Ο συγγραφέας του βιβλίου «1% καλύτερη ζωή», Φώτης Δρακόπουλος, μιλά στο «Ε»

Το νόημα της ζωής βρίσκεται στο να εξελίσσεσαι, να παραμένεις ζωντανός και περίεργος

20/02/2022 - 13:00

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΡΔΑ 

Ο Φώτης Δρακόπουλος είναι επιχειρηματίας, ομιλητής και συγγραφέας. κάτοχος Μεταπτυχιακού MBA in Hotel and Tourism Management από το Cesar Ritz University Center στην Ελβετία, εργάστηκε για 15 χρόνια στο Park Hyatt Chicago και σήμερα 39 ετών, είναι ο δημιουργός κι ένας εκ των ιδιοκτητών της ξενοδοχειακής αλυσίδας COLORS, η οποία δραστηριοποιείται με ξενοδοχεία πόλης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μέλος της λίστας του περιοδικού Fortune ’40 under ’40, μεταξύ των 40 καλύτερων επιχειρηματιών στην Ελλάδα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Βραβεύτηκε στο θεσμό Opap Forward ανάμεσα στις 20 περισσότερο υποσχόμενες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2018. Ύστερα από πολλά χρόνια δουλειάς, επαφής με χιλιάδες ανθρώπους, διαβάσματος και προσωπικής εμπειρίας η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί δεν ζούμε τη ζωή που θέλουμε» ήρθε φυσικά και ξεκάθαρα. Η σχέση με τον Εαυτό μας είναι αυτή που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας και την ευτυχία μας. Έγραψε το βιβλίο "Ένα τοις Εκατό Καλύτερη Ζωή" (εκδόσεις «Έσοπτρον») συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, για να βοηθήσει τους αναγνώστες να χτίσουν τη σημαντικότερη σχέση της ζωής τους : τη σχέση με τον Εαυτό τους. Χωρίς μεγάλα λόγια και σύνθετες φιλοσοφικές έννοιες, ένα βήμα την ημέρα, κάθε ημέρα 1% πιο κοντά στον πραγματικό εαυτό, θα σε οδηγήσει στην προσωπική ευτυχία και αυτοολοκλήρωση..  

Το βιβλίο διαβάζεται μονορούφι, πολύ ευχάριστα και χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Προστάτεψε τον Εγκέφαλό σου, Ερμηνεία, Που εστιάζεις, Δημιουργός ή Θύμα, Θυμός, Φόβος, Σκέψου και Ζήσε σαν Στωικός Φιλόσοφος, Τα εμπόδια, Τι να κάνεις, όταν πιάνεις πάτο, Αποφάσεις,  
Οι Αυτόματες Σκέψεις, Τι θέλεις να πιστεύεις. 

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου είχαμε την παρακάτω συζήτηση με τον συγγραφέα. 

- Κύριε Δρακόπουλε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ιδιαίτερη άνθηση στα βιβλία αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης, έχουν δημιουργηθεί και σχετικές σχολές. Πού το αποδίδετε;  

Στην ανάγκη των ανθρώπων να ζουν περισσότερες καλές μέρες και στην νέα γνώση, ότι η ευτυχία μας είναι δική μας υπόθεση και είναι στα χέρια μας. Η ζωή έχει απλοποιηθεί, αρκετά πράγματα είναι δεδομένα και έτσι ο κόσμος αναζητά τρόπους να ομορφύνει την ζωή του. Παράλληλα, η διαδικασία βελτίωσης και ανόδου είναι ρεαλιστική και πραγματική, άρα πολλοί άνθρωποι που έχουν δουλέψει με τον εαυτό τους και βλέπουν τα θετικά αποτελέσματα, αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν και να δημιουργήσουν τέτοια βιβλία.  

Είναι η ευτυχία αυτοσκοπός; 

- Είναι η ευτυχία αυτοσκοπός ή μήπως άλλα πράγματα όπως η δημιουργικότητα, η προσήλωση σ’ ένα κοινό καλό είναι σπουδαιότερα;  

Όλα μαζί και όλα από λίγο. Με απασχολεί πολύ αν η ευτυχία είναι ο τελικός προορισμός. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος αν δεν εξελίσσομαι, αλλά και η διαρκής εξέλιξη με κάνει να μην μπορώ να απολαμβάνω τις απλές στιγμές. Από την άλλη, όσο και αν εξελίσσομαι, δεν μπορώ να είμαι όπως θέλω αν δεν προσφέρω. Θα έλεγα ότι η ευδαιμονία είναι στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά σαν συναίσθημα απαιτεί πολύ δουλειά σε πολλούς παράλληλους τομείς. Προαπαιτεί δουλειά με το σώμα και το μυαλό μας. Σίγουρα απαιτεί και αυτά που λέτε στην ερώτηση. Είναι πολύ δύσκολο να αισθάνεσαι γεμάτος αν δεν έχεις ένα ανώτερο όραμα, μια αποστολή.  

- Υπάρχει μια αυξανόμενη ενασχόληση με την αρχαία σοφία, στωικοί, επικούρειοι ως απάντηση σε σημερινά ερωτήματα ή και προβλήματα. Πώς το εξηγείτε;  

Είναι λογικό να επιστρέφουμε εκεί, καθώς εκεί κρύβονται οι βασικές αρχές. Πάρα πολλά εργαλεία και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη Ψυχολογία είναι παρακλάδια και εξέλιξη των βασικών αυτών αρχών.  

«Να περνάς καλά…» 

- Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τα ΜΜΕ, κυρίως η τηλεόραση και κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, μέσα από τα μια σειρά πρωινών και μεσημεριανών εκπομπών θεοποίησαν την εξωτερική εμφάνιση και το φαίνεσθαι, την τεχνητή, παρατεταμένη και με το στανιό νεότητα, «το να περνάς καλά» έγινε σκοπός ζωής . Πού μας οδήγησαν όλα αυτά; 

Το σχολείο, οι γονείς, οι φίλοι, όλα αυτά μας καθόρισαν όταν μεγαλώναμε και μας άφησαν αρκετά καλά και αρκετά άσχημα, τις λεγόμενες ‘τρύπες’. Όλοι μας έχουμε μέσα τρύπες και πασχίζουμε να τις γεμίσουμε, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, για να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Δυστυχώς, ο κόσμος καθοδηγείται στο να ‘διασκεδάζει΄και να ‘καταναλώνει’ για να είναι ευτυχισμένος. Αυτό δεν οδηγεί στην ευτυχία, αλλά σε προβλήματα. Οι εικόνες που προβάλλονται υπόσχονται γρήγορη ευτυχία, χωρίς δέσμευση και προσπάθεια. Η αγελοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών τακτικών που εφαρμόζονται εδώ και δεκάδες χρόνια. Αποτέλεσμα είναι η αποχαύνωση του ανθρώπου και η ζωή χωρίς προσπάθεια και νόημα.  

Δυστυχώς, η καλή ζωή δεν προκύπτει από την αδράνεια και από την αντιγραφή προτύπων. Η καλή ζωή προκύπτει από το να ζούμε αντίστοιχα με τον Ανώτερο μας Εαυτό.  

- Επιμένετε ιδιαίτερα στην ενασχόλησή μας με τα κοινωνικά δίκτυα και επισημαίνετε τους πολλούς και ποικίλους κινδύνους που κρύβει αυτή η ενασχόληση, ο ψηφιακός εθισμός. Δώστε μας το βασικό πυρήνα της σκέψης σας  

Τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μας εργάζονται στις μεγαλύτερες εταιρίες tech του πλανήτη, εστιάζοντας στο να σχεδιάσουν εφαρμογές και προϊόντα που θα εθίσουν τον χρήστη. Όσο περισσότερο εθίζεται κάποιος σε μια εφαρμογή, τόσο συχνότερα την χρησιμοποιεί μέσα στην μέρα και τόσο περισσότερες διαφημίσεις καταναλώνει. Ο όρος που πλέον χρησιμοποιείται είναι το attention economy, όπου τα μεγαλύτερα apps ανταγωνίζονται για την προσοχή του χρήστη. Όλος αυτός ο εθισμός παρακάμπτει την λογική λειτουργία του εγκεφάλου. 

«Να έχεις θετική σκέψη…» 

- Ένα ακόμα κλισέ της εποχής μας είναι το «να έχεις θετική σκέψη». Ποια είναι η γνώμη σας; 

Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Είναι σημαντικό να είμαστε αισιόδοξοι και θετικοί, αλλά στα πλαίσια του ρεαλισμού και όχι της ψύχωσης. Η ζωή έχει όλες τις εποχές, από χειμώνα μέχρι καλοκαίρι και όλες οι εποχές βοηθούν σε κάτι. Η παγίδα της θετικής σκέψης μπορεί να είναι η αδράνεια και η αποδοχή των καταστάσεων και του εαυτού μας, χωρίς να βάζουμε την δική μας πινελιά στην ζωή. 

«Η ποιότητα της ζωής σου είναι αποτέλεσμα της ποιότητας των αποφάσεών σου» σημειώνετε στο βιβλίο σας. Υπάρχει τρόπος να αποφασίζουμε πάντοτε σωστά; 

Δεν έχει σημασία η απόφαση, όσο η δέσμευση και η πρόοδος που είναι τα αποτελέσματα μιας απόφασης. Προφανώς και υπάρχουν πολλά μοντέλα λήψης αποφάσεων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν κάνει βέβαιο ότι κάθε απόφαση που θα πάρουμε θα είναι σωστή. Μια απόφαση που σήμερα είναι σωστή, με τον καιρό ζυμώνεται μέσα από τα γεγονότα της ζωής και αποδεικνύεται λάθος. Αυτό που εξηγώ στο βιβλίο, ότι είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς σκέψης που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε αυθεντικά, να βγούμε από την αγέλη και να αποφασίζουμε αντίστοιχα με αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει. 

- Στο βιβλίο σας αποφεύγετε τη λέξη ευτυχία και μιλάτε για «νόημα της ζωής». Υπάρχει διαφορά; Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την Ευτυχία ως τον ανώτερο αγαθό. Αλλά ποιά ευτυχία από όλες; Η ευτυχία του να είσαι πλούσιος, του να έχεις οικογένεια, του να προσφέρεις; Για εμένα, το να αναζητάει κανείς το νόημα της Ζωής του είναι αυτό που θα τον κάνει να εξελίσσεται και να παραμένει ζωντανός και περίεργος.  

Ο άνθρωπος που σκάβει στην ζωή, προσπαθεί και δεν τα παρατάει, αφού ανέβει τις πίστες της Αυτογνωσίας και τις δοκιμασίες την Ζωής, φτάνει στην ιδέα ότι έχει βρει το νόημα της Ζωής του. Αυτό πάντα θα εξελίσσεται και πάντα θα αλλάζει, αλλά θα είναι αποτέλεσμα του ίδιου πυρήνα, όπως όλα τα κλαδιά ενός δέντρου είναι αποτέλεσμα της ρίζας του Δέντρου. Με λίγα λόγια, το νόημα της Ζωής είναι κάτι δυναμικό και δεν είναι ένα μέρος που απλά φτάνεις και ολοκληρώνεις την αποστολή σου, αλλά το τι άνθρωπος έγινες κυνηγώντας όλα αυτά. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey