FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • «Η κυβερνητική ανεπάρκεια στο προσφυγικό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα» - Παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης
Ερώτηση Αθανασίου και 24 της ΝΔ

Επερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 25 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί για τη χώρα, η κυβερνητική ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. «Η συνεχιζόμενη πολιτική των “ανοιχτών” συνόρων, η παντελής απουσία ουσιαστικού “Plan B” στην ενδεχόμενη κατάρρευση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου που “βουλιάζουν” λόγω συσσώρευσης παράνομων μεταναστών, οι αναντίστοιχες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στους προσφυγικούς καταυλισμούς με τους πακτωλούς των εκατομμυρίων ευρώ που επιχορηγείται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, καταδεικνύουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού» επισημαίνουν.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι στο προσφυγικό - μεταναστευτικό θα κρατήσει υπεύθυνη στάση και δεν θα γίνει συμμέτοχος στους μικροπολιτικούς τακτικισμούς της «επίπλαστης ευαισθησίας» που ακολουθούσαν πιστά οι σημερινοί υπουργοί για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. «Δεν πρόκειται, όμως, να γίνει συμμέτοχος και στη δική τους διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα», προσθέτουν.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ στην επερώτηση που κατέθεσαν, ρωτούν τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ποιες οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβουν, στο εξής, προκειμένου να διασφαλιστεί ο επαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, ποιες ενέργειες θα ληφθούν, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, ποιες ενέργειες θα ληφθούν για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας των ασυνόδευτων προσφύγων και αδέσμευτων γυναικών που φιλοξενούνται στους προσφυγικούς καταυλισμούς για τη δράση των ΜΚΟ, και μεταξύ άλλων ποιος ο ακριβής αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών που βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας. Η παρέμβαση αυτή της ΝΔ είναι εφ’ όλης της ύλης του προσφυγικού-μεταναστευτικού με πολύ λεπτομερή και συγκεκριμένα ερωτήματα και έχει ενδιαφέρον τι θα απαντήσει η κυβέρνηση, αν θα δώσει σαφείς απαντήσεις επί των ερωτήσεων ή θα περιοριστεί σε αοριστολογίες.

  

Ξανά προς τους 4.000 οι εγκλωβισμένοι

 

Ξεπέρασε τον αντίστοιχο της Χίου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, λόγω των αυξημένων ροών στο νησί τον τελευταίο μήνα. Έτσι, στη Λέσβο σε καταυλισμούς και άλλες δομές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, διαμένουν 3.873 άτομα, έναντι 3.847 στη Χίο και 1.939 στη Σάμο. Σημειώνεται ότι πριν έναν μήνα, στις 25 Μαΐου, στη Λέσβο διέμεναν 3.083 άτομα, στη Χίο 3.889 και στη Σάμο 1.920. Οι συνολικοί αριθμοί των διαμενόντων είναι σήμερα 9.548, ενώ στις 25 Μαΐου οι διαμένοντες στα νησιά ήταν 8.892.

Το τελευταίο τριήμερο, στη Λέσβο πέρασαν 156 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Σάμο 57, ενώ στη Χίο οι ροές ήταν μηδενικές. Το γεγονός ότι στη Λέσβο το τελευταίο διάστημα έχουμε αύξηση των αφίξεων από τα απέναντι παράλια, αρχίζει να δημιουργεί πάλι συμφόρηση στους χώρους φιλοξενίας που πριν ένα μήνα άρχιζαν να αποσυμφορίζονται. Και επειδή λόγω καλοκαιριού οι αφίξεις μάλλον δεν θα ελαττωθούν, θα πρέπει από τώρα να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των αυξημένων ροών για να μην έχουμε πάλι καταστάσεις μη διαχειρίσιμες και απρόβλεπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top