FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Το «ΠΙΚΠΑ» απαντά στους διαμαρτυρόμενους- Συνεχίζεται η επιχείρηση «επιστροφής» στη Μόρια
«Φιλοξενήσαμε επιπλέον άτομα, για να μην τριγυρνούν στο δρόμο» [Vid]

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Λέσβου» που διαχειρίζονται της πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ, αναφορικά με τις καταγγελίες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, από παράγοντες και κατοίκους που διαμαρτύρονται στην ενδεχόμενη μετατροπή του ΠΙΚΠΑ σε μόνιμη δομή με εκατοντάδες άτομα. Παράλληλα, χτες εκτυλίσσονταν για ακόμα μια μέρα η επιχείρηση «επιστροφής» των εκατοντάδων Κούρδων αιτούντων άσυλο στη Μόρια από τις Αρχές. Ήδη μάλιστα κάποιοι επέστρεψαν στο ΚΥΤ Μόριας. Έτσι στη δομή της Λάρσου, στις πρώην εγκατάστασεις του Αθλητικού Οργανισμού, χώρο που έχει νοικιάσει η ΜΚΟ Humans for Humanity οι 580 αιτούντες άσυλο μειώθηκαν σε 400. Τα στελέχη του ΚΥΤ της Μόριας ζήτησαν χτες τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να μισθώσει λεωφορεία για τη μεταφορά ατόμων στη Μόρια. Επίσης, χτες στις 8 το βράδυ με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά επρόκειτο να αποχωρήσουν από το νησί 200 άτομα, πιστοποιημένα με ευαλωτότητα ή έγγραφα χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Δεν κόπηκαν δέντρα, όπως διαπίστωσε το Δασαρχείο, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ήδη κομμένα ξύλα για τη διαμόρφωση της παιδικής χαράς

Στο ΠΙΚΠΑ από 350 πλέον των «μόνιμων» φιλοξενουμένων (100 ευάλωτες περιπτώσεις) χτες μειώθηκαν στους 269. Η Έφη Λατσούδη, εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου» εξιστόρησε χτες το τι συνέβη και το ΠΙΚΠΑ δέχτηκε τόσα άτομα. Ας σημειωθεί ότι τόσο το Δασαρχείο, όσο και το Υγειονομικό της Περιφέρειας μετά από καταγγελίες μετέβησαν χτες στον χώρο. Μάλιστα σε σχέση με τη φημολογία για τα «κομμένα δέντρα» διαπίστωσε ότι δεν ισχύει, και ότι οι διαχειριστές του χώρου χρησιμοποίησαν κομμένα ξύλα από άλλη περιοχή για να φτιάξουν την παιδική χαρά.

Οι επιπρόσθετες σκηνές που τοποθετήθηκαν πλησίον του δρόμου. Χτες εθελοντές του ΠΙΚΠΑ έφραζαν με συρματόπλεγμα και μονωτικές ταινίες τον περιφραγμένο χώρο, για να μη φαίνονται εξωτερικά οι σκηνές

«Η αστυνομία τούς έφερε»

Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Μαΐου, ξέσπασαν άγριες συμπλοκές στο Hot-Spot της Μόριας με πολλούς τραυματίες. Μια ομάδα περίπου 70 προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων πολλών οικογενειών με μικρά παιδιά και αρκετούς τραυματίες, έφυγε από το βίαιο σκηνικό και βρήκε προσωρινό κατάλυμα σε κεντρικό πάρκο της Μυτιλήνης. Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ παραλαμβάνοντας από το πάρκο τραυματίες. Η αστυνομία που κατέφθασε στο σημείο αρνήθηκε να επιτρέψει την προσωρινή διαμονή των ανθρώπων στο πάρκο μπροστά στο φόβο ρατσιστικών επιθέσεων, ενώ οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στη Μόρια φοβούμενοι για τη ζωή τους.

«Η αστυνομία ζήτησε από την ομάδα του ΠΙΚΠΑ που παραβρισκόταν στο σημείο να φιλοξενήσει τους ανθρώπους στο ΠΙΚΠΑ για τη συγκεκριμένη νύχτα και εγγυήθηκε ότι την επόμενη ημέρα οι οικογένειες θα μεταφέρονταν στο Καρά-Τεπέ. Η ομάδα του ΠΙΚΠΑ δέχτηκε μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης  ρατσιστικών επιθέσεων στην πόλη και η αστυνομία μετέφερε αυτούς τους ανθρώπους στο ΠΙΚΠΑ» εξηγεί η κ. Λατσούδη. Όμως την επόμενη μέρα έφυγαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το ΚΥΤ Μόριας, με αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και στο ΠΙΚΠΑ να καταφτάνουν περισσότεροι.

Σε πολύ καλή κατάσταση τόσο οι κουζίνες, όσο και οι τουαλέτες του ΠΙΚΠΑ- Δεν υπάρχει  σύγκριση με το ΚΥΤ Μόριας

Κριτική σε Γαληνό

«Μπροστά στο ενδεχόμενο ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και ανθρώπων να τριγυρνούν στους δρόμους, κάτι που θα έκανε κακό συνολικά στην εικόνα του νησιού, επιλέξαμε να τους φιλοξενήσουμε», επισημαίνει. Παράλληλα άσκησε κριτική στον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό υπογραμμίζοντας ότι περισσότερο κακό στην εικόνα του τουρισμού έκαναν οι δηλώσεις του στον Guardian ότι «δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο».

Ο επιπλέον αριθμός ανθρώπων μεταφέρει δυσβάσταχτη πίεση σε ένα μικρό, ανεξάρτητο κέντρο φιλοξενίας, όπως το ΠΙΚΠΑ, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπροστά στην «απουσία της Ύπατης Αρμοστείας και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια των πρώτων κρίσιμων εικοσιτετραώρων» καταγγέλλει η οργάνωση. Οι ανάγκες είναι πολλές και υπάρχει σημαντική έλλειψη πόρων. Η παρούσα κατάσταση, προσθέτει, είναι μη βιώσιμη και σύσσωμη η ομάδα του ΠΙΚΠΑ - συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών και των «κατοίκων» του ΠΙΚΠΑ- επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας και τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 10:35
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top