Εικόνα αρχείου Εικόνα αρχείου

«Μια ελληνική εμπόλεμη ζώνη!»

25/10/2017 - 14:34

Επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο η Διεθνή Αμνηστία, που επισκέφτηκε τη Μόρια πρόσφατα τα δημοσιεύματα του «Ε»: Πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαμονής τους, τη στιγμή που εγείρονται φόβοι για αναβίωση των ωρών του περασμένου χειμώνα τότε που οι σκηνές βούλιαζαν κάτω από το χιόνι. Συμπλοκές ανάμεσα στους διαμένοντες στη Μόρια έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου προσκρούει στην κωλυσιεργία με αποτέλεσμα ο ευάλωτος πληθυσμός να κινδυνεύει στον καταυλισμό.

Γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ακόμη και στον ένατο μήνα κύησης, διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές περίπου πέντε τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανάπηροι κείτονται στο χώμα. Άλλοι, δε, όπως αναφέρει η Δήμητρα Σπαθαρίδου Συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας, μετανιώνουν που άφησαν την πατρίδα τους για να βρεθούν σε μια «ελληνική εμπόλεμη ζώνη».

«Φοβούνται να πάνε τουαλέτα»

Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, μετά και την επίσκεψη της κ. Σπαθαρίδου και τη συνομιλία της με πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό: «Καθημερινός είναι ο εφιάλτης των γυναικών, καθώς φοβούνται ακόμη και στην τουαλέτα να πάνε. Περιμένουν να βγει το πρώτο φως ώστε να νιώσουν πιο ασφαλείς, αφού λόγω του υπερπληθυσμού οι διαδικασίες εξέτασης του ευάλωτου πληθυσμού προχωρούν με ακόμη πιο αργό ρυθμό.»

«Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει πόλεμο» είχε δηλώσει μάλιστα η Εμίνα Τσερίμοβιτς, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια.

Από το HRW, μάλιστα, είχε γίνει λόγος για ακατάλληλες σκηνές που «με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που περιορίζεται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα».

Και βέβαια τα «κονδύλια»

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα επεισόδια του δραματικού σίριαλ διαδραματίζονται ενώ έχει ανοίξει σοβαρή συζήτηση γύρω από τα χρήματα που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Στη διαχείριση των πόρων που χορηγήθηκαν για την προστασία προσφύγων στην Ελλάδα είχε εστιάσει, πριν από μερικούς μήνες, η βρετανική εφημερίδα Guardian, μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τα 803 εκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν το πιο μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην ιστορία. Έστω ότι τα χρήματα δαπανούνταν για τις ανάγκες των πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά πρόσφυγα θα διαμορφωνόταν στα 780 δολάρια. Ωστόσο, τα κονδύλια αυτά διοχετεύτηκαν για τις ανάγκες 57 χιλιάδων ατόμων εγκλωβισμένων στην Ελλάδα και με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος ανά δικαιούχο θα έπρεπε να ανέρχεται στα 14.088 δολάρια», είχε επισημάνει, και ανέφερε στο ρεπορτάζ ότι ανώτερος αξιωματούχος του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που προορίζονταν για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey