Απονομή βραβείου από την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στον Λέσβιο Καθηγητή, Λευτέρη Ζούρο

23/02/2021 - 12:33

Πραγματοποιήθηκε η τελετή της απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας για το 2020, στον καταγόμενο από την Πελόπη Λέσβου, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Λευτέρη Ζούρο

Το βραβείο θεσπίστηκε εις μνήμην των δολοφονηθέντων καθηγητών Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά φοιτητή, στις 27 Νοεμβρίου 1990.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η οποία διατηρεί επικοινωνία με τον καταξιωμένο καθηγητή, ήταν ενήμερη, μέσω του προέδρου της, για την τελετή απονομής του βραβείου που έγινε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 στην Αθήνα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Αρχικά ήταν για να γίνει στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπως κάθε χρόνο, αλλά λόγω των συνθηκών και των περιορισμών λόγω κοροναϊού, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Τον βραβευόμενο συνόδευσαν εντός του κτιρίου, ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο καθηγητής ΕΚΠΑ Γιάννης Ιωαννίδης, Προεδρεύων της Επιτροπής Βραβείου. Το βραβείο απένειμε στον κ. Ζούρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Ζούρος συγκινημένος ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου, το ΙΤΕ και την Επιτροπή Βραβείου για αυτήν την τιμή.

Απονέμοντας το βραβείο, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε Ζούρο,

Σας απονέμω το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, που έχει θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στη μνήμη δυο εξαίρετων πανεπιστημιακών δασκάλων, του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι έχασαν αδόκητα τη ζωή τους εν ώρα διδασκαλίας. Στα πενήντα χρόνια της ευδόκιμης παρουσίας σας στην έδρα, εμπνεύσατε γενιές ολόκληρες φοιτητών. Ταχθήκατε με πάθος στο έργο της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Υπερασπιστήκατε με σθένος την αλήθεια και την ηθική της επιστήμης. Και βέβαια, με το έργο σας, εδραιώσατε τους στενούς δεσμούς της επιστήμης με την κοινωνία. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, όταν μοναδικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην πανδημία είναι η καταφυγή στην επιστημονική γνώση. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό».

Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας 

Συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990. Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης.

Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

 

Ημερίδα από την ΟΛΣΑ

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), τιμώντας τον καθηγητή διοργανώνει εκδήλωσης-ημερίδας, σχετική με το αντικείμενό του, η οποία έχει τίτλο: "Μεγάλο ταξίδι της Εξέλιξης - Ο Δαρβίνος αποκαλύπτει το Δέντρο της Ζωής".

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey