«Βόμβα» Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναστέλλει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες! «Αντίποινα» για την απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Θυμίζουμε το 2015. Πρόσφυγες και μετανάστες κατασκηνώνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Θυμίζουμε το 2015. Πρόσφυγες και μετανάστες κατασκηνώνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Επιστροφή σε μέρες του 2015;

08/06/2018 - 11:34 Ενημερώθηκε 08/06/2018 - 11:45

Ήδη για το νησί μας οι προσφυγικές ροές δεν είναι διαχειρίσιμες, κι ενώ οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι με το προσφυγικό φοβούνταν ότι θα ξαναζήσουμε μέρες του 2015 με σκηνές στην πλατεία Σαπφούς και το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ή πεζοπόρους αιτούντες άσυλο σε όλο το νησί, η Τουρκία έρχεται να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως τη Λέσβο την εκρηκτική κατάσταση. Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης η Άγκυρα κλιμακώνει την αντίδρασή της στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ανακοινώνοντας την αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε σήμερα πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία προτιμούν οι πραξικοπηματίες. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Δύση προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα την ελληνική δικαιοσύνη. Έχουμε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μια διμερή επαναπροώθησης με την Ελλάδα, που τώρα την αναστείλαμε».

Πιέζει για τους οκτώ

Τα παραπάνω απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση των οκτώ αξιωματικών, που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016 έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Hürriyet και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters

Νωρίτερα χτες ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να τους φέρει στην Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία και έχουμε ήδη καταγράψει τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία» πρόσθεσε με νόημα.

«Η ελληνική δικαιοσύνη έδρασε παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ενώ επιχειρεί να τους παρέχει και μεγαλύτερη κάλυψη» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να δρα όπως θέλει στο εσωτερικό της, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατική οργάνωση FETO τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας».

Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου είχε απειλήσει και στο παρελθόν με ακύρωση της διμερούς συμφωνίας, μια συμφωνία που η ίδια η Τουρκία δεν τήρησε και για την εφαρμογή της οποίας η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια ζητούσε από την Ε.Ε. να ασκήσει πιέσεις.

 

Επιχείρηση απομόνωσης ταραχοποιών στοιχείων

«Ξεσκαρτάρισμα» στη Μόρια

Νέα επεισόδια μικρής έκτασης, αλλά με τραυματίες, σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια. Με αφορμή αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά, η διοίκηση του ΚΥΤ Μόριας συνεδρίασε χτες με εκπροσώπους της ΕΛΑΣ προκειμένου να απομονωθούν τα 30 άτομα που έχουν διαπιστωθεί και από τις δύο πλευρές ότι προκαλούν επεισόδια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το τελευταίο φαίνεται να είναι και αίτημα των οργανώσεων, καθώς θυμίζουμε ότι εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου» είχε τονίσει ότι πρέπει η αστυνομία να περιορίσει εκείνους που διαταράσσουν την πολύ δύσκολη καθημερινότητα στο ΚΥΤ Μόριας. Σαφώς βέβαια υπάρχουν και οι θρησκευτικές διαφορές, αλλά αυτές εντείνονται όταν κυκλοφορούν φήμες περί νεκρών κ. ά.

Η ένταση ξεκίνησε από  τη Δευτέρα μεταξύ Αφρικανών και Σύρων στο ελαιόκτημα που έχουν στηθεί σκηνές δίπλα από το ΚΥΤ της Μόριας (Olive Grove) και την Τετάρτη αργά το απόγευμα εξελίχθηκαν σε επεισόδια  όπου τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Άμεσα επενέβησαν διμοιρίες των ΜΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας. Η τελευταία ανακοίνωσε χτες και με δελτίο τα νεότερα: «Από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης διενεργείται προανάκριση για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, που έλαβε χώρα (06-06-2018) σε αγροτική τοποθεσία στη Μόρια της Λέσβου, κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα από τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό. Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη ένας 20χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος  τριών ακόμη αλλοδαπών ηλικίας 22, 23 και 25 ετών, επίσης για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών,  καθόσον διακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπόθεση.  Στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι και μία αλυσίδα»

Δεν μετακινούνται στην ενδοχώρα

«Βρίσκονται  7,5 χιλιάδες άτομα μέσα σε πολύ λίγο χώρο, αυτά τα φαινόμενα είναι σχεδόν καθημερινά στο κέντρο. Επείγει η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα. Προχτές έφυγαν με το πλοίο της γραμμής 50 πρόσφυγες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αλλά μέσα στη Μόρια βρίσκονται 1500 άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τα έγγραφα με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Ναι μεν γίνονται προσπάθειες στην ηπειρωτική χώρα για να βρεθούν θέσεις, αλλά εδώ η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη» τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μόριας Δημήτρης Βαφέας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται και η επιχείρηση επιστροφής των Κούρδων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Λάρσο και στο ΠΙΚΠΑ. Σήμερα αναμένεται να μεταβεί ο διοικητής του ΚΥΤ, Γιάννης Μπαλπακάκης στις πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ για να πείσει τους 296 (που εγκατέλειψαν το ΚΥΤ Μόριας υπό τον φόβο επίθεσης εναντίον τους από άλλες εθνικότητες πριν από 15 μέρες) να επιστρέψουν στο ΚΥΤ. Καθώς προχτες το πρωί μετέβη ο κ. Βαφέας αλλά οι «296» αρνούνταν να γυρίσουν.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey