Ο Μπάμπης Τσέρτος μιλά στο «Ε» ενόψει της εμφάνισής του αύριο Παρασκευή στον «Οινοφόρο»

«Τραγουδιστικό ήθος με δίδαξε ο Μπιθικώτσης»

23/11/2017 - 12:20 Ενημερώθηκε 23/11/2017 - 12:23

Ο Μπάμπης Τσέρτος, μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, έρχεται αύριο Παρασκευή στο κτήμα «Οινοφόρος» με ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο πρόγραμμα «εφ’ όλης της ύλης» με τις μεγαλύτερες στιγμές του ρεμπέτικου, σμυρνέικου, παραδοσιακού και λαϊκού μας τραγουδιού.

Θα ακουστούν τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Μπάμπη Τσέρτου, τραγούδια ελαφρά (Σουγιούλ, Γούναρη κ.ά.), έντεχνα λαϊκά (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις κ.ά.), λαϊκά (Καζαντίδης, Μπιθικώτσης, Γαβαλάς κ.ά.) αλλά και της νεότερης γενιάς (Μάλαμας, Κορακάκης κ.ά.).

Μαζί του επί σκηνής η εξαιρετική τραγουδίστρια Ειρήνη Τουμπάκη και τέσσερις σπουδαίοι μουσικοί. Ο μεγάλος Έλληνας βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας, ο Κώστας Ζαριδάκης στο μπουζούκι, ο Κώστας Τσεκούρας στην κιθάρα και ο Γιάννης Τσέρτος στο πιάνο και την επιμέλεια της ορχήστρας.

Ο Μπάμπης Τσέρτος το 2002 πήρε το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή του ρεμπέτικου από τα «Κορφιάτικα Βραβεία» και το 2003 το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου με το «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», στα Bραβεία «Αρίων». Στη συνέχεια συνεργαζόταν με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας παρουσιάζοντας το μεγάλο μουσικό πλούτο της σμυρνέικης παράδοσης. Συμμετείχε επίσης στο δίσκο της Εστουδιαντίνας «Smyrne», που κυκλοφόρησε το 2003 σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ερμηνευτών, κατακτώντας το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου στα Bραβεία «Αρίων».

Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1956, στα Τρόπαια Αρκαδίας. Είναι αδερφός της τραγουδίστριας Νάντιας Καραγιάννη. Ο πατέρας του ήταν μουσικός και έπαιζε μαντολίνο. Στα παιδικά του χρόνια, στα Τρόπαια, τραγουδούσε σε παρέες. Σε ηλικία 17 ετών εγκαθίσταται στην Αθήνα και το 1974 εισάγεται στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως φοιτητής, ζει την «αναβίωση» του ρεμπέτικου, μαθαίνει μπουζούκι και συμμετέχει στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια. Η σκέψη να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι ήταν ακόμα μακριά. Τη δεκαετία του 1980 όμως, όποτε άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά στην ταβέρνα «Οι φίλοι», στην Κυψέλη.

Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Κύριε Τσέρτο, τι σας έρχεται στο μυαλό σκεπτόμενος ότι θα τραγουδήσετε στη Μυτιλήνη;

«Οι ωραίες αναμνήσεις από τις πολλές φορές που έχω τραγουδήσει, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και φυσικά οι άνθρωποι. Έχω πολλούς φίλους».

 

Πώς σας φαίνεται η μουσική παράδοση της Λέσβου;

«Η μουσική παράδοση της Λέσβου είναι πλούσια, αφού συνδέεται άμεσα με την Μικρά Ασία, αλλά και τον πολιτισμό του Αιγαίου. Λάτρεψα πολλά τραγούδια, κυρίως απτάλικα και θαύμασα εξαιρετικούς χορευτές».

 

Τι είναι αυτό που σας συνέδεσε στην πορεία σας με τη ρεμπέτικη μουσική;

«Ακούγοντας από μικρός πολλά είδη ελληνικής μουσικής στα Τρόπαια Αρκαδίας όπου γεννήθηκα, παραδοσιακά, ελαφρά, λαϊκά του 1960 αλλά και τις επανεκτελέσεις ρεμπέτικων με Μπιθικώτση, Καζαντζίδη, Γαβαλά, Γκρέυ κ.λπ. καθώς και Χατζιδάκι, Θεοδωράκη κ.λπ. Αγάπησα πολύ την ελληνική μουσική. Όμως μετά το 1975, ακούγοντας τις προπολεμικές εκτελέσεις του Σμυρναίικου και του Ρεμπέτικου, γοητεύτηκα τόσο πολύ που έμαθα μπουζούκι και άρχισα να μελετώ τους μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές. Νομίζω η λιτή αίσθηση του Ρεμπέτικου του Μάρκου, του Τσιτσάνη κ.λπ., αλλά και οι περίτεχνες μελωδίες του Σμυρναίικου με τις εκπληκτικές φωνές της Ρόζας, της Ρίτας, του Νταλγκά, του Κάβουρα και τόσων άλλων με καθόρισαν στη μετέπειτα πορεία μου στο τραγούδι, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψω τα άλλα είδη που κατά καιρούς, ασχολούμαι πιο εντατικά».

 

Ποιος καλλιτέχνης σάς εμπνέει;

«Είναι πολλοί και δεν θέλω να αδικήσω κάποιους. Θα έλεγα όμως ότι με δίδαξε τραγουδιστικό ήθος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης».

 

Πώς θα περιγράφατε την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα;

«Είναι δυστυχώς ζοφερή η κατάσταση στη χώρα. Οι ευθύνες πολλές και πολλών. Όσο θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πολίτες και πολιτικοί και θα λέμε την πραγματικότητα, χαϊδεύοντας αφτιά σε τέτοιες συνθήκες, τόσο πιο δύσκολα θα βγούμε από την κρίση και πιο πολλοί συνάνθρωποί μας θα περνούν δύσκολα. Τα προβλήματα είναι πολλά και βαθιά και χρειάζεται συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων. Τελείωσαν τα ψέματα, τα παραμύθια, οι ευκολίες και οι σωτήρες. Ελπίζω οι πολίτες στο μέλλον να μην παρασύρονται τόσο εύκολα από ανεύθυνους πολιτικούς, δημαγωγούς που το μόνο που θέλουν είναι η εξουσία. Χρειάζεται αγώνας για διεύρυνση της Δημοκρατίας, των θεσμών με τη συμμετοχή των πολιτών. Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα που μας έφεραν ως εδώ».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey