FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων για τα επεισόδια στη Λέσβο:
«Δεν μπορεί η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της κυβέρνησης!»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν σε οι επεισοδιακές εξελίξεις στη Μυτιλήνη, αλλά και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών τόσο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσο και στον Έβρο, τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι «στη Μυτιλήνη, για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων με την αστυνομία να λειτουργεί πυροσβεστικά και να καλείται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης αλλοδαπού πληθυσμού στα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού καθώς η πολιτεία, παρά τα παθήματα του παρελθόντος, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι φιέστες του 2016 με τον Πάπα και τους άλλους επισήμους που είχαν εισρεύσει στη Λέσβο, εκφράζοντας τα αισθήματα αλληλεγγύης και βοήθειας, έκρυψαν προσωρινά το πρόβλημα, το οποίο όμως επανέρχεται πλέον δριμύτερο, με απαράδεκτα φαινόμενα επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων ή και ακόμα εναντίον των αλλοδαπών, όταν οι τελευταίοι είτε εξεγείρονται, είτε υπομένουν και οι ίδιοι τις επιπτώσεις της ξενιτιάς ως εγκλωβισμένοι σε μια κοινωνία - φυλακή.»

Επιπρόσθετα, τονίζει, «οι καθημερινές νέες αφίξεις στην περιοχή του Έβρου είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν νέες εκρηκτικές καταστάσεις στη Θράκη και τη Μακεδονία. Είναι προφανές, ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης που μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και πιο «τοξική» για την ελληνική κοινωνία.»

«Να ενημερωθεί η κοινωνία»

Η Ομοσπονδία των αστυνομικών υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, αντί να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ελληνική Αστυνομία, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την ελληνική κοινωνία, πώς και με ποιους τρόπους τελικά, θα διαχειριστούν ένα εθνικών διαστάσεων πρόβλημα, χωρίς να επαναληφθούν τα τραγικά και επιζήμια οικονομικά, λάθη του παρελθόντος.

«Από την πλευρά τους, πρέπει να υπάρχει συνεχής ανάδειξη του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ομοσπονδία μας το 2015, όταν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστυνομικών (EuroCop) και ζήτησε την υποστήριξή της, ενημερώνοντας εγγράφως τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και με επιτόπιες επισκέψεις στα ακριτικά μας νησιά για να απευθυνθεί στη συνέχεια στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας μας, απαιτώντας ουσιαστικά οικονομικά και άλλα μέτρα. Επίσης, η συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή του προβλήματος πρέπει να καταλήγει στην ανάδειξή του στον υπερθετικό βαθμό ώστε να γίνει κατανοητό αυτό με διάφορους τρόπους από τους λαούς της Ευρώπης που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως όλα δείχνουν, τους αφήνει παγερά αδιάφορους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Συνεργασία κομμάτων»

Επιπλέον η ΠΟΑΣΥ σημειώνει ότι χρειάζεται «να επιστήσουμε την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας, διότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί εθνικά και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των κομμάτων και ενιαία πολιτική αντιμετώπισής του. Εδώ δεν χωρούν λεονταρισμοί ούτε λύσεις σε αναμονή... Εδώ και τώρα να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις με ορατά αποτελέσματα και παράλληλα, να υπάρξει άμεσα διάλογος με τους πολίτες των νησιών που υφίστανται τον όγκο των ροών και με τις αστυνομικές αρχές - εκπροσώπους εργαζομένων αυτών, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και όχι εκτροχιασμός των διογκούμενων προβλημάτων. Από την πλευρά μας, κατανοούμε απολύτως τα προβλήματα των συμπολιτών μας, αλλά και των συναδέλφων μας στα παραπάνω νησιά, όπου προκαλείται θέμα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ευημερίας, διότι αφενός ο τουρισμός από τον οποίο εξαρτάται η τοπική οικονομία σε μεγάλο βαθμό έχει υποστεί πλήγμα, αφετέρου δε ασφυκτιούν όλοι επειδή οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του αλλοδαπού πληθυσμού. έλος, για να μη στρουθοκαμηλίζει κανείς πρέπει να αποκαλυφθεί και αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η πολιτική που ακολουθείται από τους γείτονες στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν αθώες ψυχές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, όχι μόνο καταστρατηγώντας κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου αλλά και υποδαυλίζοντας την έξαρση του εθνικισμού στην Ευρώπη.»

Το Εργατικό Κέντρο για τα επεισόδια

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταδικάζει «την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων» και μεταναστών στην Πλατεία Σαπφούς. Και προσθέτει: «Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε, αλλά και εξελίχθηκε η επίθεση φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη, ότι είχε συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Αξιοποιώντας το κάλεσμα που είχε προηγηθεί για συλλαλητήριο υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατιούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, οι ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες έδρασαν, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο βίας και επίθεσής τους κατά των προσφύγων - μεταναστών.»

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να απαιτήσουν τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων, για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Να δυναμώσουν την πάλη κόντρα στην «απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και συνολικά από τη χώρα μας.

Να μην επιτρέψουν να αναπτυχθούν αντιλήψεις μίσους και ρατσισμού στο λαό, αντιθέτως να ενταθεί η αλληλεγγύη, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.»

 

Και ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Μυτιλήνης

«Ήμασταν, είμαστε, και θα μείνουμε πρόσφυγες»

Σχετικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την Κυριακή στο χώρο της πλατείας Σαπφούς, αναφορικά με το προσφυγικό και τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη περιοχή της Μόριας, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Μυτιλήνης ξεκαθαρίζει: «ο σύνδεσμος δεν συνδέεται και δεν θα συνδεθεί ποτέ με ακραίες αντιλήψεις, και εθνικιστικά συμφέροντα που οδηγούν σε πογκρόμ κατά ανυπεράσπιστων ανθρώπων που ο μόνος λόγος που διαδηλώνουν, είναι να ζήσουν αξιοπρεπώς. Τυχόν συγχύσεις που κάνουν λόγο για παρουσία μελών μας στα επεισόδια πέφτουν στο κενό.

Ήμασταν, είμαστε, και θα μείνουμε πρόσφυγες όσο ο ξεριζωμός των παππούδων μας είναι γραμμένος στα κιτάπια της ιστορίας μας, και δεν θα σταθούμε ποτέ ενάντια σε πλάσματα ενός Θεού που προσδοκούν την δική τους ανάσταση, που αναζητούν την δική τους Ιθάκη.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 18:56
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top