FOLLOW US

Πρόσφυγες

«Μην μεταθέτετε τις ευθύνες στα νησιά, αναλάβετέ τες»

Και μέσω της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου παρεμβαίνει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έφτασε ξανά το προσφυγικό στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, την οποία δεν έχει επιστρατεύσει (ειδικά για τα ζητήματα του προσφυγικού) πολλές φορές στο παρελθόν, ο Σπύρος Γαληνός περιγράφει και υπογράφει τις θέσεις της Ένωσης και κατ’ επέκταση των νησιών της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για τις (αυξημένες) προσφυγικές ροές, τονίζοντας πως κανένα εξ αυτών δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον βάρος. Η επιστολή του κ. Γαληνού εστάλη και αυτή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και στον Συντονιστή για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση και εκφράζει, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ στις 19 του Σεπτέμβρη, ξανά την αναγκαιότητα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών. Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που εκφράστηκε (και) μεμονωμένα από τις τοπικές αρχές των νησιών της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, πως δεν μπορεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αποφεύγει τις ευθύνες του, πατώντας επάνω στην άρνηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να δεχτούν νέα Προαναχωρησιακά Κέντρα...

Η επιστολή

«Οι αυξημένες αφίξεις των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με τη μη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά έχει προκαλέσει τη συμφόρηση όλων των κέντρων φιλοξενίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο στη λειτουργία των κέντρων όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Κάθε νησί έχει μια πεπερασμένη δυνατότητα φιλοξενίας με βάση τις υπάρχουσες δομές και δεν είναι σε θέση να σηκώσει επιπλέον βάρος», γράφει η επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ προς την κυβέρνηση και συνεχίζει:

«Η παραπάνω κατάσταση αφήνεται να εξελιχθεί χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών. Πρέπει να καταλάβετε ότι το διακύβευμα είναι η κοινωνική συνοχή, η γαλήνη αλλά και το αναπτυξιακό μέλλον των ακριτικών νησιών και των κοινωνιών μας, τις οποίες δεν θα επιτρέψουμε να είναι όμηροι αυτής της πολιτικής που ακολουθείτε. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με παραβατικές συμπεριφορές επικίνδυνων στοιχείων αλλά και το αίσθημα του εγκλωβισμού στους ακουσίως παραμένοντες στα νησιά μας, δημιουργούν ζήτημα ασφάλειας κυρίως στις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα κέντρα φιλοξενίας».

 

«Μην κατηγορείτε άλλο τις τοπικές κοινωνίες»

Η επιστολή καταλήγει ξανά στο ίδιο έντονο ύφος που χρησιμοποιήθηκε και σε εκείνη που εστάλη προς τον κ. Μουζάλα από τον κ. Γαληνό και με την ιδιότητα του δημάρχου Λέσβου, τονίζοντας πως δεν μπορεί άλλο η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να αποφεύγει τις ευθύνες που τους αναλογούν και μάλιστα χρησιμοποιώντας «το ασταθές επιχείρημα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπει τη δημιουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων, κάτι που φυσικά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα παρά μόνο ανακατανέμει τον πληθυσμό σε άλλους χώρους. Οι κάτοικοι των νησιών μας και οι τοπικές αρχές έχουν ήδη υπερβάλλει εαυτούς και έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά κυρίως με τη μείωση της τουριστικής κίνησης. Είναι παράλογο να ζητάτε ευθύνες και να κατηγορείτε αυτές τις κοινωνίες».

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top