Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποσυμφόρηση:

Αποσυμφόρηση μέσω ευαλωτότητας και πλωτών

03/11/2017 - 09:44

Χρήση πλωτών μέσων για το ξεχειμώνιασμα, μεταφορά στην ενδοχώρα των ευάλωτων ομάδων, αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τήρηση συγκεκριμένων χρόνων παραμονής στα προαναχωρησιακά κέντρα μεταξύ των αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό.

Η απόφαση επισημαίνει: «Η στάση μας, συνολικά ως χώρα, έγινε αντικείμενο επαίνου από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα βρέθηκε να δίνει μια δύσκολη μάχη για την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών απέναντι σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Μια μάχη για να επικρατήσει στην Ευρώπη η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά και όχι οι φράχτες του ακροδεξιού λαϊκισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι η αναγκαία αν και δύσκολη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας περιόρισε τις ροές «και στηρίζει την προσπάθεια υλοποίησής της με σεβασμό τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κατάσταση στις υπάρχουσες δομές είναι εξαιρετικά δυσχερής και γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την επέκταση των δομών υποδοχής. Την ίδια στιγμή υποστηρίζουμε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων, στα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι χρονικοί περιορισμοί παραμονής, αλλά και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες τη χειμερινή περίοδο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Είναι δεδομένη η κατεύθυνσή μας για αξιοπρεπείς συνθήκες στις δομές όπως και η χρήση πλωτών μέσων εφόσον κριθεί απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί το ξεχειμώνιασμα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Θα γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε ο χρόνος κράτησης να μην ξεπερνά τους δύο μήνες. Οι ευαίσθητες ομάδες μεταναστών και προσφύγων (ασυνόδευτα παιδιά, ανήλικοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε ειδικούς χώρους με αξιοπρεπείς συνθήκες (κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα). Η ευθύνη των ασυνόδευτων παιδιών πρέπει να περάσει συνολικά στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επίσης, να δοθεί προτεραιότητα στην περίθαλψη, στην υγεία, στην παιδεία και την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων αλλά και στην αξιοποίηση όλων των φορέων και μηχανισμών για την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών και λοιπών κονδυλίων.

 

Τι λένε οι 53

Ωστόσο, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, με σοβαρές μάλιστα διαφωνίες και για το προσφυγικό ζήτημα που εκφράστηκε με ένα κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εσωκομματική κίνηση των «53+». Για το προσφυγικό ζήτημα αναφέρουν:

«Α. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.

Β. Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γ. Κανένας μετανάστης - μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.

Δ. Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.

Ε. Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.

ΣΤ. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις».

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey