FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Σε απόγνωση ο ιδιοκτήτης του χώρου που δηλώνει ότι «οι Αρχές με αναγκάζουν να εγκαταλείψω το σπίτι μου» Ενώ αναφέρεται ότι τον πλήρωσαν για να μπουν στο χώρο
«Δεν φεύγει η ΜΚΟ από τη Λάρσο»
Δεκάδες σακούλες σκουπιδιών έχουν «πνίξει» τον χώρο στη Λάρσο, καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης

Απεγνωσμένος ο ιδιοκτήτης του χώρου στη Λάρσο όπου από τα τέλη Μαΐου βρίσκεται Μη Κυβερνητική Οργάνωση που φιλοξενεί περί τους 100 Κούρδους αιτούντες άσυλο, ζητά με κάθε τρόπο να αποχωρήσουν και απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του. Στο μεταξύ έχει κινήσει γη και ουρανό σε αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας, όπως μας είπε, ακόμα και μήνυση προς τον ταξίαρχο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το διοικητή του ΚΥΤ Μόριας και άλλους αστυνομικούς, εκτός από την εκπρόσωπο της ΜΚΟ «Humans for Humanity».

Πώς ξεκίνησαν όλ’ αυτά; Στα τέλη του περασμένου Μάιου μετά από άγριες συμπλοκές σε βάρος των Κούρδων και εκτεταμένα επεισόδια, θυμίζουμε ότι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό περίπου 1000 αιτούντες άσυλο που «μοιράστηκαν» στη Συκαμιά, στο ΠΙΚΠΑ και στον χώρο της Λάρσου. Ο επίμαχος χώρος για τον οποίο συζητάμε είναι στις εγκαταστάσεις αθλητισμού της πρώην Νομαρχίας. Άμεσα οι Αρχές από τη Συκαμιά μετέφεραν τους Κούρδους σε δομές της Μυτιλήνης και αρκετούς εξ αυτών στη Λάρσο. Η εν λόγω ΜΚΟ είχε νοικιάσει από το 2017 τις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη και μέχρι τον Μάιο είχαν πολύ καλή συνεργασία. Ο ίδιος όμως δεν περίμενε ότι εκατοντάδες άνθρωποι θα μεταβούν στο χώρο και έκτοτε προσπαθεί να τους πείσει να φύγουν. Στο μεταξύ ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε ανακοινώσει την απαγόρευση λειτουργίας της δομής από τη ΜΚΟ για λόγους δημόσιας Υγείας. Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ κατέθεσε ένσταση και σύμφωνα με πληροφορίες η ένσταση δεν έγινε δεκτή.

Τι απαντούν

Ο ιδιοκτήτης όμως ζητά από την Αστυνομία να εκκενώσουν τον χώρο και σύμφωνα με τον ίδιο η Αστυνομία δεν το κάνει και ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το «Ε» απευθύνθηκε πάντως στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και αναμένει απάντηση αρμοδίως από την περασμένη Παρασκευή. «Οι Αρχές με αναγκάζουν να εγκαταλείψω το σπίτι μου» επανέλαβε στην εφημερίδα μας.

Σε ό,τι αφορά τη μήνυση στον Ταξίαρχο, ο τελευταίος δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι, ενώ αναφορικά με τη μήνυση που κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης ότι κατέθεσε στον διοικητή του ΚΥΤ Μόριας, ο διοικητής επεσήμανε στην εφημερίδα μας: «Δεν έχω καμία αρμοδιότητα εκτός του ΚΥΤ Μόριας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όταν ο εν λόγω ιδιοκτήτης ζήτησε 3.000 ευρώ για να μπουν μέσα οι πρόσφυγες. Μάλιστα η αστυνομία περίμενε πάνω από τρία τέταρτα την εκπρόσωπο της ΜΚΟ για να μεταβεί στο ΑΤΜ, και τελικά μπόρεσε να βγάλει τα μισά, τα οποία και του τα έδωσε».

Ο ιδιοκτήτης από την άλλη θεωρεί ότι η ΜΚΟ έχει φεσώσει τον χώρο του σε νερό και ρεύμα και δηλώνει απελπισμένος, αναμένοντας τις Αρχές να δράσουν και ενώ, όπως καταγγέλλει, δεκάδες σακούλες σκουπιδιών έχουν «πνίξει» την ιδιοκτησία του.

Και επιστολή Κατζανού στον… ιδιοκτήτη

Με θέμα τη «διακοπή παράνομης δραστηριότητας και εξάλειψη ανθυγιεινών καταστάσεων από την παράνομη λειτουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στην περιοχή Λάρσου, Δ.Ε. Ευεργέτουλα» έστειλε επιστολή ο αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα, Γιώργος Κατζανός στον ιδιοκτήτη.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι «στην περιοχή της Λάρσου, λειτουργεί παράνομη δομή φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών. Ο χώρος δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές (κυρίως υγιεινής) για την φιλοξενία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων που παράγονται από τους φιλοξενούμενους».

Προσθέτει ότι επί μακρό διάστημα συσσωρεύεται μεγάλος όγκος σκουπιδιών που είναι εμφανής και από την Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, καθώς και ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων με αποτέλεσμα να εκλύονται έντονες οσμές και να δημιουργούνται ανθυγιεινές καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων των φιλοξενούμενων και των περιοίκων. Ως εκ τούτου, παρακαλεί τον ιδιοκτήτη να μεριμνήσει για την άμεση διακοπή της παράνομης δραστηριότητας και της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής και οι Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στις οποίες αποστέλλεται η εν λόγω επιστολή «να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή της παράνομης δραστηριότητας και όπου απαιτείται και στην επιβολή κυρώσεων».

Η τελευταία εξέλιξη σε αυτό το επεισόδιο είναι ότι αποχώρησαν δύο οικογένειες Κούρδων το περασμένο Σάββατο που επρόκειτο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 18:31
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top