FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • «Συναγερμός» στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά την απόφαση του ΣτΕ
Να μην ακυρωθεί η θετική εξέλιξη!

«Ως ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο», εκτιμά η κυβέρνηση μια νέα μεταναστευτική κρίση, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Συρίας. Από την αρχή της εβδομάδας, μέσα σε τρεις μόνο ημέρες, περίπου 1.000 μετανάστες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ και οι ροές στα νησιά είναι αυξημένες. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται τρόπους να σταματήσει τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο, που φτάνουν στα νησιά σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ προχθές, σύμφωνα με την οποία δεν έχει επαρκώς αιτιολογηθεί από την υπηρεσία ασύλου η απόφαση επιβολής του γεωγραφικού περιορισμού και άρα προσανατολίζεται με ποιό τρόπο μπορεί να ακυρωθεί.

Ο νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο, δεδομένης μάλιστα της έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Στα νησιά υπάρχει η κοινή δήλωση, στον Έβρο δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κάνοντας λόγο για το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί σε αστυνομικά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

Ήδη, δομές - καταυλισμοί που έκλεισαν, καθώς πολλοί αιτούντες άσυλο έφυγαν μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης ή μετακινήθηκαν σε διαμερίσματα, έχουν ανοίξει και πάλι.  Ωστόσο, ακόμα και έτσι, οι διαθέσιμες θέσεις μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν, καθώς εκατοντάδες νέοι μετανάστες εισέρχονται καθημερινά.

Παράλληλα, στα νησιά επίσης η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω του υπερπληθυσμού. Ενώ, νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τον γεωγραφικό περιορισμό για τους αιτούντες άσυλο, γεγονός που τους επιτρέπει να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, αξιοποιώντας και τις υπάρχουσες δομές σε αυτήν. 

Προς νέα απόφαση

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ωστόσο έχει σημάνει συναγερμός μετά την απόφαση αυτή του ΣτΕ. Το σενάριο που εξετάζεται, είναι να εκδοθεί άμεσα νέα απόφαση από τον διευθυντή της υπηρεσίας Ασύλου, η οποία να περιλαμβάνει καλύτερη τεκμηρίωση όσον αφορά τους λόγους που επιβάλλεται ο γεωγραφικός περιορισμός, ώστε να αρθούν οι «ενστάσεις» του ΣτΕ. Ωστόσο ο νέος διευθυντής, τυπικά, δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα (δεν έχει εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ), οπότε δεν μπορεί να υπογράψει τη σχετική απόφαση. Όμως μια τέτοια εξέλιξη, που εκ των υστέρων θα επιχειρεί να ακυρώσει την προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς και τους εκπροσώπους των νησιών και κυρίως της Λέσβου, που είδαν θετικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, προσδοκώντας την αποσυμφόρηση των νησιών από την επιβάρυνση των προσφυγικών ροών, που όλα τα δεδομένα προβλέπουν ότι θα είναι αυξημένες το επόμενο διάστημα. Η απόφαση του ΣτΕ, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα της τοπικής κοινωνίας των νησιών και των εκπροσώπων της  που υποστήριζαν ότι το βάρος του προσφυγικού δεν μπορεί να σηκωθεί μόνο από τα νησιά πρώτης υποδοχής αλλά και από τις άλλες περιοχές της ενδοχώρας, προκειμένου να μην δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις στις υπάρχουσες δομές των νησιών που δεν αντέχουν να στεγάσουν αυτόν τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στα νησιά και εγκλωβίζονται εν αναμονή του ασύλου.   Στελέχη του υπουργείου πάντως ανέφεραν προχθές στην εφημερίδα  «Καθημερινή» ότι δεν θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα, προφανώς εν αναμονή των οριστικών κυβερνητικών αποφάσεων για τη διαχείριση της κατάστασης μετά την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δικαίωση» των τοπικών αρχών

Με δεδομένες τις «ενστάσεις» που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, και τις διαρροές περί νέας νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης που να  την ακυρώνει, έχει αξία η άμεση παρέμβαση του συνόλου των εκπροσώπων των νησιών μας, προεξαρχόντων των αυτοδιοικητικών και σε συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε αυτή η θετική εξέλιξη με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στους αιτούντες ασύλου να μη πάει στράφι, αφού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποφόρτιση των νησιών, ειδικά για τους νεοεισερχομένους, με μέτρα άμεσης υλοποίησης και για τους ήδη υπεράριθμους εγκλωβισμένους στις υπάρχουσες δομές. Αυτό που ζητούσαν οι φορείς των νησιών εδώ και μήνες, για τη δυνατότητα μετακίνησης αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα, ήρθε το ίδιο το ΣτΕ να εγκρίνει, δίνοντας διέξοδο σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που τόσα δεινά  και τόσες εντάσεις δημιούργησε. Ας αξιοποιηθεί στη λογική της καλύτερης διαχείρισης του προσφυγικού που ο νέος υπουργός Δ. Βίτσας υποσχέθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα νησιά και στη Λέσβο. Από την διαχείριση της απόφασης αυτής του ΣτΕ θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το μείζον ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, αφού κάθε άλλη εξαγγελία περί συντόμευσης της διαδικασίας ασύλου ακούγεται ως ευχή και έχουμε... χορτάσει από ευχολόγια.

 

 

  

Λεζαντα: Μετανάστες έχουν στήσει σκηνές στο λιμάνι και στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ζητώντας να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα. Η κυβέρνηση εκτιμά πως είναι εξαιρετικά πιθανή μια νέα μεταναστευτική κρίση, με νέες αυξημένες ροές, τις οποίες θα είναι άδικο να τις φορτωθούν αποκλειστικά τα νησιά, ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τον γεωγραφικό περιορισμό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top