FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Γερό χαστούκι στην κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η απόφαση του ΣτΕ για την άρση του αποκλεισμού των προσφύγων στα νησιά
Αποσυμφόρηση με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού!

ΦΩΤΟ: Ιγν. Τσικνής

Και δύο μέρες πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν τον σκέφτονταν κανείς ψύχραιμα, θα έβρισκε παράλογο το ότι «κρατούνται» πρόσφυγες και μετανάστες, ναι μεν σε ελληνικό νησί, αλλά όχι πέραν αυτού. Ουσιαστικά το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα αναγνώρισε αυτό που λένε πολλοί -ακόμα και από αντίπαλες μπάντες- ότι δεν μπορούν τα νησιά να μετατρέπονται σε «πλωτές φυλακές». Έτσι έκανε δεκτή την προσφυγή της (νομικής) οργάνωσης «Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες», τερματίζοντας την πολιτική του γεωγραφικού περιορισμού των ελληνικών νησιών για τους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο.

Το νέο ζήτημα που μας «καίει» όμως, είναι για πόσο καιρό θα μένουν στη Λέσβο οι 8.500 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στο νησί μας πριν από την απόφαση του ΣτΕ. Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο. Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί γερό χαστούκι για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, σύμφωνα με την ερμηνεία της οποίας μέχρι πρότινος, η Τουρκία δέχονταν επιστροφές μόνο από τα νησιά και όχι από την ηπειρωτική Ελλάδα. Το να μπορούν να προχωρούν ανεμπόδιστοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην ενδοχώρα, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα «χαροποιήσει» την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου προ των πυλών της Αθήνας και των ευρωπαϊκών κρατών θα βρίσκονται αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, το ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με κυρίαρχο αυτό της Λέσβου θα πάψουν με την εφαρμογή της απόφασης να είναι «πλωτές φυλακές», αναρωτιέται κανείς αν «δοθεί σήμα», ώστε οι ροές να μεγαλώσουν. Για το τελευταίο, ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι μετά την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, η ΕΕ παρουσιάζει ως επίτευγμα τη μείωση των ροών, την ίδια ώρα που η ίδια δήλωση εγκλώβισε χιλιάδες κόσμου στη Λέσβο και τα άλλα νησιά.

Τι λέει το ΣτΕ: «Άνιση επιβάρυνση»

Σύμφωνα με την απόφαση, που εκδόθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο, ο οποίος μειοψήφησε, η απόφαση της διευθύντριας ασύλου Μαρίας Σταυροπούλου (σ.σ. η θητεία της οποίας έληξε τον Φεβρουάριο) που έχει ληφθεί από το 2016 και επέβαλε τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσφύγων στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κω θα συνεχίσει να ισχύει μόνον για όσους ήδη διαμένουν στα νησιά αυτά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας που πλειοψήφησαν, έκριναν ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά για να επιβληθεί πρέπει να υπάρχουν λόγοι και να αιτιολογείται ένα τέτοιο μέτρο. Ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία έχει ως συνέπεια, τονίζεται στην απόφαση, τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση τους σε σχέση τις άλλες περιοχές της χώρας.

«Σοβαρός κίνδυνος εντάσεων»

Πράγματι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, τα έξι αυτά νησιά καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν με τις υπάρχουσες υποδομές και μάλιστα εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος προκλήσεων κοινωνικών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς.

Σε άλλο σημείο, υπογραμμίζουν οι δικαστές, ότι από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016 οι διατάξεις του οποίου «ερμηνευμένες υπό το φώς της Σύμβασης της Γενεύης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπει την επιβολή στους αιτούντες διεθνή προστασία τα περιοριστικά αυτά μέτρα.

Σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι εφόσον δεν προκύπτουν οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια μετά την 20η Μαρτίου 2016, πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση.

Η μειοψηφία

Η μειοψηφία (Χρήστος Ράμμος, Όλγα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Μπολόφη) υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι νόμιμη, καθώς: 1) απαιτείται χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και 2) λόγω της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για σχέδιο δράσης ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα στήριξης των Σύρων υπηκόων.

 

Εφόσον η Τουρκία αρνείται να δεχτεί αιτούντες άσυλο από την ενδοχώρα

Κινδυνεύει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας;

Τα πανελλαδικά ΜΜΕ αρχίζουν και εκφράζουν τους φόβους τους, ως προς το ενδεχόμενο ακύρωσης της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μεταναστευτικής πολιτικής, που μπορούν να επιβάλουν τον γεωγραφικό περιορισμό τους στα νησιά και την απαγόρευση μετακίνησης στην ενδοχώρα. Ωστόσο, η Τουρκία δεν δέχεται να επιστραφούν στο έδαφός της αιτούντες άσυλο από την ενδοχώρα, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχει γίνει πολλές φορές σχετικό αίτημα. Μάλιστα, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να λάβει σαφή απάντηση. Υποτίθεται δε, ότι ήταν σε διαπραγμάτευση και αναμενόταν απάντηση από την Τουρκία, κάτι που όμως έμεινε έωλο λόγω του αρνητικού κλίματος που προέκυψε εδώ και καιρό, μετά την επίσκεψη, και το αίτημα έμεινε στον αέρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δεν το είχε αποκλείσει.

Η Τουρκία τόνιζε, ότι δεν δέχεται να επιστραφούν αιτούντες άσυλο από την ελληνική ενδοχώρα, καθώς «δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι θα πρόκειται για άτομα που έφτασαν μετά την κοινή δήλωση (20 Μαρτίου 2016)». Ένα από τα σχέδια που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζεται εδώ και καιρό, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου θα μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά προκειμένου να καμφθεί η άρνηση της Τουρκίας, όσον αφορά τις επιστροφές. Ωστόσο, ο εγκλεισμός αιτούντων άσυλο, δεν αποτελεί «εύκολη» απόφαση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αντιδρά στη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται.

Ο Δ. Βίτσας

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος όταν ενημερωθεί επισήμως για την απόφαση, την οποία ωστόσο δεν αμφισβήτησε. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι θα εξεταστούν τα σχετικά νομικά εργαλεία σε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει το ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες, ζητώντας να ακυρωθεί η υπ’ αριθμόν 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας ασύλου, με την οποία τέθηκε περιορισμός από τον Μάρτιο του 2016 στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία και οι οποίοι παραμένουν στα hotspots των νησιών που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

 

Β. Γκιγκιλίνης και Στρ. Σκουντιανέλλης μιλούν στο «Ε» για ενδεχόμενη νέα απόφαση της κυβέρνησης επαναφοράς του γεωγραφικού περιορισμού

Τι λένε Μυτιληνιοί δικηγόροι για την απόφαση του ΣτΕ

 

Ο Βαγγ. Γκιγκιλίνης

Ο Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, δικηγόρος εξηγεί στο «Ε» ότι έγινε δεκτή η προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (805/2018 Δ! Τμήμα ΣτΕ) και συνακόλουθα των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω, Ρόδου (806/2018 Δ! Τμήμα ΣτΕ, που κατάργησε την δίκη λόγω έκδοσης της προηγούμενης απόφασης) κατά της απόφασης της Διευθύντριας Ασύλου.

Πρακτικά, αναφέρει ότι αυτό σημαίνει ότι «όσοι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στα hot spot των νησιών, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκεί (τουλάχιστον προσωρινά μέχρι να ασκήσουν προσφυγές εν όψει αυτής της απόφασης), ενώ η άρση του απαγορευτικού της ελεύθερης κυκλοφορίας θα αρχίσει για όσους έκαναν αίτηση για άσυλο από χθες και ενδεχομένως αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο μέλλον, αν υπάρξουν και πάλι αυξημένες ροές από Τουρκία».

Βεβαίως, προσθέτει ότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, «δεν απαγορεύει στην διοίκηση να επανέλθει και με νέα απόφαση της, (που θα απαγορεύει και πάλι την ελεύθερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα), πλην όμως αυτό θα είναι ανακόλουθο με την δήλωση του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά την εκδίκαση της υποθέσεως την 27/2/2018 στο Δ! τμήμα του ΣτΕ, όπου κατά την υποβολή εκ μέρους των αιτήματος αναβολής, επικαλέστηκαν ότι εντός δύο μηνών, οι προσφυγές του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και των Δικηγορικών Συλλόγων, θα είναι άνευ αντικειμένου, διότι το Ελληνικό δημόσιο προτίθεται να εναρμονιστεί με την Κοινοτική οδηγία και το Σύνταγμα και να μην υπάρχει πλέον απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας».

Ο Στρ. Σκουντιανέλλης

Ο Στρατής Σκουντιανέλλης, δικηγόρος ασχολούμενος με το Δίκαιο του Ασύλου αναφέρει στο «Ε» ότι «Η δικαστική ανατροπή του γεωγραφικού περιορισμού αποτελεί μια κεφαλαιώδη εξέλιξη στο πεδίο του προσφυγικού ζητήματος. Ακόμα και χωρίς να έχω ακόμα διαβάσει το σώμα της απόφασης, οφείλω ωστόσο να αποδώσω θερμά συγχαρητήρια στο συνάδελφο Αθηνών Βασίλη Παπαδόπουλο και το Αστικό Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», που πέτυχαν την έκδοση μιας τόσο σημαντικής δικαστικής απόφασης».

Δεν μας έκρυψε ότι έχει αρκετές απορίες σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η εκτελεστική λειτουργία και η δημόσια διοίκηση, καθώς «πρώτον η απόφαση ανέτρεψε τον περιορισμό με βάση το νομικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την έκδοσή της, ενώ προωθείται ήδη η θέσπιση νέου νομικού πλαισίου, δεύτερον προκύπτουν κάποια ζητήματα ως προς το αν άλλη αρχή της δημόσιας διοίκησης (π.χ. η ΕΛ.ΑΣ.) νομιμοποιείται να επιβάλει στο εξής δικό της αντίστοιχο περιορισμό, επικαλούμενη λόγους διαφορετικούς απ’ όσους επικαλείτο ως τώρα η Υπηρεσία Ασύλου για να επιβάλει το δικό της, και τρίτον ακόμα και ανεξαρτήτως των δύο προηγουμένων παραμέτρων, η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει δυστυχώς κατά καιρούς δώσει δείγματα συνειδητής παράλειψης συμμόρφωσης με αποφάσεις της δικαιοσύνης, όταν αυτές διαφοροποιούνται από τον κεντρικό κυβερνητικό «αλγόριθμο». Υπ’ αυτήν την έννοια θα μπορώ να μιλήσω για εφαρμογή της απόφασης όταν θα την έχω δει να συμβαίνει».

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί, καταλήγει, ότι η έκδοση της απόφασης αυτής ξεκαθάρισε την κατάσταση κι απέδειξε δυο βασικά πράγματα: ότι «ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά, ούτε είναι πράγματι ικανός να εξυπηρετήσει το νομοθετικό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε, ούτε τυγχάνει ακίνδυνος για το [οικουμενικώς εγγυημένο] δικαίωμα των προσφύγων στην ελεύθερη μετακίνηση και κατά συνέπεια για όλα τα λοιπά θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως η προσωρινή αλλά αξιοπρεπής και ειρηνική, συμβίωσή τους με τους ντόπιους. Συντρέχουν επομένως δύο πολύ σοβαροί και βάσιμοι λόγοι ώστε ο περιορισμός αυτός να ανατραπεί».

 

«Σανίδα σωτηρίας η απόφαση του ΣτΕ», λέει ο Στ. Μαλέλης

Μπαλάφας: «Δεν θα εκπέσει η συμφωνία»

Ο Στ. Μαλέλης

Την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, οι πρόσφυγες που εισέρχονται από εδώ και στο εξής δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα, σχολίασε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, αλλά και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Σταμάτης Μαλέλης.

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε: «Οπωσδήποτε δημιουργεί κάποια καινούρια δεδομένα η απόφαση αυτή, που αφορά τους εισερχομένους πρόσφυγες από εδω και πέρα, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», συμπληρώνοντας ότι «η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 δεν θα εκπέσει με την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ».

Ο Γ. Μπαλάφας

Θα έχει θετικά αποτελέσματα

«Σανίδα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες αλλά και για τους κατοίκους των νησιών μας χαρακτηρίζει ο Σταμάτης Μαλέλης την απόφαση του ΣτΕ: «Ακουμπά στην καθημερινή, δύσκολη, πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε και στέκεται με σεβασμό στο δικαίωμα της Ελευθερίας . Η απόφαση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους μετανάστες που αυτή τη στιγμή κατοικούν στα νησιά μας και που επιθυμούν να φύγουν.

Είμαστε εδώ και εγώ και η παράταξή μου,  για να παρακολουθούμε και να συμμετέχουμε ενεργά, συμπαραστεκόμενοι σε όλους τους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η εκτέλεση αυτής της απόφασης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τον τόπο μας αφού θα συμβάλει στην αποσυμφόρησή τους, ειδικά, εάν εφαρμοστεί χωρίς χρονικούς περιορισμούς και για τους ήδη εγκλωβισμένους μετανάστες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 19:55
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top