FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Είχαν συλληφθεί στη Λέσβο, με την προφυλάκιση της Σάρας Μαρντίνι από τη Συρία, γυναίκας - σύμβολο για τους πρόσφυγες, να προκαλεί αίσθηση στη διεθνή κοινότητα
Αποφυλακίζονται τα τέσσερα μέλη της ΜΚΟ ERCI

Αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη οι τέσσερις προφυλακισμένοι για την υπόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ERCI, καθώς οι εισαγγελικές αρχές της Μυτιλήνης έκριναν ότι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και επειδή η οργάνωση έχει διαλυθεί δεν υπάρχει ο κίνδυνος να τελέσουν εκ νέου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Οι εισαγγελικές αρχές της Λέσβου αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους τους 4 ακόμα προφυλακισμένους της οργάνωσης ERCI, που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την παράνομη διακίνηση ανθρώπων ώστε να ενισχύσουν το ταμείο της οργάνωσης με δωρεές. Ο ιδρυτής της οργάνωσης κλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» να καταβάλλει εγγύηση €10.000, ο υπεύθυνος της ως το περασμένο φθινόπωρο εγγύηση ύψους €5.000 ευρώ, ενώ οι δύο αλλοδαποί μεταξύ των οποίων η Σύρια κολυμβήτρια και φοιτήτρια, Σάρα Μαρντίνι (φωτο), που κρατείτο στον Κορυδαλλό, αποφυλακίστηκαν δίχως όρους.

Εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα ήταν εμφανές ότι οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν να αμφιβάλλουν για το αν το υλικό των ενδείξεων που είχαν συγκεντρώσει αστυνομία και λιμενικό αρκούσε για να προχωρήσει η υπόθεση περαιτέρω. Είχε προηγηθεί πριν από περίπου ένα μήνα η απελευθέρωση ενός ακόμα μέλους μέλος της οργάνωσης, μιας γυναίκας που ήταν υπεύθυνη για τη δράση της στη Λέσβο. Τελευταίος είχε προφυλακισθεί ο ιδρυτής της ΜΚΟ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος είχε παρουσιασθεί αυτοβούλως και είχε απολογηθεί στην ανακρίτρια.

Η ενημέρωση γινόταν μέσω WhatsApp

Αυτό που καταλόγιζαν Αστυνομία και Λιμενικό στη Μυτιλήνη είναι ότι ενώ το δίκτυο της ERCI γνώριζε μέσω των ανθρώπων του πού ακριβώς θα έφταναν οι βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες, δεν ενημέρωνε τις Αρχές. Στην αστυνομική έκθεση αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι «συμμετείχαν σε ομάδες, χωρίς να ενημερώνουν από κοινού με τα άλλα μέλη του ERCI τις διαπιστευμένες Αρχές του Λιμενικού, είτε για τον απόπλου λεμβών με μετανάστες και πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές, είτε για την κίνηση αυτών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Η επικοινωνία των μελών γινόταν σε ένα γκρουπ της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, WhatsΑpp. Η συγκεκριμένη διαδικτυακή δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν ήταν κρυπτογραφημένη στις 15 Δεκεμβρίου 2015, όταν δημιουργήθηκε η ERCI, αλλά τα «μυστικά της πολιτείας» που φέρονται να μοιράζονται τα μέλη της ΜΚΟ και οι φίλοι τους, συχνά απευθύνονται και σε στελέχη του Λιμενικού. H παρακολούθησή της ομάδας αυτής από κλιμάκιο των υπηρεσιών ασφαλείας -στην επιχείρηση συμμετείχε και η ΕΥΠ- οδήγησε στο αυτοκίνητο τζιπ που χρησιμοποιούσαν, το οποίο βρέθηκε να έχει πλαστές πινακίδες κάτω από τις γνήσιες. Η ανάλυση όμως των κινητών τηλεφώνων και των σκληρών δίσκων που κατασχέθηκαν, δεν οδήγησε σε κανένα άλλο επιπρόσθετο εύρημα πέραν του γκρουπ στο WhatsApp. Και από τα μηνύματα εντός της εφαρμογής, δεν αποδείχθηκε ότι ήταν αποδέκτες αυτών οι ύποπτοι που προφυλακίστηκαν. Πολλά από αυτά τα μηνύματα, μάλιστα, έφταναν και σε έναν τουλάχιστον άνδρα του λιμενικού, με τον οποίο συνεργαζόταν η ERCI, κάτι που καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση δεν ενημέρωνε τις αρχές για τις πληροφορίες και τη δράση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 13:16
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top