FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Ο συντονιστής της «αποσυμφόρησης» στη Λέσβο
Επίσκεψη Μάρτιν Βερβέι με φόντο τις μαζικές αφίξεις

Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται σήμερα ο Μάρτιν Βερβέι, συντονιστής της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Ο κ. Βερβέι θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές ενώ θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και τη Μόρια. Η επίσκεψη του Ευρωπαίου αξιωματούχου γίνεται προκειμένου να δει από κοντά την επικρατούσα στο νησί, κατάσταση υπό το φως της μεγάλης πρόσφατης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, ο κ. Βερβέι παρουσιάζοντας στις τοπικές αρχές αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της δήλωσης, είχε ανακοινώσει πως επιδίωξή του ήταν να έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά μέχρι τον Απρίλιο.

Ας σημειωθεί ότι στις αρχές Ιανουαρίου στη Λέσβο ζούσαν εγκλωβισμένοι 5.591 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου, και τους επόμενους μήνες ήταν συνεχώς μειούμενοι μέχρι πριν το καλοκαίρι, όταν είχαν φθάσει να είναι κάτω και από 3.000, ενώ σήμερα, σύμφωνα με επίσημες πηγές, στο νησί ζουν περισσότερα από 6.300 άτομα.

 

Ερώτηση Αθανασίου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφερόμενος στις ελλείψεις και τα σημεία κακοδιαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος που έχουν έρθει στην επιφάνεια λόγω των σταθερά αυξανόμενων ροών και ζητά μέτρα ώστε να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του νησιού μας.

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου αναφέρεται στην κοινή συμφωνία για να επισημάνει: «(σ.σ. Οι αυξανόμενες ροές) καταγράφονται άλλωστε και στην 7η Έκθεση Προόδου της Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας [COM(2017) 470 // 6.9.2017) όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι καταγεγραμμένοι μετανάστες στα νησιά ανέρχονται σε 13.372, αλλά και ότι υπάρχουν αναφορές ότι αυτός δεν είναι ο πραγματικός αριθμός. Στην ίδια Έκθεση γίνεται αναφορά και στους αργούς ρυθμούς επιστροφής μεταναστών καθώς και στη μεγάλη καθυστέρηση εξέτασης των σχετικών προσφυγών. Συστήνεται δε στις αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε ακριβή και λεπτομερή καταγραφή όλων των μεταναστών που ευρίσκονται στα ελληνικά νησιά, να υπάρχει συνεχής εποπτεία και καταγραφή της παρουσίας τους εκεί καθώς και συνεχής παρακολούθησης της πορείας εξέτασης του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει».

 

 

Πάλλης και Ψυχογιός χτυπούν το καμπανάκι στο Υπουργείο για τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων

«Δύο μήνες μέχρι το χειμώνα»

 

Για την υπέρβαση χωρητικότητας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μιλούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και Γιώργος Ψυχογιός, με αναφορά τους στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.   Όπως σημειώνουν οι δυο βουλευτές, οι συνεχιζόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εντείνουν τα προβλήματα στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας, μαζί και τον φόβο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

«Δυο μήνες μάς χωρίζουν από τον χειμώνα, οπότε οι ανάγκες των φιλοξενούμενων ανθρώπων πολλαπλασιάζονται και η αγωνία κατοίκων και εμπλεκόμενων φορέων είναι έκδηλη για τον βαθμό ετοιμότητας και ανταπόκρισης των αρμόδιων υπουργείων. Πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν και έχουν δεσμευτεί για άμεσες ενέργειες», προσθέτουν οι δύο βουλευτές.

Οι Γιώργος Πάλλης και Γιώργος Ψυχογιός κάνουν λόγο «για σταθερά και ανησυχητικά επιδεινούμενη κατάσταση» και υποστηρίζουν πως «παραμένουν άλυτα τα παρακάτω ζητήματα:

- Η ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου για ταχεία και αξιόπιστη εξέταση αιτημάτων.

- Η διασφάλιση καταλυμάτων για τους υπεράριθμους.

- Η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα ευάλωτων ατόμων και οικογενειών».

 

 

 

Παρέμβαση και από Αυγενάκη

«Ομήρους κρατά πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες ο “ανύπαρκτος” κ. Μουζάλας»

Με αφορμή την επιστολή του δημάρχου Λέσβου στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώνει σε παρέμβαση του: «Το χάος, η προχειρότητα και η κυβερνητική ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού εξακολουθούν να υφίστανται πυροδοτώντας εκρηκτικές καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει πως είναι “πρωταθλήτρια” στην απορρόφηση κονδυλίων αναφορικά με το ζήτημα, νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος, απευθύνουν κραυγή αγωνίας στον υπουργό, καθώς δεν γίνεται καμία απολύτως ενέργεια αποσυμφόρησης των κέντρων “φιλοξενίας”, με τις τοπικές κοινωνίες να κρατούνται όμηροι μιας αδιέξοδης κατάστασης.

Πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων τον ακριβή αριθμό δεν γνωρίζουμε καν, διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες, εγείροντας θέματα δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες που διαβούν.

Ενώ, ο “ανύπαρκτος” υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει να κάνει αυτό που κάνει  καλύτερα, …να σιωπά και να κρύβεται.  Για μία φορά στη ζωή τους οι κύριοι της κυβέρνησης ας φερθούν υπεύθυνα κι ας λάβουν υπόψη τους την ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού που έχει καταθέσει εδώ και καιρό η Ν.Δ.». 

 

Και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ:

«Να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση»

 

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, ενόψει της ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη στις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η διετής εφαρμογή τους.

Η κ. Βόζεμπεργκ επισημαίνει τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους δύο μήνες, που έχουν οδηγήσει για ακόμα μία φορά τις δομές φιλοξενίας σε ασφυξία και έχουν προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.  Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης και μετά την προαναφερόμενη προθεσμία, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα συνεχίζει να βαρύνεται με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων από αυτούς που αντικειμενικά μπορεί να αντέξει.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top