FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Με αίτημα την αποσυμφόρηση, εξήγγειλε ο Δήμος ενάντια στη δημιουργία «νέας Μόριας»
Παλλεσβιακή κινητοποίηση και γενική απεργία!

Παλλεσβιακή κινητοποίηση με γενική απεργία στη Λέσβο διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα την αποσυμφόρηση του νησιού και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην εξαγγελία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι λύση θα ήταν η δημιουργία ενός ακόμη προαναχωρησιακού κέντρου.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των ένστολων για τις συνθήκες εργασίας τους χτες, Τρίτη το πρωί έξω από το κέντρο της Μόριας, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας εξήγγειλε παλλεσβιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, για την οποία έχει ζητήσει από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, αλλά και από το Επιμελητήριο Λέσβου να κηρυχθεί παλλεσβιακή απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς: «Ο Δήμος Λέσβου συμπαραστέκεται στην Ένωση Αστυνομικών. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά, είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας. Αγωνιζόμαστε μαζί τους, όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται μέσα στο κέντρο, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά παστωμένοι με άθλιες συνθήκες, και κατ’ επέκταση με άθλιες συνθήκες εργασίας για τους ίδιους τους αστυνομικούς. Εμείς στα πλαίσια της απόφασης που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Λέσβου ότι ο Δήμος Λέσβου τη Δευτέρα θα προχωρήσει σε κινητοποίηση. Θα κλείσουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Ζητάμε ήδη από το Επιμελητήριο και από τον Εμπορικό Σύλλογο να κλείσουν τα καταστήματα, όχι μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά σε όλο το νησί. Θα γίνει απεργία γενική, με συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς για να επικοινωνήσουμε με το κεντρικό κράτος ότι πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να γίνει αποσυμφόρηση. Είμαστε οριακά, δεν αξίζει να ζούμε αυτό που ζούμε σήμερα».

 

Η ανακοίνωση του Δήμου

Σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος Λέσβου κάνει γνωστά τα παρακάτω.

Με δεδομένη την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς καμία επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών και χωρίς καμία ένδειξη ουσιαστικής αποσυμφόρησης ή ικανοποίησης έστω και στο ελάχιστο των αιτημάτων, που αναφέρονται στην απόφαση, προχωρά προς την άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων:

«Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν σε γενική απεργία τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. Επίσης, καλούμε το λαό της Λέσβου σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στις 11:00 π.μ. Αίτημά μας είναι να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του βόρειου και νότιοανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές. Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο με βάση τον πληθυσμό των νησιών και τη διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές. Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο Κ.Υ.Τ Μόριας τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές».

 

«Ενιαίο μέτωπο»

Ο Δήμος Λέσβου απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους τοπικούς φορείς «να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και με μια φωνή να παλέψουμε για τη Λέσβο αυτή την κρίσιμη ώρα, σχηματίζοντας ενιαίο μέτωπο ενάντια στην καταστροφή του νησιού μας. Ο αγώνας αυτός αποτελεί συλλογική ευθύνη και όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Τέλος αναφέρει ότι η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε «τις οποίες καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνες και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου, του νησιού της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

 

 

Εξ απήνης ο Εμπορικός Σύλλογος που πάει στις κάλπες

 

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση, αλλά έχουμε εκλογές», λέει στο «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, ενώ το σώμα των εμπόρων οδηγείται στις κάλπες στις 5 το απόγευμα σήμερα στο Επιμελητήριο.

«Μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές, αύριο το απόγευμα (σ.σ. σήμερα) θα απαντήσουμε, γιατί τώρα δεν μπορούμε ως απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο».

Από την άλλη το Επιμελητήριο αναμένεται να συνεδριάσει με το συντονιστικό φορέων. Πάντως ο κ. Γαληνός τόνισε ότι «εμείς απευθύναμε πρόσκληση και θα υποδεχτούμε οποιονδήποτε πολίτη ή φορέα να βρίσκεται στο πλευρό μας με στόχο την αποσυμφόρηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top