Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής»

Μόνο 1969 επαναπροωθήσεις από τη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας!

18/11/2017 - 12:57

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., με σκοπό να φθάσει στις περίπου 2.000 θέσεις στα ελληνικά νησιά, επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος -θέσεις που προορίζονται για την ενοικίαση ξενοδοχείων. Πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στο ρυθμό επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της Επιτροπής για τη μετανάστευση, «οι ελληνικές αρχές καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιστροφών στην Τουρκία». Τα νούμερα άλλωστε είναι αποκαρδιωτικά, καθώς από τον Μάρτιο του 2016 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 1.969 επιστροφές.

Έντονη προειδοποίηση απηύθυνε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην επαναληφθούν οι περσινές άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ συγχρόνως διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού στη νησιωτική Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει δώσει γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ για υποστήριξη στη χώρα, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο χρηματικό αλλά και συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές.

«Ενθαρρύνουμε έντονα τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές στα νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν νέα κέντρα και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη δική μας υποστήριξη. Γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν είναι θέμα μόνο τα χρήματα, αλλά η καλύτερη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιτροπή ζητεί συνεχώς από τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν επιπρόσθετες δυνατότητες υποδοχής και να κατασκευάσουν κλειστές κατάλληλες υποδομές στα νησιά.

 

Κόντρα στις τοπικές κοινωνίες

Η ευθύνη για την περαιτέρω συνεργασία που ζητάει ο κ. Αβραμόπουλος «βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών και των ΜΚΟ που πρέπει να συνεργαστούν», όπως ανέφερε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη σήμερα. Όπως είπε, πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Πέρυσι οι απρόβλεπτες καιρικές μεταβολές και ο βαρύς χειμώνας ανέδειξαν μια δραματική πτυχή αυτού του θέματος. «Συνθήκες απαράδεκτες για την πολιτισμένη Ευρώπη. Ήταν εικόνες ντροπής. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να επαναληφθούν», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η Ε.Ε. προωθεί τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά προκειμένου να φιλοξενηθούν οι νέοι αφιχθέντες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών φορέων να μην επιτρέψουν τα νησιά να γίνουν μόνιμα καμπ μεταναστών που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σ’ αυτά. Την απόφαση αυτή της Ε.Ε. φαίνεται να ενστερνίζεται και η ελληνική κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Γ. Μουζάλα που προωθεί αυτό το σχέδιο, την ίδια στιγμή που ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής Γ. Πάλλης και η τοπική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί ότι κάθε σχεδιασμός για επιπλέον κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο δεν λύνουν το πρόβλημα, όπως διατύπωσαν και στη συνάντησή τους με εκπροσώπους κατοίκων της Μόριας και της Παναγιούδας. Με αυτά τα δεδομένα η επιτυχία της παλλεσβιακής κινητοποίησης της Δευτέρας μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις και να βάλει φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Ε.Ε. που θέλουν να μετατρέψουν τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών!

 

 

Έκκληση και από την Ύπατη για μεταφορά στην ενδοχώρα

 

Να επισπευσθούν οι μεταφορές αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα ζητεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεση αποσυμφόρηση, δεδομένου ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον πληθυσμό.

Καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται, εφόσον μόνο το τελευταίο διήμερο, Πέμπτη και Παρασκευή, σε Χίο και Λέσβο έφτασαν 465 άτομα, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, χτες Παρασκευή 146 άτομα έφτασαν στη Λέσβο με τέσσερα διαφορετικά «πλοία» και την Πέμπτη 209 άνθρωποι έφτασαν στο νησί οι οποίοι επέβαιναν σε πέντε πλοιάρια.

 

Ο Φιλίπ Λεκλέρκ

«Έκτακτη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ την Πέμπτη, ενώ προσέθεσε ότι «η παρούσα φάση απαιτεί την άμεση μεταφορά», απευθύνοντας το μήνυμα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τα κράτη-μέλη. Τόνισε ότι η λύση είναι να μεταφερθούν σε κέντρα στην ενδοχώρα άμεσα όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι αλλά και όσοι «δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν στην Τουρκία στο άμεσο μέλλον». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι «η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας δεν αναφέρεται επακριβώς στον γεωγραφικό περιορισμό», ενώ προσέθεσε ότι η πράξη έχει δείξει ότι «ελάχιστοι επιστρέφονται στην Τουρκία», αλλά χιλιάδες παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Παρά το γεγονός πάντως ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι υπεύθυνη για τις μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα (όχι σε επίπεδο διοικητικό αλλά όσον αφορά τη διεκπεραίωση), από τις 17 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη έχει μεταφέρει συνολικά 1.722 άτομα.

Ωστόσο, καθώς οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται, στα hotspots κυρίως σε Λέσβο (Μόρια), Σάμο (Βαθύ) και Χίο (ΒΙΑΛ) παραμένουν πολλές χιλιάδες άτομα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα εκατοντάδες κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές χωρίς επαρκή ρουχισμό και προστασία.

Συνολικά πάνω από 15.500 άτομα βρίσκονται στα νησιά, οι 8.500 στη Λέσβο, ενώ και στα υπόλοιπα hotspots οι «φιλοξενούμενοι» ξεπερνούν κατά πολύ τις αντοχές των υποδομών.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey