FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής καταγραφής, συντονισμού και αξιολόγησης ΜΚΟ
Προσπάθεια απενεργοποίησης των «περίεργων» ΜΚΟ

Σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη ως Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής καταγραφής, συντονισμού και αξιολόγησης Μ.Κ.Ο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με αφορμή και την έξτρα «πίεση» που δημιούργησε η εμφάνιση της ΜΚΟ με την επωνυμία «Refugee 4 Refugees». Σε αυτήν  παρευρέθηκαν σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Διοικητής της 9ης Περιφ/κης Διοίκησης Λ.Σ. Θεοφάνης Κούρκουλος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Λέσβου Ανδρέας Στεφάνου, ο Υπολιμενάρχης Μυτιλήνης Κώστας Φλουρής, ο Διοικητής  ΚΥΤ Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης της ΓΓΑΙΝΠ Παύλος Μιχαλακέλλης καθώς και  υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Η Επιτροπή σύμφωνα με την ανακοίνωσή της αποφάσισε να προτείνει προς το  Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη θέσπιση μέτρων για τη δραστηριότητα των  Μ.Κ.Ο που ενεργοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας και του Κέντρου Διαμονής στον Καρά Τεπέ και με την ρύθμιση αυτή θα είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των συντονιστικών Επιτροπών όπου αυτές υπάρχουν. Στην κατεύθυνση δηλαδή αυστηροποίησης του πλαισίου δράσης των ΜΚΟ, ειδικά μετά και την αμηχανία που προκάλεσε η γνωστή πρόθεση επένδυσης για δομή στα Πάμφιλα.

 

Η Επιτροπή καταγραφής, συντονισμού και αξιολόγησης Μ.Κ.Ο, συζήτησε θέματα που αφορούν την εν γένει δραστηριότητα των ΜΚΟ στη Λέσβο. Ειδικότερα δε προκειμένου να αντιμετωπισθούν θέματα που έχουν προκύψει, από περιορισμένο αριθμό ΜΚΟ (παρασκευή και διανομή φαγητού, διανομή ιματισμού, παροχή ιατρικών υπηρεσιών κ.λ.π) σε σχέση με το σύνολο των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται και συνδράμουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνεργαζόμενες  και με τις τοπικές αρχές. Αποφασίζοντας να ενημερώσει όλες τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο είτε είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Συντονιστικής Επιτροπής είτε όχι, να καταθέσουν εντός 10 ημερών:

1) Αντίγραφο της απόφασης έγκρισης για δραστηριοποίηση τους στην Ελλάδα , η οποία τους έχει χορηγηθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

2) Κατάσταση με τα κτίρια- χώρους, τα οποία χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους  και κάθε άλλη δομή που έχουν δημιουργήσει στο νησί, (με αντίγραφα των σχετικών προβλεπομένων από την νομοθεσία αδειοδοτήσεων) καθώς και τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται ή δραστηριοποιούνται στους ανωτέρω χώρους.

 

 

Γαληνός: «Υπάρχουν ΜΚΟ που δημιουργούν πρόβλημα»

 Στον απόηχο τώρα της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής των ΜΚΟ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας σε αθηναϊκά μέσα «έδειξε» τη λειτουργία κάποιων ΜΚΟ που τελικά προκαλούν πρόβλημα:

«Οι ΜΚΟ υπάρχουν σε μικρότερο αριθμό από ότι παλαιότερα, όμως χθες είχαμε μια συνάντηση με το συντονιστικό όργανο στη Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, όπου ασχοληθήκαμε με το θέμα γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ορισμένες σημαντικές οργανώσεις που βοηθάνε στη διαχείριση, αλλά υπάρχουν και άλλες που τις έχουν φτιάξει κάποιοι τυχάρπαστοι, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση. Προσπαθούν να λειτουργήσουν, λειτουργούν μάλλον, έξω από κανόνες, χωρίς να έχουν πάρει τις προβλεπόμενες άδειες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες αναστατώνουν την τοπική κοινωνία και φέρνουν έναν εκνευρισμό που δεν βοηθά σε τίποτα. Αυτές οι οργανώσεις θεωρώ κάνουν και παράνομους εράνους μέσω του διαδικτύου και εκμεταλλεύονται μια κατάσταση. Όσες και να είναι πρέπει να λειτουργούν κάτω από κανόνες. Τους έχουμε καταγγείλει και πήραμε αποφάσεις να όποια οργάνωση δεν έχει έγκριση πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Οι υπόλοιπες με έγκριση του υπουργείου που προβαίνουν σε ενέργειες εκτός των κανόνων, πρέπει και σε εκείνες να ανακαλούνται οι άδειες και να απομακρύνονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Ενώ επέμεινε στην ανάγκη αποσυμφόρησης του Κέντρου της Μόριας: Στο hot spot στη Μόρια, έχουμε υπερπληθυσμό τρεις φορές επάνω τουλάχιστον, από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και εύκολης διαχείρισης. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεχής αναστάτωση, να δημιουργούνται κατά περιόδους κάποια επεισόδια, τα οποία φεύγουν ως εικόνες δυσφημιστικές για την περιοχή μου» ανέφερε καταλήγοντας ως εξής:
«Στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται γύρω στις 6.500 άνθρωποι, είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει 2500 μάξιμουμ και στερείται δικτύου αποχέτευσης που να μπορεί να καλύψει αυτές τις 2500, μπορεί να καλύψει τους 800 εξ αυτών. Άρα πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση και να μείνουν 2500, ενώ παράλληλα πρέπει να φτιαχτεί το δίκτυο αποχέτευσης για να αυξηθεί η δυναμικότητα του».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top