FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Την καθαρίζουν και οι Αφγανοί επιμένουν
Νέο σίριαλ στην υπό κατάληψη πλατεία
Οι διαμαρτυρόμενοι, με διαδηλώσεις και υπαίθριες μουσουλμανικές προσευχές, διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου

Συνεχίζεται το σίριαλ στην πλατεία Σαπφούς με την διαδήλωση- κατάληψη προσφύγων, κυρίως Αφγανών και παρά τις παραινέσεις του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού προς τους ίδιους και τους εκπροσώπους της πολιτείας, αλλά και του αντιδημάρχου, Γιώργου Κατζανού με τις μάνικες, δεν λένε να φύγουν, επιμένοντας ότι πέθανε ένας συμπατριώτης του- φήμη που δεν επιβεβαιώνεται. 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός εξηγεί ότι επικοινώνησε από την Τετάρτη τόσο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα, όσο και με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ότι είναι απαραίτητο, ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της Πλατείας Σαπφούς. Χτες το πρωί, ο κ. Γαληνός,  μιλώντας με εκπροσώπους των μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία, απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί.

«Η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη δεν βοηθούν κανένα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά» επισημαίνει ο κ. Γαληνός.

 

Συνεργείο του Δήμου καθάρισε χτες νωρίς το απόγευμα την πλατεία

Επικαλούνται νεκρό που δεν επιβεβαιώνεται

Νωρίς το απόγευμα χτες συνεργείο του Δήμου πήγε να καθαρίσει την πλατεία και οι διαδηλωτές προσφέρθηκαν να βοηθήσουν βγάζοντας τις μπλούζες τους και σκουπίζοντας το δάπεδο της πλατείας. Εν τέλει για μία ακόμα φορά η πλατεία καθαρίστηκε και οι διαδηλωτές παρέμειναν.

Οι διαμαρτυρόμενοι, με διαδηλώσεις και υπαίθριες μουσουλμανικές προσευχές, διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και απεγκλωβισμό τους από το νησί. Καταγγέλλουν, επίσης, τον θάνατο Αφγανού μετανάστη που όμως διαψεύδεται από όλες τις πλευρές, ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου που επίσημα ανακοίνωσε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Οι διαμαρτυρόμενοι -οι οποίοι έχουν καταθέσει τα τρίπτυχά τους έντυπα υποβολής αιτήματος ασύλου στους επικεφαλής τους, και άρα δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την πλατεία μόνοι τους- υποστηρίζουν ότι για τον "θάνατο" του παραπάνω ευθύνεται ομάδα εθελοντών γιατρών από την Ολλανδία που λειτουργούσαν το βραδινό ιατρείο στον καταυλισμό. Και οι οποίοι, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στον συγκεκριμένο. Οι εθελοντές μετά τις καταγγελίες, που μάλιστα έγιναν επώνυμα, κατά της οργάνωσης τους, και φοβούμενοι τα αποτελέσματα των καταγγελιών αποχώρησαν από τον καταυλισμό, κλείνοντας το ιατρείο και αφήνοντας έτσι μια μικρή πόλη 6.500 κατοίκων ακάλυπτη ιατρικά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

 

Για τους ανήλικους πρόσφυγες

Αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου στη Λέσβο

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούμενη από τις Michaela Šojdrová (Τσεχία, ΕΛΚ) και Julie Girling (Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΛΚ) και τους συνεργάτες τους θα επισκεφτεί την Αθήνα και τη Λέσβο στις 23 και 24 Απριλίου 2018. Η επίσκεψη εργασίας των ευρωβουλευτών τελεί υπό την αιγίδα της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΕΚ για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανηλίκων, με στόχο την εξέταση της κατάστασης όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2018 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, με ανώτατα στελέχη της ελληνικής διοίκησης καθώς και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με το θέμα. Επίσης, θα επισκεφθούν τις υποδομές υποδοχής στον Ελαιώνα καθώς και το Γραφείο Συνδέσμου της Frontex στον Πειραιά.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2018, η Αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Λέσβο όπου θα επισκεφθεί το hot-spot στο Μόρια καθώς και το χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, Καρά Τεπέ. Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το δήμαρχο Λέσβου, καθώς και με στελέχη διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  που δραστηριοποιούνται εκεί στον τομέα της υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 17:27
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top