FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ο Μυτιληνιός εκπαιδευτικός και ζωγράφος Τάκης Μπρατσόλης εκθέτει στη Δημοτική Πινακοθήκη και μιλά στο «Ε»
Ζωγραφίζοντας γράφω τα απομνημονεύματά μου
Ο Τάκης Μπρατσόλης ανάμεσα σε πίνακες του στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο τίτλος της έκθεσης του Τάκη Μπρατσόλη στη Δημοτική Πινακοθήκη είναι «Σεργάνι στη Λέσβο». Θα μπορούσε να είναι και «Ωδή στη Λέσβο» ή «Η Λέσβος που αγάπησα και αγαπώ». Άλλωστε όπως διαβάζουμε στον κατάλογο «Η έκθεση είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη Λέσβο και περιλαμβάνει πίνακες με γνωστά και άγνωστα τοπία του πανέμορφου νησιού μας». Οι θεατές είναι σίγουρο ότι χαίρονται τους πίνακες με όλες τους τις αισθήσεις, αφού πρόκειται για ένα πανηγύρι χρωμάτων, θαλασσινού νερού, Λεσβιακού αέρα.

Συναντήσαμε τον Τάκη Μπρατσόλη και την κόρη του Αντιγόνη στη Δημοτική Πινακοθήκη. Ευγενέστατος δέχτηκε να μας μιλήσει και να μοιραστεί με τους αναγνώστες του «Ε» κάποιες σκέψεις αλλά πιο πολύ την αγάπη του για τη γενέθλια γη που δεν κουράζεται να ζωγραφίζει. Για όσους δεν θα προλάβουν την έκθεση που τελειώνει την Κυριακή το βράδυ, τα έργα θα παραμείνουν στη Δημοτική Πινακοθήκη για λίγες μέρες ακόμη.

Το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης του Τάκη Μπρατσόλη.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Τάκης Μπρατσόλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, όπου και τέλειωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία. Εργάστηκε ως δάσκαλος σε ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών, ολοκληρώνοντας την καριέρα του από τη θέση του Διευθυντή για 20 χρόνια στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος και με τη ζωγραφική ασχολήθηκε πάντα ερασιτεχνικά φιλοτεχνώντας σκηνικά για παραστάσεις της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και του Ερασιτεχνικού Φιλοτεχνικού Ομίλου «Μπουρίνι» καθώς και για σχολικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, αλλά και ζωγραφίζοντας πίνακες που διακοσμούσαν τα σπίτια συγγενών και φίλων. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, σκηνικά του για τη σχολική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολ Μπρεχτ στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων απέσπασαν το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο σε διαγωνισμό σχολικού θεάτρου. Η έκθεση «Σεργιάνι στη Λέσβο» είναι η δεύτερη που διοργανώνει στα πλαίσια του Λεσβιακού Καλοκαιριού. Είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά πετυχημένη έκθεση με τίτλο «Όνειρο ζωής» στο Γενί Τζαμί, το 2008, η οποία είχε διοργανωθεί πάλι στα πλαίσια του Λεσβιακού Καλοκαιριού.

 

Η ενασχόλησή σας με τη ζωγραφική πότε ξεκίνησε και με ποια αφορμή;

Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή για να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την ζωγραφική παρά μόνο μια εσωτερική προσταγή να ακολουθήσω αυτό με το οποίο με προίκισε η φύση. Προέρχομαι από μια οικογένεια ζωγράφων - ο παππούς μου αγιογράφησε τον Άγιο Θεράποντα και τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Καγιάνι. Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική ξεκίνησε στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου και ο φίλος του παππού μου και καθηγητής μου των Τεχνικών, ο αείμνηστος Κωνσταντινίδης, με ενθάρρυνε και με στήριξε.

 

«Η Παναγιά η Γοργόνα» στη Σκάλα Σκαμιάς με τον χρωστήρα του Τάκη Μπρατσόλη.

Τί σας αρέσει να ζωγραφίζετε και τί σας αρέσει να βλέπετε σε έναν πίνακα ζωγραφικής;

Μου αρέσει να ζωγραφίζω τοπία τα οποία αποδίδουν την πραγματικότητα. Η αφαίρεση στους πίνακες δεν είναι κάτι που με ενοχλεί φτάνει να μην αγγίζει την υπερβολή.

 

Η ζωγραφική, για εσάς, είναι εκτόνωση, δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σας, εσωτερική ανάγκη ή κάτι άλλο;

Είναι εσωτερική ανάγκη. Όταν ζωγραφίζω, ζω στιγμές ψυχικής ευφορίας, κυρίως όταν αντικρίζω στο μουσαμά το αποτέλεσμα που επιθυμώ.

 

Βλέποντας την έκθεσή σας, διαπιστώνει κάποιος ότι λείπει το ανθρώπινο στοιχείο. Για ποιο λόγο;

Δύσκολη ερώτηση. Δεν είναι συνειδητή επιλογή - με συγκινούν τα τοπία, αυτά μιλούν στην ψυχή μου και μέσα από την απεικόνισή τους εκφράζομαι. Με αφορμή την ερώτησή σας, νιώθω ότι η απουσία ανθρώπων δίνει στον κάθε πίνακά μου μια διαχρονικότητα.

 

Στη δουλειά σας κυριαρχεί επίσης το θαλασσινό στοιχείο. Είναι επειδή σας αρέσει η θάλασσα ή υπάρχει κάποιος βαθύτερος συμβολισμός;

Αγαπώ υπερβολικά τη θάλασσα και είχα ανέκαθεν μια ιδιαίτερη σχέση με αυτήν, είτε ως κολυμβητής, είτε ως ερασιτέχνης ψαράς. Βλέποντάς την ηρεμώ και αγαλλιάζει η ψυχή μου.

 

Ολόκληρη η έκθεσή σας είναι θεματικά αφιερωμένη στο νησί μας από το Γαβαθά μέχρι τον Άγιο Ερμογένη και από το Πλωμάρι μέχρι το Μόλυβο. Με ποιο σκεπτικό επιλέξατε τα μέρη που ζωγραφίσατε;

Όπως είναι εμφανές από τον τίτλο της, «Σεργιάνι στη Λέσβο», η έκθεση είναι αφιερωμένη στις ομορφιές του νησιού μας. Το κάθε ένα από τα μέρη αυτά είναι γεμάτο αναμνήσεις για μένα, είναι τα απομνημονεύματά μου γραμμένα με το χρωστήρα και όχι με τη γραφίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 13:19
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top