FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Αγ.Προκόπιος» διοργανώνει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου
Βραδιά αφιερωμένη στον Μάκη Ψαραδέλλη στο Ίππειος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Αγ. Προκόπιος», διοργανώνει βραδιά αφιερωμένη στον δικό μας τραγουδοποιό Μάκη Ψαραδέλλη, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολιτισμού, στο Ίππειος.

Θα παρουσιάσει το νέο του CD «Στου χρόνου το σεντούκι» και θα τραγουδήσει τα τραγούδια της προσφυγιάς, όσα ο χρόνος είχε κρατήσει κρυμμένα στο σεντούκι, καθόλου όμως ξεχασμένα για τον Μάκη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευάγγελος Σάλτας και ο κ. Προκόπης Σινάνης θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο-CD του Μάκη Ψαραδέλλη. Θα συμμετέχουν φίλοι μουσικοί και συνεργάτες του καλλιτέχνη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μάκης Ψαραδέλλης γεννήθηκε στο Ίππειος Λέσβου το 1976. Σπούδασε κλασική κιθάρα και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας, ενώ απέκτησε πτυχίο ανωτέρων θεωρητικών και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από τη σχολή «Βενιαμίν ο Λέσβιος». Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Τα φώτα απέναντι» στο οποίο συμμετέχουν (μετανάστες) μουσικοί από τη Γεωργία, τη Σερβία, τη Μολδαβία, την Αρμενία που κατοικούν στη Λέσβο. Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εντύποις» η πρώτη συλλογή με στίχους του η οποία είχε τον τίτλο «Καιρός για κυνήγι».

Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία ο Μάκης Ψαραδέλλης, αφού η προγιαγιά του ήρθε το ’22 από το Ατζανόζ και έχοντας στα αυτιά του τις αφηγήσεις της από την καταστροφή, έμαθε, όπως γράφει στο σημείωμά του, τι θα πει «δεν ξεχνώ», «δεν θέλω» ή «δεν μπορώ να ξεχάσω». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το πιο σπουδαίο που άκουσε από το στόμα της γιαγιάς του, ήταν ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του το πιο «μοβόρο» αγρίμι της πλάσης, που, αν δοκιμάσει μια φορά αίμα, το συνηθίζει και μετά τ’ αποζητά. Αυτός ήταν κι ο μεγαλύτερος φόβος της: μην ξυπνήσει ξανά το αγρίμι. «Έθρεψα τα σπλάχνα σου, κύμα πελαγίσιο, με χιλιάδες μνήματα μέσα στο βυθό», έγραφε κάποτε ο Νίκος Γκάτσος. «Δυο μέρες μες στη θάλασσα, τρεις νύχτες μες στο κύμα, γύρω της σώματα άψυχα και πουθενά στεριά» γράφει τώρα ο Ψαραδέλλης. Δυστυχώς στις μέρες μας η θάλασσα ξαναβάφτηκε πολλές φορές κόκκινη από το αίμα των ανθρώπων που, πολύ απλά, αναζήτησαν σε κάποια άλλη χώρα το αυτονόητο δικαίωμα για ζωή.

Χρησιμοποιώντας μουσικές φόρμες και ήχους μέσα σε ένα ευρύ φάσμα, από το λαϊκό τραγούδι, μέχρι τη ροκ και έχοντας στη διάθεσή του ερμηνευτές εγνωσμένης αξίας, ο Ψαραδέλλης παρουσιάζει ένα δίσκο, που, σε συνδυασμό με τη συσκευασία και το καλαίσθητο βιβλίο, αποτελεί μια έκδοση-κόσμημα, άξια προσοχής και ακρόασης τόσο από τα μέσα, όσο, πολύ περισσότερο, από το κοινό…

Με πληροφορίες από www.ogdoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 19:35
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top