Στο Υπουργείο Άμυνας σημαντικά κονδύλια για τους μετανάστες αντί στο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο Μουζάλας υπόσχεται ότι θα αποσυμφορηθούν τα νησιά

13/09/2017 - 16:31 Ενημερώθηκε 13/09/2017 - 11:07

Έως το 2022, δηλαδή για πέντε χρόνια, παρατείνεται η χρηματοδότηση του Υπουργείου Άμυνας για την «αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Αιγαίου», με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί αυτόνομο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την όποια αναγκαία αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά μετά την πρώτη έκτακτη κατάσταση που δημιούργησαν οι μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία την είχε αναλάβει ο στρατός, όπως και στη Μόρια, φαίνεται όμως ότι τελικά η κυβέρνηση δεν επιλέγει το θέμα αυτό να το εναποθέσει αποκλειστικά για διαχείριση στο αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως και θα ήταν το αναμενόμενο 2,5 χρόνια μετά την προσφυγική κρίση, αλλά στο Υπουργείο Άμυνας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπου οι δομές υποδοχής έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των αφίξεων και από τον Έβρο, «κυρίως Πακιστανών».

 

Παραδέχεται ότι χάνονται

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν. Πρόκειται για μια δήλωση που από μόνη της, αν δεν συνοδευτεί με συγκεκριμένες ενέργειες, δεν πρόκειται να αλλάξει τη σημερινή εικόνα που παρατηρείται στα νησιά που αρχίζουν πάλι να συσσωρεύουν κόσμο στις υπάρχουσες δομές. Μάλιστα, η δήλωση αποσυμφόρησης του υπουργού, αν δεν γίνεται για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έρχεται σε αντίθεση με ανάλογες δηλώσεις του πριν από καιρό που έλεγαν ότι η αποσυμφόρηση που ζητούσαν και οι τοπικοί εκπρόσωποι στα νησιά δεν μπορεί να γίνει λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία, γεγονός που δικαιολογημένα προκαλούσε εντάσεις μεταξύ κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων.

Δεν γνωρίζουμε αν άλλαξε κάτι και ο κ. Μουζάλας σπεύδει να δηλώσει ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν, το βέβαιο είναι ότι, χωρίς τις ενέργειες για αποσυμφόρηση, με δεδομένη τη ροή των αφίξεων από την Τουρκία, η κατάσταση θα βρεθεί εντελώς εκτός ορίων και αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να αποτραπεί. Παραδέχθηκε πάντως ο κ. Μουζάλας ότι πολλές φορές μετανάστες «χάνονται» από τα νησιά στο διάστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Υπάρχει μια αδυναμία, τόνισε, όσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, δεδομένου ότι, όταν εκδίδεται απορριπτική απόφαση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, συχνά διαπιστώνεται ότι οι αιτούντες έχουν φύγει από τις δομές φιλοξενίας για να μη συλληφθούν. Πολλές φορές, μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου, προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή για να κερδίσουν χρόνο, παρότι γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Η επιχείρηση «σκούπα»

Μάλιστα, το προηγούμενο Σάββατο στη Μόρια πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστούν μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, οπότε και θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Όμως οι αποσπασματικές κατά καιρούς επιχειρήσεις «σκούπα» με τη μεταφορά μάλιστα και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Εξακολουθεί να υπάρχει δηλαδή μια «χαώδης» κατάσταση και μικρή κινητικότητα και προς την ηπειρωτική Ελλάδα με τους δικαιούχους ασύλου και προς την Τουρκία για επαναπροώθηση για τις περιπτώσεις απόρριψης. Δυστυχώς, 2,5 χρόνια μετά την ένταση του προσφυγικού η διαχείριση στα νησιά εξακολουθεί να είναι προβληματική.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey