FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Η φιλόδοξη και μεγάλη επένδυση της ΜΚΟ «Refugees 4 Refugees» στα Πάμφιλα και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, «πάγωσε» προσωρινά τα σχέδια
«Μπλόκο» Γαληνού-Καλογήρου στη δομή στα Πάμφιλα

Μέχρι και το δεδικασμένο… «Μουζάλα» θυμήθηκαν στον δήμο Λέσβου χθες, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην πρόθεση της ΜΚΟ «Refugees 4 Refugees» να ξεκινήσει μία φιλόδοξη επένδυση στα Πάμφιλα με τη λειτουργία μίας μεγάλης αθλητικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας που θα περιλαμβάνει υποδομές μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, χορού, γιόγκα και γυμναστηρίου που θα απευθύνεται στους πρόσφυγες των καμπς της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Μετά από διαδοχικές λαϊκές συνελεύσεις που έγιναν στο χωριό ως απόρροια του προβληματισμού για την ενδεχόμενη ύπαρξη μίας τέτοιας δομής στα Πάμφιλα, σημαντική μερίδα των κατοίκων τους που συγκεντρώθηκαν και το περασμένο Σάββατο διατυπώνοντας με υπόμνημά τους προς όλες τις αρμόδιες Αρχές αίτημα ελέγχου και μεσολάβησης, συναντήθηκαν χθες το πρωί και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επιχειρηματολογώντας διεξοδικά τους λόγους που δεν πρέπει κατά τη γνώμη τους να γίνει μία τέτοια δομή στην περιοχή τους. Ο δήμαρχος από τη μεριά του, βασιζόμενος και στο «θολό» όπως διαπιστώθηκε στην όλη προεργασία προκειμένου να γίνει αυτή η δομή, απευθύνθηκε απευθείας στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, εξασφαλίζοντας σε πρώτη φάση τουλάχιστον το «πάγωμα» των όποιων διαδικασιών. Ενώ την έμμεση αντίθεσή της για την δομή αυτή, εξέφρασε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολή της στον κ. Βίτσα.

 

Από τις λαϊκές συνελεύσεις κατοίκων των Παμφίλων, έχει προκύψει η πληροφόρηση τελευταία πως η ΜΚΟ επ΄ ονόματι «Refugees 4 Refugees», έχει προβεί σε μίσθωση χώρου στην παραλία Παμφίλων για να λειτουργήσει αθλητική-ψυχαγωγική δραστηριότητα με τίτλο «Habibiland Community Center». Υπεύθυνος για αυτό το εγχείρημα, φέρεται να είναι ο ιδρυτής της εν λόγω ΜΚΟ Omar Alshakal, ο οποίος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Λαϊκής Συνέλευσης κατοίκων στα Πάμφιλα, παρά το ότι ενημερώθηκε προσωπικά για την αντίθεση της τοπικής κοινότητας, «δεν έδειξε να κατανοεί τον προβληματισμό».

 

Γιατί «ΟΧΙ»

Η αντίθεση τώρα της τοπικής κοινότητας των Παμφίλων στο ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί μία δομή στο χωριό, δεν είναι σημερινή. Είναι γνωστή και από παλαιότερα, όταν φημολογίες έφερναν κατά καιρούς μία δομή στην Σκάλα Παμφίλων. Αυτή τη φορά όμως, αφενός λόγω του ότι το όλο εγχείρημα είναι μεγαλόπνοο και θα απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, αφετέρου λόγω του ότι δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιες εγκρίσεις έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο project, η αντίδραση δείχνει να είναι πιο δυναμική από ποτέ. Με την επιτροπή κατοίκων να ζητά ουσιαστικά τον έλεγχο της δράσης της εν λόγω ΜΚΟ και όχι μόνο: αλλά μέσω του Γενικού Γραμματέα και της Επιτροπής Συντονισμού των ΜΚΟ να ελεγχθεί και να αποτιμηθεί η πηγή χρηματοδότησης της επίμαχης, το προσωπικό της, το προφίλ της και γενικά η νομιμότητά της, στην κατεύθυνση διασφάλισης του «δημοσίου, του κοινωνικού και του εθνικού συμφέροντος». Ο προβληματισμός της επιτροπής ακόμη για την προοπτική μιας τέτοιας δομής στο χωριό, εκφράζεται και υπό το πρίσμα της αναμενόμενης γεωγραφικής διασποράς πολλών προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας σε συνάρτηση με την επικινδυνότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της παραλίας (αποθήκες καυσίμων BP, αποθήκες υγραερίου ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, πυρηνελαιουργείο-σαπωνοποιείο ΕΑΣΛ).

 

Το τηλέφωνο Γαληνού στον Βίτσα

 

Η επιτροπή κατοίκων όμως, δεν έμεινε μόνο στους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις της τελευταίας Λαϊκής Συνέλευσης. Αλλά χθες επικοινώνησε τον προβληματισμό της στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Με το τελευταίο, αφού νωρίτερα επικοινώνησε και με την Ύπατη Αρμοστεία η οποία αναγνώρισε μεν την δραστηριότητα της επίμαχης ΜΚΟ, αλλά δεν έδειξε να έχει πλήρη γνώση για το κατά πόσο το όλο εγχείρημά της, γίνεται με την πλήρη συνεργασία (και γνώση) των Αρχών, να τηλεφωνεί απευθείας στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. Και υπενθυμίζοντάς του τη θέση του δημοτικού συμβουλίου που αντιτίθεται στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, χωρίς την πρότερη ενημέρωσή του και κυρίως χωρίς την έγκριση του Υπουργείου (σ.σ. άτυπη συμφωνία με Μουζάλα), ζήτησε την παρέμβασή του επί του θέματος. Καθώς εγείρονται σοβαρά ζητήματα από τη λειτουργία μίας τέτοιας επένδυσης, εξασφαλίζοντας από τον Υπουργό καταρχήν το «πάγωμα» των όποιων εξελίξεων.

 

Καλογήρου: «Ξανά το ζήτημα των ΜΚΟ στο προσκήνιο…»

Στο  ίδιο μοτίβο ακολούθησε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η οποία και απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό υπογραμμίζοντας τους προβληματισμούς της τοπικής κοινότητας Παμφίλων:

«Το ζήτημα  που εγείρεται από την Κοινότητα Παμφίλων, εξ αντικειμένου, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ζήτημα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας. Χωρίς διάθεση αμφισβήτησης κάθε συμμετοχής και προσφοράς, δεν μπορεί να παρατείνεται μια κατάσταση ασάφειας και εκκρεμοτήτων, γύρω από τη δράση των συγκεκριμένων οργανώσεων. Η ανησυχία των πολιτών της Κοινότητας Παμφίλων, που σύσσωμη εκφράζει τη βούλησή της να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματά της, μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την προσοχή σας στο ευρύτερο αυτό ζήτημα. Σημειώνεται ότι δεν είναι νοητό, ούτε ο αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται να μην είναι γνωστός, ούτε ο αριθμός των φιλοξενούμενων τους, υπό συνθήκες που οι ίδιες επιλέγουν και ορίζουν να μην είναι επίσης δημόσιος. Οι συνθήκες αυτές συνολικά οδηγούν σε μια αντικειμενική πραγματικότητα ανεξέλεγκτης δράσης. Προτάσσοντας τις αρχές και τις αξίες που οδηγούν τη δράση μας, σας καλούμε,  ασκώντας τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο σας, να λάβετε άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε προσπάθεια υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών να είναι πρόσφορη και αποτελεσματική όπως απαιτεί το δημόσιο, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 13:25
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top