FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων
«Παίζει» με το προσφυγικό ο Ερντογάν!

Με ξαφνική και κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά μέσα σε λίγες ώρες απάντησε ο Ερντογάν στις ενστάσεις κρατών-μελών προς την Κομισιόν, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Τρίτη. «Ο,τι συνέβη με τις αφίξεις μεταναστών σε όλη τη διάρκεια της νύχτας αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχει τις ροές προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα όπλο που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες μάλιστα», τόνιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως προσέθεταν, είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είχε προορισμό την Χίο όπου υπήρχαν «θέσεις». Το τελευταίο τρίμηνο στο συγκεκριμένο νησί οι αφίξεις ήταν σχεδόν μηδενικές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταφορές στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί το hotspot στη  Χίο, της ΒΙΑΛ, όπου έως χθες παρέμεναν 1.250 άνθρωποι, ενώ στη δομή χωρούν 1.010 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το αδιαχώρητο στη Μόρια

Αντίθετα, στη Λέσβο, όπου κυρίως καταλήγουν οι μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών -169 άτομα τη Μ. Τρίτη-, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, καθώς 6.000 άτομα μένουν στη Μόρια που χωράει με δυσκολία 3.000.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών ήταν αναμενόμενη από τις ελληνικές αρχές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αριθμός των ατόμων που επρόκειτο να περάσουν το Αιγαίο ήταν μεγαλύτερος από τους συνολικά 244 που πραγματοποίησαν το ταξίδι επιβαίνοντας σε επτά λέμβους, ωστόσο και οι τουρκικές αρχές λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Η «απόβαση» των μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την αντίδραση έξι κρατών-μελών και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας, οι οποίες σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel απαιτούν η καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας (που ισχύει από τις 20 Μαρτίου 2016), να εκταμιευθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι αναλογικά από τα κράτη-μέλη, πρόταση ωστόσο που απορρίπτει ο πρόεδρος Γιούνκερ. Τα κράτη-μέλη κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Κινητικότητα

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ένα γεγονός που, παρά τον γραφειοκρατικό του χαρακτήρα, αναδεικνύει την κινητικότητα -αν μη τι άλλο- που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών αρχών.

Έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αφορά την έγκριση ποσού για διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά και το αντίστροφο για τις συνομιλίες που θα έχει «ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με Τούρκο αξιωματούχο εντός της τρέχουσας εβδομάδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top