FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Στη Χίο εκδικάστηκε η υπόθεση των 35 κατηγορουμένων για επεισόδια στη Μόρια τον περασμένο Ιούλιο
Αθώοι οι 3, ένοχοι οι 32 με ποινή 26 μηνών!
Από το ντοκιμαντέρ «Μόρια 35» που γυρίστηκε προς την υπεράσπιση των συλληφθέντων

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου, μετά από πρόταση της Εισαγγελέως έκρινε ομόφωνα αθώους 3 κατηγορούμενους που είχαν συλληφθεί από την Πυροσβεστική, κατά τα γεγονότα στο Κέντρο στη Μόρια στις 18 Ιουλίου 2017. Αντίθετα κρίθηκαν ένοχοι οι 32 πρόσφυγες- μετανάστες, για την πρόκληση σωματικής βλάβης σε 11 αστυνομικούς και απόπειρα σωματικής βλάβης κατά 13 αστυνομικών· με συνολική ποινή φυλάκισης 26 μήνες με τριετή αναστολή. Άσκησαν έφεση και λόγω της προφυλάκισης τους από τις 18/7/2017 θα αφεθούν ελεύθεροι. Η δίκη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 27 Απριλίου μετά από τέσσερις μέρες ακροαματικής διαδικασίας.

Η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη πρότεινε αντίθετα την αθώωση των 32 για τα αδικήματα του εμπρησμού, της αντίστασης κατά της αρχής και της φθοράς ιδιοκτησίας· αφού κανένας μάρτυρας κατηγορίας δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον συγκεκριμένα που να προχώρησε στα παραπάνω αδικήματα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στην ΕΡα Αιγαίου ο Θοδωρής Πυλιώτης.

 

 

Πρωτόγνωρη δίκη

Προηγήθηκε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, επισημαίνει ο Θ. Πυλιώτης, «με ένα τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους πολλές φορές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους μεταφραστές.» Αυτό επισήμανε και η Εισαγγελέας, που σημείωσε πως η διακοπή την πρώτη μέρα έγινε για να λυθούν ζητήματα μικροφωνικής· κόστος που καταβάλλεται από το δικαστήριο.

«Κάτω από αυτές τις δυνατότητες και συνθήκες που έχουμε και παρά την οικονομική κρίση προσπαθούμε να διαχειρισθούμε το προσφυγικό», σημείωσε η κα Σταυράτη· κάνοντας ειδική αναφορά στο φιλότιμο αυτού του λαού, στην ανθρωπιά που έχει δείξει για όλους αυτούς τους κατατρεγμένους που φθάνουν στη χώρα μας..

Για τις προτάσεις αθώωσης σημείωσε ότι δεν προέκυψε ποιοι είναι οι δράστες. Αντίθετα στις δύο κατηγορίες για τις οποίες και καταδικάστηκαν οι 32, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση και έκαναν συλλήψεις. «Ενώ αν κάποιος αστυνομικός παρέβη τα καθήκοντά του τότε έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία και να τιμωρηθεί», χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις γενικεύσεις.

Από την πλειοψηφία των κατηγορούμενων είχε γίνει λόγος για υπέρμετρη βία και χτυπήματα που δέχτηκαν από αστυνομικούς, όπου η κα Εισαγγελέας αναρωτήθηκε μήπως αυτοί οι αστυνομικοί δεν είναι που έβγαλαν ανθρώπους από τη θάλασσα , πήγαν στα νοσοκομεία παιδιά προσφύγων, που πρόσφεραν και από το υστέρημά τους. Σημείωσε δε ότι οι αστυνομικοί είχαν μια στάση κατευνασμού των διαμαρτυριών και μόνο όταν τους δόθηκε η εντολή ξεκίνησαν τις συλλήψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 19:15
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top