FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Αντιδρούν δήμοι λίγους μήνες πριν τις εκλογές να δεχθούν μετακινούμενους από τα νησιά
Οι «λύσεις» για φιλοξενία στην ενδοχώρα στενεύουν!
Δυστυχώς για τέταρτο συνεχόμενο χειμώνα, πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη Μόρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον αέρα, τη βροχή, το κρύο, με «στέγη» καλοκαιρινές σκηνές. Η φωτογραφία απεικονίζει την κατάσταση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στον ελαιώνα δίπλα στο hotspot, όπου μέσα σε σκηνές και στις λάσπες καλούνται να ξεχειμωνιάσουν οικογένειες με παιδιά!

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς οι «λύσεις» φιλοξενίας σε δομές στην ενδοχώρα τελειώνουν, ενώ οι αφίξεις στα νησιά συνεχίζονται παρά την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Από την αρχή του χρόνου έως και το τέλος Νοεμβρίου, 25.130 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα (έως τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου) έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά 30.000 περίπου άτομα. Τον Οκτώβριο πέρασαν το Αιγαίο 4.075 άτομα και τον Νοέμβριο 2.080. Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ηπειρωτική χώρα σε πολλούς δήμους αντιδρά, καθώς η δημιουργία νέων δομών, όπου μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά, λίγους μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές δημιουργεί αρνητικό κλίμα στους ψηφοφόρους και γι’ αυτό και οι αντιστάσεις. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στην αρχή της εβδομάδας μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για το μεταναστευτικό θέμα.

Εναλλακτική πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός στο Συμβούλιο υποστήριξε την εφαρμογή ενδιάμεσης πρότασης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου, οι οποίες αναβάλλονται τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των αγεφύρωτων διαφορών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας, προτείνεται εθελοντική ανακατανομή αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών που συμφωνούν στην υποδοχή τους βάσει συγκεκριμένου και δεσμευτικού για τις χώρες που θα συμμετέχουν μηχανισμού. Όμως παρ’ όλο που με ορισμένες χώρες υπάρχουν κατ’ αρχήν συγκλίσεις για το θέμα η όποια υλοποίηση δεν μπορεί να τρέξει άμεσα.

Γι’ αυτό και τα περιθώρια για την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό στενεύουν: Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, τις προηγούμενες μέρες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, είχε διαδοχικές συναντήσεις με δημάρχους στο γραφείο του. Οι δήμαρχοι που βρίσκονται σε προεκλογικούς ρυθμούς διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που τους δημιουργεί η «ξαφνική» άφιξη μεταναστών στην περιοχή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς νέες δομές ανοίγουν ή κόσμος από τα νησιά μεταφέρεται σε ξενοδοχεία για να ξεχειμωνιάσουν.

 

Θα ξεχειμωνιάσουν πάλι στις λάσπες

Η εικόνα όμως στα νησιά, κυρίως στη Λέσβο και τη Σάμο είναι δύσκολη, αφού διανύουμε τον 4ο χειμώνα που οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στα hotspots στα αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με τον αέρα, τη βροχή, το κρύο μένοντας στο ύπαιθρο.

Στη Μόρια παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του ΚΥΤ να μειωθεί κάτω από τις 6.000, ενώ η χωρητικότητα είναι 3.000, οι συνθήκες παραμένουν απάνθρωπες.

Εκτός του επίσημου καταυλισμού παραμένουν περίπου 2.000 άτομα, οι οποίοι έχουν στήσει καλοκαιρινές σκηνές στο διπλανό ελαιώνα. Ενώ και εντός του κυρίως καταυλισμού πολλοί άνθρωποι διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, δεδομένου ότι τα κοντέινερ είναι γεμάτα. Στη δε κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται εγκατεστημένη εκτός του ΚΥΤ, σύμφωνα με τους εργαζομένους, καθημερινά εξετάζονται δεκάδες παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματολογικά προβλήματα, διάρροιες και φυσικά ψυχολογικά προβλήματα, αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 01:53
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top