FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Είχαν συλληφθεί στη Μόρια για το περιστατικό με την καραμπίνα και παραπέμπονται σε δίκη
Αποφυλακίζονται με βούλευμα οι Ερυθραίοι
Από το αυτόφωρο που οδηγήθηκε ο 55χρονος απολογούμενος για την παράνομη οπλοχρησία τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο δικαστήριο, όπου συγχωριανοί του έχουν συγκεντρωθεί στο πλευρό του.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης αποφυλακίζονται οι τρεις Ερυθραίοι  που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο για απόπειρα ζωοκλοπής στη Μόρια, κατά το περιστατικό, θυμίζουμε, όπου ένας 55χρονος ντόπιος κτηνοτρόφος άνοιξε πυρ στον αέρα. Το βούλευμα επισημαίνει ότι οι προαναφερθέντες αποφυλακίζονται και παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου. Δικάσιμος θα προσδιοριστεί από την Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου. Τη χαρά τους για τη μέχρι τώρα έκβαση της υπόθεσης εξέφρασαν οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση, Βαγγέλης Γκιγκιλίνης και Δημήτρης Κουζινόγλου, οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους στα ρεπορτάζ του «Ε», αλλά και άλλων μέσων ενημέρωσης που ανέδειξαν το θέμα.

Οι τρεις νεαροί πρόσφυγες από την Ερυθραία ηλικίας 21, 23 και 24 ετών, από τις  23 Φεβρουαρίου βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές της Χίο απ’ όπου επρόκειτο να αποφυλακιστούν χτες.

Θυμίζουμε το αποκλειστικό -από τις 27 Φεβρουαρίου- ρεπορτάζ μας ότι σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, τρεις συνολικά, που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν για απόπειρα ζωοκλοπής μετά το περιστατικό της «καραμπίνας» στη Μόρια προβλημάτιζε τις αστυνομικές Αρχές. Στα ανώτερα στελέχη της αστυνομίας τέθηκαν υπόψη οι προβληματισμοί εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων, αλλοδαπών κοινοτήτων, αλλά και στελεχών του κέντρου της Μόριας ότι δεν συνελήφθησαν και δεν προφυλακίστηκαν οι σωστοί κατηγορούμενοι, αλλά άλλοι και μάλιστα άλλων εθνικοτήτων.

Για την ιστορία

Τα παραπάνω συνέβησαν μετά το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου στη Μόρια, όταν ο 55χρονος κτηνοτρόφος Σ. Κ. πυροβόλησε στον αέρα (σύμφωνα με την ομολογία του), θέλοντας να αποτρέψει την είσοδο τριών μεταναστών στο κτήμα του με σκοπό να τον κλέψουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε», στην απολογία του ενώπιον του Εισαγγελέα, ο Σ.Κ. (ο οποίος έχει κατηγορηθεί και άλλη φορά για παράνομη οπλοκατοχή) επικαλέστηκε στις αυξημένες τελευταία απόπειρες (και τετελεσμένες πράξεις) ζωοκλοπών από μετανάστες που κινούνται έξω από το Κέντρο Υποδοχής και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στους κατοίκους του χωριού από την ελλιπή αστυνόμευση. Εξήγησε δε ότι ειδοποιήθηκε για την ύποπτη παρουσία των μεταναστών έξω από το αγρόκτημά του και δικαιολογήθηκε πως πυροβόλησε στον αέρα «αφού εκείνοι πέταξαν πέτρες, κι επειδή φοβήθηκα αλλά και ως έσχατη ενέργεια για να αποτρέψω τους μετανάστες από το να εισέλθουν στο κτήμα μου».

Οι εκπρόσωποι της κοινότητας της Ερυθραίας στη Μόρια, Merhawi Yemane και Isaak Yelho είχαν μιλήσει στο «Ε»: «Δεν είναι δικοί μας. Τους γνωρίζουμε πολύ καλά, προσευχόμαστε μαζί κάθε μέρα στην εκκλησία, τους γνωρίζει και ο παπάς. Οι δύο από τους τρεις είναι περίπου έξι μήνες στη Λέσβο και ο άλλος οκτώ και δεν έχουν απασχολήσει ποτέ με επεισόδια. Στο μεταξύ ο ένας από τους εκπροσώπους της κοινότητας ισχυρίζεται ότι στο εν λόγω σημείο την προηγούμενη ημέρα είχε δει να περιτριγυρίζουν και να προσπαθούν να μπουν στο χωράφι για να κλέψουν πρόβατα κάποιοι Αλγερινοί και Μαροκινοί.

Τις επόμενες ημέρες, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, ο οποίος ανέλαβε μαζί με τον Δημήτρη Κουζινόγλου και άλλους δικηγόρους την υπόθεση των τριών μεταναστών που προφυλακίστηκαν από τον Φεβρουάριο στη Χίο, κατέθεσε ένορκη κατάθεση του επιχειρηματία που τηλεφώνησε στο «100» για τους πυροβολισμούς. Επίσης υπέβαλαν αίτηση για περαιτέρω ανάκριση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Τι είχε δηλώσει ο επιχειρηματίας στο ΑΠΕ; «Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (σ.σ. 21 Φεβρουαρίου) και ενώ ετοιμαζόμουν να κλείσω, τρεις-τέσσερις άνθρωποι μπήκαν στο μαγαζί μου και άρχισαν να φωνάζουν "police, police" καθώς και κάτι άλλο που δεν καταλάβαινα αφού δεν γνωρίζω ξένες γλώσσες. Αμέσως κάλεσα το 100, λέγοντας σε μια γυναίκα αστυνομικό που απάντησε στην κλήση, ότι κάτι συμβαίνει. Λίγο μετά ήρθε και άλλος ένας, ενώ όλοι μαζί παρέμειναν εκεί μέχρι που ήρθε η αστυνομία που τους προσήγαγε, όπως και τον κτηνοτρόφο.

Ο Δ. Κουζινόγλου

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε σήμερα (σ.σ. χτες) το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης με το οποίο ναι μεν παραπέμπονται σε δίκη οι τρείς κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απόπειρας ζωοκλοπής από περισσότερους από κοινού, όμως διατάσσεται με το ίδιο βούλευμα η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης και η απόλυσή τους από τη φυλακή με άλλους περιοριστικούς όρους (εμφάνιση στο ΑΤ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση προσέγγισης του επιδίκου κτήματος σε απόσταση 200 μέτρων). Πιστεύω ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης θα αποδειχθεί πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες και ότι είναι αθώοι.

Με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης και όσα προσκομίσαμε συμπληρωματικά μετά την ανάκριση, το Συμβούλιο ορθά έκρινε ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο τους οι προϋποθέσεις για την διατήρηση σε βάρος τους της προσωρινής κράτησης και ότι μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες της έννομης τάξης με τους υπόλοιπους  προαναφερθέντες περιοριστικούς όρους. Ιδιαίτερη συμβολή στην υπόθεση είχαν οι δημοσιογράφοι Ανθή Παζιάνου και Στρατής Μπαλάσκας,» ανέφερε στο «Ε» ένας εκ των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση, ο Δημήτρης Κουζινόγλου.

Ο Β. Γκιγκιλίνης

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης τόνισε: «αισθανόμαστε δικαίωση για το βούλευμα. Πρόκειται για μια ορθή απόφαση που εκδόθηκε έστω και αργά. Αποδείχτηκε αυτό που επισημαίναμε ως υπεράσπιση, αλλά και αυτό που ανέδειξαν νωρίτερα τα σχετικά  ρεπορτάζ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top