FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Οι υπουργικές υποσχέσεις δια στόματος Δημήτρη Βίτσα περί αποσυμφόρησης των νησιών γίνονται πράξη, έστω και με ένα δίμηνο καθυστέρηση
Λιγότεροι από 6.000 οι διαμένοντες στο ΚΥΤ Μόριας

Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλούς μήνες, έπεσε κάτω από τους 6.000 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Ειδικότερα, στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε στον καταυλισμό διέμεναν περί τα 5.800 άτομα με βάση τα επίσημα στοιχεία. Η μείωση οφείλεται αφενός στις περιορισμένες αφίξεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά και στον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που μετακινήθηκε στην ενδοχώρα, σε δομές που λειτούργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Συνολικά, στη Λέσβο σήμερα διαμένουν 7.850 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 5.860 στη Μόρια, οι 1.140 στον Κέντρο του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος και οι υπόλοιποι σε δομές και διαμερίσματα που λειτουργούν με τη φροντίδα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Θετικό το πρόσημο

Συνολικά, το τελευταίο τρίμηνο έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο προς την ηπειρωτική Ελλάδα 4.720 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, 2.050 το Σεπτέμβριο, 1.448 τον Οκτώβριο και 1.222 ως και το πρώτο 20ήμερο του Νοεμβρίου. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει από τη Λέσβο 11.634 εκ των εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο, ενώ από τα απέναντι παράλια έχουν αφιχθεί περίπου 13.000 άνθρωποι.

Μιλώντας στο «Ε», ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης επεσήμανε: «Παρότι τα νούμερα παρουσιάζουν ακόμη ένα σχετικό υπερπληθυσμό στο Κέντρο της Μόριας, η αποσυμφόρηση είναι γεγονός. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αφίξεις αυτό το διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η μεταφορά αυτών των ανθρώπων προς την ενδοχώρα, είναι εφικτό να προσεγγίσουμε σύντομα αριθμούς που δεν θα υπερβαίνουν τη συνολική ικανότητα φιλοξενίας του Κέντρου, δηλαδή λίγο παραπάνω από τις 3.000. Αυτός είναι και ο στόχος. Να αποχωρούν δηλαδή συνεχώς από το νησί όσοι διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να προωθούνται σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το σημαντικό είναι πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά για όλους τους διαμένοντες».

Οι υποσχέσεις γίνονται πράξη

Όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωνε στην ΕΡΤ στις αρχές Ιουλίου πως θα μειωθεί αισθητά ως τον Σεπτέμβρη ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ανέμεναν κάποια δραστική μετακίνηση αυτών των ανθρώπων προς την ηπειρωτική χώρα. Τότε, πάνω από 10.000 περίπου εγκλωβισμένοι διέμεναν στις δομές της Λέσβου. Σήμερα, ο Δημήτρης Βίτσας δικαιώνεται, έστω και με δύο μήνες καθυστέρηση, αφού ο αριθμός τους πλέον είναι όντως μειωμένος αισθητά σε σχέση με όσα ίσχυαν το καλοκαίρι.

Σε ότι αφορά τα άλλα δύο μεγάλα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σήμερα στη Χίο διαμένουν 1.370 αιτούντες άσυλο, ενώ στη Σάμο όπου εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαμένουν 4.100 μετανάστες και πρόσφυγες.

Δ. Βίτσας: «Συνεχίζουμε την αποσυμφόρηση των νησιών»

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Πολιτείας για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον Alpha ανέφερε ότι, στη Μόρια και τη γύρω περιοχή υπήρχαν 8.500 άτομα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στους 5.800 και την άλλη εβδομάδα ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να πέσουν κάτω από τους 5.000. Και ότι από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 20 Νοε., 3.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά προς την ενδοχώρα ή επιστράφηκαν εθελούσια στις πατρίδες τους. Επίσης, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι στην ενδοχώρα υπάρχουν 28 κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα για 25.000 ανθρώπους, «οι οποίοι ζουν σε πολύ καλές έως άριστες συνθήκες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 12:43
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top