FOLLOW US

Πρόσφυγες

28 απελάσεις έναν μήνα μετά

Δέκα Σύροι πρόσφυγες απελάθηκαν το πρωί της Τετάρτης, έναν μήνα μετά τις τελευταίες επαναπροωθήσεις. Τέσσερα παιδιά, μία γυναίκα και πέντε άντρες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Για τον έναν από τους δέκα υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης ασύλου σε πρώτο βαθμό, οι οκτώ είχαν παραιτηθεί από τα αιτήματά τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ενώ ένας είχε ανακαλέσει τη σχετική βούληση για χορήγηση ασύλου.

Παράλληλα, χτες έγιναν 18 νέες επαναπροωθήσεις με πλοίο ναυλωμένο από τη Frontex από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι Δικελί της Τουρκίας σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Πρόκειται για τρεις Πακιστανούς, οκτώ από το Μπαγκλαντές, τέσσερις Αλγερινούς, έναν από τη Σενεγάλη, έναν Αιγύπτιο και έναν Ιρακινό. Στο σύνολό τους παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές, οι οποίοι και τους παρέπεμψαν σε καταυλισμό στη βορειοδυτική Τουρκία.

 

«Ζωντανές» οι επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με τον Ηλία Μαραβά για την ΕΡΤ, η τελευταία διαδικασία απέλασης από το νησί της Λέσβου είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν μήνα περίπου κι έκτοτε είχε σταματήσει. Αν και πληροφορίες έκαναν λόγο για άρνηση της τουρκικής πλευράς στις απελάσεις προσφύγων, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει τελικά. Πηγές της ελληνικής αστυνομίας αποδίδουν την παύση αυτή της διαδικασίας σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, από την 1η Ιανουαρίου έχουν επιστραφεί στην Τουρκία:

- Με βάση το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών και 63 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και

 - Με βάση την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, 926 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

Τέλος, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης 852 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα διά θαλάσσης μέσω Τουρκίας.

 

Οι ροές

Στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο, στην περιοχή του αεροδρομίου, έφθασε μια βάρκα με 46 επιβαίνοντες. Στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.607 άτομα. Από αυτά 3.292 στη Λέσβο, 3.587 στη Χίο και 1.728 στη Σάμο.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μια βάρκα με 68 πρόσφυγες και μετανάστες εντόπισε την Τετάρτη το μεσημέρι στην περιοχή της Αγίας Ελένης Χίου σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Οι 68 επιβαίνοντες στη βάρκα περισυλλέγησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Στη Χίο, επίσης, έως χτες το πρωί εντοπίσθηκαν δύο ακόμα βάρκες με 63 συνολικά επιβαίνοντες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νησί.

 

 

Ενάντια στην απέλαση του 18χρονου

 

Την υποστήριξή τους στο αίτημα της ΕΛΜΕ Λέσβου για την άμεση απελευθέρωση του Ιρφάν Μουχαμάντ, 18 ετών, πακιστανικής καταγωγής, μαθητή του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης, ανακοίνωσε το Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Ο Ιρφάν που με συνέπεια και σοβαρότητα προσπαθεί να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή μπορεί να έχει τη στήριξη όλων μας και όχι να πέφτει θύμα μιας συμφωνίας που μοναδικό σκοπό έχει να κρατάει τους πρόσφυγες μακριά από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες και στοιβαγμένους για μήνες στις χώρες εισόδου. Ζητάμε άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθερος ο Ιρφάν, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του στο εσπερινό σχολείο, μέχρις ότου επανεξεταστεί η αίτηση αναστολής της απόφασης απέλασης και της κράτησής του», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 22:35
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top