ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το βιβλίο του Γ. Β. Λαγουμίδη για το Πλωμάρι

04/12/2022 - 17:00

Τίτλος Βιβλίου: «Η μικρή μας πόλη. Το Πλωμάρι που έζησα και άλλα διηγήματα» 

Συγγραφέας: Γιώργος Βρασίδα Λαγουμίδης 

Εκδόσεις: Αιολίδα, έτος έκδοσης 2022 

Μια πρώτη ματιά σαν πρόλογος 

Πρώτα διάβασα τα σύντομα βιογραφικά του συγγραφέα, την εισαγωγή και τις «ευχαριστίες» στο τέλος του βιβλίου, για όσους βοήθησαν την προσπάθεια του. Μετά άρχισα από το τέλος να διαβάζω τους τίτλους των βιωματικών διηγημάτων μέχρι να φτάσω στην αρχή. Ήθελα να εξοικειωθώ με το ύφος του, να διαβάζω τους ιδιωματισμούς χωρίς να καταφεύγω στις ερμηνείες, να μπω στη ψυχολογία του συγγραφέα για να μπορέσω σαν συνταξιδιώτης να συμπορευτώ στην πορεία του μέσα στο χρόνο. Μπορώ να πω, τώρα που διάβασα το βιβλίο του Λαγουμίδη ότι δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα.  

Σ' αυτό βοήθησαν δύο στοιχεία. Η ηλικία και η καταγωγή. Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, γεννηθήκαμε και οι δύο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και είμαστε συντοπίτες από την ενδοχώρα του νησιού. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο συγγραφέας έζησε στο Πλωμάρι των 12.000 κατοίκων πριν το 1922 και εγώ σ' ένα μικρό χωριό το Κάτω Τρίτος των 1.200 κατοίκων.  

Το Πλωμάρι, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, πριν το 1922 ήταν βιομηχανικό κέντρο επεξεργασίας ελαιολάδου, με ανθίζων εμπόριο ενώ το χωριό μου μικρό, με περιορισμένη γεωγραφική έκταση, είχε επίνειο το Ντίπι. 

Από την πρώτη ματιά ξεχώρισα την αυτοπεποίθηση, την ειλικρίνεια και την απέραντη αγάπη του συγγραφέα για τον γενέθλιο τόπο. Ακόμα εντυπωσιάστηκα από τη δυνατή μνήμη, παρά την ηλικία του και τον ασίγαστο πόθο του ν' αναστήσει και να αναστηλώσει μια κοινωνία και ένα γεωγραφικό χώρο που ο χρόνος και ο Φοίβος άφησαν πίσω. Στο σημείο αυτό τον κρυφοζηλεύω γιατί και εγώ γυρίζω συχνά πυκνά πίσω, περισσότερο στα όνειρά μου. 

Τέλος ο Γιώργος Βρασίδα Λαγουμίδης κατάγεται από επιφανή οικογένεια, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη των τελευταίων αιώνων. 

Δεν ξέρω το λόγο αλλά διαβάζοντας τη «Μικρή μας πόλη» του Γιώργου Λαγουμίδη μου ήρθαν στο νου τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη στον Πρόλογο του βιβλίου του «Αναφορά στον Γκρέκο»: 

«Μαζεύω τα σύνεργα μου, όραση, ακοή, γεύση, όσφρηση, αφή, μυαλό βράδιασε πια, τελεύει το μεροκάματο, γυρίζω σαν τον τυφλοπόντικα σπίτι μου στο χώμα. Όχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε». 

Η δομή της «Μικρής μας πόλης» 

Ο συγγραφέας Γιώργος Λαγουμίδης του Βρασίδα έχει χωρίσει το βιβλίο του στις ενότητες. Αφού προηγείται ένα σύντομο σεμνό βιογραφικό ακολουθούν: 

Ι. Εισαγωγή 

ΙΙ. Η Μικρή μας πόλη μέρος Α΄ 

ΙΙ. Η Μικρή μας πόλη μέρος Β΄ 

ΙΙΙ. Άνθρωποι και σκιές 

ΙV. Το ουζερί 

  1. V. Μπέκα
  2. VI. Χριστόδουλος ένας ξεχασμένος Πλωμαρίτης

VII. Ο Χριστόδουλος στην επανάσταση 

VIII. Το δάσος που πεθαίνει 

Χ. Ευχαριστίες 

Η «Μικρή μας πόλη» μέρος Α΄Β΄ 

Σ' αυτό το βιβλίο θα ανιχνεύσετε ιστορικά στοιχεία, ίσως άγνωστα στο ευρύτερο κοινό, τοπικά γεωγραφικά τοιούτα και πλήθος λαογραφικών στοιχείων ευρέως φάσματος. Ακόμα πολλές εικόνες εστιακά σκεύη από τερακότα και χάλκινα επίσης, φωτογραφίες από συνεργεία ελαιοτριβείων κλπ. κλπ. 

Επαναλαμβάνω ότι ο συγγραφέας διαθέτει μνήμη ελέφαντα. Τον ακολούθησα στην περιήγηση και καταγραφή του παλιού ποταμού (Πλωμάρι). Δεν παρέλειψε τίποτα. Εδώ το μπακάλικο του τάδε, το κουρείο του δείνα, τις δασκάλες, τους ψάλτες, τους κυνηγούς, τις μαμές, τα εξοχικά μες στα πεύκα, τους γιατρούς, τους ταρσανάδες, τις ράφτρες την Πελαγία, τη Μαρία, την Παρώλη, το αρμάτωμα της κρεβατής και μύρια άλλα τόσα. Μια καταγραφή ανθρώπων και ακινήτων όπως γίνεται στις απογραφές που κάνουν τα κράτη. 

Χριστόδουλος Μπουλαλάς-Βουλαλάς 

Ο άρχοντας του Πλωμαρίου. Με Σουλτανικό φιρμάνι είχε το ελεύθερο ο Καπετάν Χριστόδουλος να εμπορεύεται με το καΐκι του στο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τις Ινδίες. Όταν ο Μιαούλης ανατίναξε το Τουρκικό Ντελίνι στην Ερεσό, ο τούρκος διοικητής του νησιού, για προληπτικούς λόγους, μάζεψε όλους τους πρόκριτους και τους έκλεισε στο Κάστρο. Τον Χριστόδουλο Μπουλαλά του επέτρεψε να μένει σε σπίτι με τον υπηρέτη του για ένα εξάμηνο. 

Τόσο ήταν το κύρος του Χριστόδουλου Βουλαλά στην τοπική κοινωνία του Πλωμαρίου που όλους τους απογόνους του, για πολλά χρόνια τους ονόμαζαν «τα Χριστουδουλέλια». Αγαπητέ μου Γιώργο Λαγουμίδη πρόσφερες σημαντικό έργο για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Να είσαι καλά. Το βιβλίο σου το διάβασα με ενδιαφέρον. 

Στρατής Δελόγκος 

Παπάδος 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey