στο Υπουργείο για την επίσπευση των σχετικών πληρωμών.
  3. Η μετάβαση στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο αντιμετώπισε αριθμό καθυστερήσεων και προβλημάτων τόσο με τα πληροφοριακά συστήματα όσο και με τα συστήματα πληρωμών και στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση καθυστερήσεων πληρωμών βρίσκονται σχεδόν το σύνολο των φορέων που υλοποιούν αντίστοιχες δράσεις λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα.
  4. Σημειώνουμε, πως για όσο διάστημα από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 οι δομές χρηματοδοτούνταν από εναλλακτικούς χρηματοδότες και οι χρηματορροές ήταν τακτικές, ποτέ, δεν υπήρξε καθυστέρηση σε οποιαδήποτε πληρωμή. Αντίστοιχα όσα έργα της Ηλιακτίδας πληρώνονται τακτικά από τους χρηματοδότες δεν αντιμετωπίζουν ποτέ οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από πλευράς Ηλιακτίδας.
  5. Η σχετική πρόσκληση του υπουργείου για την υλοποίηση του έργου για το 2018 δημοσιεύτηκε 11/12/2017 και η Ηλιακτίδα κατέθεσε την πρότασή της το συντομότερο

δυνατόν εντός του Ιανουαρίου 2018. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί σύμβαση ούτε με την Ηλιακτίδα ούτε και με οποιονδήποτε άλλο φορέα λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να υπογραφούν πιο μακρόχρονες συμβάσεις με τους εργαζόμενους, μιας και τυπικά δεν υπάρχει υπογεγραμμένο έργο αυτή τη στιγμή.

  1. Την ανησυχία των εργαζομένων συμμερίζεται πλήρως η διοίκηση της Ηλιακτίδας και για αυτόν το λόγο πιέζει συνεχώς σε όλα τα επίπεδα (Διαχειριστική Αρχή, πολιτική ηγεσία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – που είναι ο κύριος χρηματοδότης των δράσεων) για την άμεση υπογραφή σύμβασης, την καταβολή των σχετικών δόσεων και συνεπώς την υλοποίηση των σχετικών πληρωμών προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές κλπ. που υποστηρίζουν το έργο. Σε αυτή την προσπάθεια η Ηλιακτίδα βρίσκεται σε στενό συντονισμό και με τις υπόλοιπες οργανώσεις που υλοποιούν αντίστοιχα έργα και βρίσκονται στην ίδια δραματική κατάσταση.
  2. Η Ηλιακτίδα, από την φύση της, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα χρήματα κατ’ επιλογή της. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας ο οποίος διαχειρίζεται χρηματοδοτήσεις / επιδοτήσεις εθνικών ή διεθνών οργανισμών. Το δίλημμα της Γενικής Συνέλευσης τον Αύγουστο του 2017, ήταν να συνεχίσει με τα όποια προβλήματα στις ροές χρηματοδότησης προκύψουν, ή απλά να κλείσει τους ξενώνες ανηλίκων που διαχειρίζεται, στερώντας τον τόπο μας από 155 θέσεις εργασίας, και τα παιδιά από την απαραίτητη φιλοξενία και προστασία; Η απάντηση του «όποιος αντέχει», δεν είναι ανταγωνιστική ή εριστική αλλά ανταποκρίνεται στην δυστυχώς σκληρή πραγματικότητα, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και να προγραμματίζουν τη ζωή τους. Η Ηλιακτίδα βρίσκεται σε έναν μονόδρομο και σε μία κατάσταση στην οποία οι δυνατότητες αντίδρασης, είναι πολύ περιορισμένες.
  3. Οι μηνιαίες παρατάσεις των συμβάσεων των εργαζομένων αποτελούν το αποτέλεσμα της ως και σήμερα μη αξιολόγησης και έγκρισης της πρότασης της Ηλιακτίδας για το 2018. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ηλιακτίδα αποφάσισε να αναλάβει ένα τεράστιο ρίσκο συνεχίζοντας την λειτουργία των δομών φιλοξενίας ανηλίκων μετά το τέλος του 2017, με μία προφορική μόνο διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι θα εγκριθούν οι προτάσεις. Αυτή την στιγμή, χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με τον χρηματοδότη του προγράμματος, δεν υπάρχει δυνατότητα υπογραφής ετήσιων συμβάσεων.
  4. Η Ηλιακτίδα φροντίζει πάντα να λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων της, προσφέροντας τις υψηλότερες αποδοχές που επιτρέπει ο κάθε χρηματοδότης, όπως επίσης ποτέ δεν εχει αρνηθεί την ανανέωση σύμβασης ασθενούς ή εγγύου συναδέλφου ακόμα και όταν είχε το νόμιμο δικαίωμα. Παρά το ύφος της

συγκεκριμένης ανάρτησης, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του προγράμματος ανηλίκων κατανοεί την παρούσα κατάσταση.

  1. Παρά όλων των προαναφερθέντων, η Ηλιακτίδα έχει καταφέρει να πληρώσει πάνω από το 80% των αποδοχών των εργαζομένων της για το 2017, και συνεχίζει να πληρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων ως και σήμερα, έχοντας εισπράξει χρηματοδότηση για το έργο ως και τον Νοέμβριο (εκ της οποίας το 50% μόλις πριν 10 ημέρες).

Η Γενική Συνέλευση εταίρων ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 18:27
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top