FOLLOW US

Πρόσφυγες

  • Σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επιστροφή των Κούρδων στο ΚΥΤ Μόριας Μετακινήθηκαν 158 στον Πειραιά - έφτασαν 170 το τριήμερο στη Λέσβο
Απειλούνται με διαγραφή από τα μητρώα ασύλου, αν δεν επιστρέψουν

 

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με χαρακτήρα κατεπείγοντος, ώστε να επιστρέψουν άμεσα όσοι αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν το ΚΥΤ Μόριας την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε χτες με επικεφαλής τον υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, όπου την κατάσταση εξήγησε ο διοικητής του ΚΥΤ, Γιάννης Μπαλπακάκης, παρόντων του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής κ. Γουγούλη και του διευθυντή της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης και Υποδοχής, κ. Ηλιόπουλου. Αποφασίστηκε λοιπόν να ενημερωθούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι που αποχώρησαν μαζικά από τον καταυλισμό και βρίσκονται σήμερα στις πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ και στη Λάρσο, στις πρώην αθλητικές εγκαταστάσεις, ότι σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν θα διαγραφούν από τα Μητρώα Υποδοχής και Ασύλου. Με άλλα λόγια, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από συνέντευξη για να εξεταστεί το αίτημά τους. Παράλληλα με τη διαγραφή τους δεν θα έχουν καμία πρόσβαση στην προπληρωμένη κάρτα, από όπου εισπράττουν ένα ποσό μηνιαίως από το ευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής 158 αιτούντες άσυλο, από τους 1000 περίπου, που είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Μόριας. Σταδιακά επιστρέφουν στον καταυλισμό και παραμένουν ακόμα 354 στη Λάρσο (από τους 582 την Παρασκευή) και 269 στο ΠΙΚΠΑ. Μάλιστα στο ΠΙΚΠΑ σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβεί ο αναπληρωτής Διοικητής της Μόριας, Δημήτρης Βαφέας για να ενημερώσει τους «269» για τη σχετική απόφαση. Βούληση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έως την Παρασκευή να έχουν επιστρέψει όλοι στο ΚΥΤ Μόριας, δεδομένης και της συσσωρευμένης αγανάκτησης της τοπικής κοινωνίας με τις εκκλήσεις του Δήμου, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου.

170 νεοεισερχόμενοι

Πάντως μπορεί να έφυγαν για την ηπειρωτική Ελλάδα 158 άτομα, αλλά η διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας προβληματίζεται εκ νέου για τις αυξημένες ροές. Δύο βάρκες από 35 άτομα Αφγανικής καταγωγής έφτασαν στη Σκάλα Συκαμιάς το περασμένο Σαββατοκύριακο και δύο βάρκες χτες στην περιοχή του αεροδρομίου 31 και 61 προσφύγων και μεταναστών αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την τελευταία μέρα του Μαΐου βρίσκονταν στη Λέσβο 9.336 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 6.941 στο ΚΥΤ Μόριας, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.000 άτομα, ενώ οι εγκαταστάσεις υγιεινής εξυπηρετούν έως 900 - σε αναμονή του έργου κατασκευής του αποχετευτικού αγωγού για τη σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό. Μάλιστα μετά τον έλεγχο που έγινε πρόσφατα για τα λύματα από το Υγειονομικό της Περιφέρειας, ο κ. Μπαλπακάκης αναμένεται έως την Παρασκευή να μεταβεί στον Εισαγγελέα για να εξηγήσει την κατάσταση.

 

Καταγγελία Συλλόγου Μόριας- Παναγιούδας για δομή που λειτουργεί ΜΚΟ

«Έχουν ενημερωθεί οι υπηρεσίες;»

 

Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας (Δημόσιας Υγείας, Φυσικών πόρων), την Πολεοδομία και την Αστυνομία έθεσε υπόψιν τους καταγγελία ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας -  Παναγιούδας ότι στην περιφερειακή οδό Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον του Κ.Υ.Τ. Μόριας και στις εγκαταστάσεις της πρώην ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ, δραστηριοποιείται εδώ και αρκετό καιρό, μοιράζοντας τροφή, η ΜΚΟ Refugee 4 Refugees.

«Σε καθημερινή βάση υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών-προσφύγων στις εγκαταστάσεις αυτές, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιράζεται φαγητό σε σακούλες, ενώ συγχρόνως υπάρχει συνεχής φύλαξη του χώρου. Επίσης είναι ασαφές αν το φαγητό παρασκευάζεται εκεί ή κάπου αλλού και μόνο διανέμεται στο χώρο αυτό», επισημαίνει η ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος ζητά γραπτή απάντηση από τις υπηρεσίες σε σχέση με το:

  1. Αν είναι ενήμερες για τη λειτουργία της δομής.
  2. Αν υπάρχει άδεια λειτουργίας της και από ποιά υπηρεσία.
  3. Αν υπάρχει άδεια αλλαγής χρήσης του κτιρίου.
  4. Αν Φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία ή από άλλο φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό.
  5. Κι αν Πληροί τις υγειονομικές προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας για παρασκευή και διανομή φαγητού».

Κλείνοντας την καταγγελία ο Σύλλογος σημειώνει ότι αν δεν λάβει απάντηση εντός 10 εργάσιμων ημερών θα την κοινοποιήσει στον Εισαγγελέα. Η παρέμβαση αυτή του συλλόγου έρχεται να καταδείξει ότι το ανεξέλεγκτο της δράσης των ΜΚΟ στη Λέσβο, ισχύει όσο οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες δεν παίζουν το ρόλο τους.

 

«Παρών» και ο Στρ. Κύτελης που κάνει έκκληση για αποσυμφόρηση:

«Να επανέλθει επιτέλους το νησί στη κανονικότητα»

 

Παρών στην αγανάκτηση αναφορικά με την «επέκταση» των άτυπων δομών παραμονής δηλώνει, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Στρατής Κύτελης, ο οποίος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η γενικευμένη ανομία που επικρατεί στο νησί της Λέσβου, σε σχέση με το Μεταναστευτικό, αποτελεί πλέον μία εκρηκτική κατάσταση, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των ίδιων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι ανεξέλεγκτες δομές που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε διαφορετικά σημεία του νησιού, αποτελούν μία υγειονομική βόμβα, τόσο για τους κατοίκους της Λέσβου όσο και τους ίδιους τους μετανάστες, διαταράσσοντας τη συνοχή της τοπικής Κοινωνίας.

Οι 7,5 χιλιάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων και Θρησκειών που είναι εγκλωβισμένοι και στοιβαγμένοι στο Κέντρο της Μόριας, εύλογο είναι να αγανακτούν. Αφού εξουθενωμένοι στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους.

Ο Λεσβιακός Λαός που είναι ένας φιλόξενος λαός και έχει αποδείξει ότι στέκεται μακριά από ξενοφοβικές τάσεις και ρατσισμό, που επέδειξε αλληλεγγύη, συμπόνια και ανθρωπιά μέχρι τώρα και περιέθαλψε τους μετανάστες, δεν θα επιτρέψει την καταστροφή αυτού του νησιού, με ανεξέλεγκτες δράσεις στο πλαίσιο ‘διαχείρισης κρίσης’ από διάφορους αρμόδιους, που πλήττουν άμεσα τον Τουρισμό και την Οικονομία του.

Κάνω έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους, πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, να ακούσουν τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και να προχωρήσουν στην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, όπως άλλωστε έχουν υποσχεθεί. Να προβούν στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, ελέγχοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, για να επανέλθει επιτέλους το νησί στη κανονικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 15:35
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top