FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ποικίλες δράσεις στη Μοδούσα
«Βουτιά στις άδειες στέρνες»

Μία ακόμη δράση του Restory, η θεατρική παράσταση: «Βουτιά στις άδειες στέρνες», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στο παλιό βιομηχανικό κτήριο της ΚοινΣΕπ Μοδούσα στον Παπάδο της Γέρας. Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας γέμισε ασφυκτικά τον ιδιαίτερο αυτό χώρο, παρακολουθώντας μια ακόμα πιο ιδιαίτερη παράσταση - ντοκουμέντο για τη βιομηχανική ιστορία και τη ζωή στη Γέρα. Μνήμες, άγνωστες για πολλούς πτυχές της ιστορίας εκείνης της περιόδου αλλά και ελπίδα για μια νέα εποχή γι’ αυτά τα κτήρια - ορόσημα, αναδύθηκαν και συγκίνησαν το κοινό που χειροκροτούσε -όρθιο σε πολλές στιγμές- ένα θίασο 14ων ατόμων. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Θεοφάνης Τάκος, με την πάντα μοναδική του αισθητική και άποψη.

Η «Βουτιά στις άδειες στέρνες» -τίτλος που δόθηκε από τους ίδιους τους πολίτες στις ανοιχτές συναντήσεις που έγιναν από το πρόγραμμα σε όλα τα χωριά της Γέρας- βασίστηκε σε έρευνα και συνεντεύξεις από πρώην εργαζόμενους στις βιομηχανίες της περιοχής, που πραγματοποίησαν οι διάφορες ομάδες πολιτών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, τους προηγούμενους μήνες. Με δυνατές συνεργασίες, όπως ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, αφού τα περισσότερα μέλη του θιάσου ανήκουν στη Θεατρική Ομάδα του, γνωστή για τις προσεγμένες, επαγγελματικού επιπέδου παραστάσεις που ανεβάζει τα τελευταία χρόνια, και την ΚοινΣΕπ Μοδούσα που έχει μπει πλέον δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα, το Restory κάνει πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει», που είναι άλλωστε και μία από τις βασικές αρχές του. Η «Βουτιά στις άδειες στέρνες» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συμμετοχής μιας ολόκληρης τοπικής κοινότητας λειτουργώντας έτσι και ως παράδειγμα της δύναμης της συλλογικής δράσης.

Το Restory (Ρίστορι), είναι μία κοινωνική και πολιτιστική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πολιτών και τοπικών αρχών, ώστε να κινητοποιηθούν από κοινού για την ανάδειξη και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ιστορικών χώρων και κτηρίων του τόπου τους. Με δημιουργικές συλλογικές δράσεις από την τοπική κοινότητα, δημιουργεί νέες οπτικές γι’ αυτά τα κτήρια, ενημερώνοντας παράλληλα για τα σχετικά νομικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα, που συχνά στέκονται εμπόδιο στην επανένταξη αυτών των κτηρίων στην τοπική ζωή. Το Restory σχεδίασε, διαχειρίζεται και φέρνει στη Γέρα η αρχιτέκτονας και υπότροφος του προγράμματος «START - Create Cultural Change» Στέλλα Αυγουστίδου.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα στα τηλέφωνα: 6981904022, 6937403252, στο e - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στη σελίδα στο Facebook: Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας.

Το Restory, υποστηρίζεται από το «START - Create Cultural Change», ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe - Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Την τρέχουσα δράση του Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, στηρίζει ο Παγγεραγωτικός καθώς και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Γέρας, η ΚοινΣΕπ Μοδούσα και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.

 

 

Και η έκθεση ζωγραφικής

Έκθεση Ζωγραφικής των Μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου Γέρας Λέσβου φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της η ΚοινΣΕπ Μοδούσα.

Η εκπαιδευτικός Ιωάννα Τριανταφυλλάκη, δούλεψε διαφορετικό θέμα με κάθε τάξη του σχολείου και το αποτέλεσμα παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση ζωγραφικής. Η ελιά, ο βυθός, η αποτύπωση της εικαστικής σκέψης, είναι μερικά από τα θέματα που επεξεργάστηκαν τα παιδιά του σχολείου, παίρνοντας ερεθίσματα να μάθουν για τον τόπο τους και να εκφραστούν μέσα από τη ζωγραφική. Τα εγκαίνια της έκθεσης επρόκειτο να γίνουν χτες το απόγευμα, όπου ο εκπρόσωπος της κάθε τάξης θα εξηγούσε το θέμα πάνω στο οποίο δούλεψε η ομάδα του, ενώ συμμετείχε η Χορωδία του Σχολείου, με την μαέστρο Αικατερίνη Τσιπότη.

Η έκθεση των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου Γέρας θα μείνει ανοιχτή για το κοινό έως την 1 Ιουνίου, ώρες καταστημάτων, με ελεύθερη είσοδο. Η όλη προσπάθεια έχει την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Διοικούσας Επιτροπής της ΚοινΣΕπ Μοδούσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 18:00
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top