Γεωδιατήρηση: Η τέχνη της προστασίας, συντήρησης & ανάδειξης απολιθωμένων κορμών δένδρων ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους ...θεματοφύλακας της γεωλογικής κληρονομιάς μας

19/04/2019 - 16:41

Κατά την διάρκεια του μεγάλου δημόσιου έργου κατασκευής του οδικού δικτύου από Καλλονή προς Σίγρι, το οποίο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, βρέθηκαν όπως είναι γνωστό και αναμενόμενο πολλά απολιθωμένα ευρήματα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών. Στα πλαίσια ενός τέτοιου μεγάλου δημόσιου έργου, η «Γεωδιατήρηση», δηλαδή η τέχνη της προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης ευάλωτων απολιθωμένων κορμών δένδρων, για την προστασία αυτών, είναι καθοριστικός παράγοντας στο όλο εγχείρημα εφόσον υπάρχει η τεχνογνωσία, και βρίσκεται εκεί έμπειρη ομάδα η οποία θα εξασφαλίσει την σωστή τους διαχείριση. Και σε αυτόν τον τομέα η Λέσβος βρίσκεται στην κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο, με την εμπειρία του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους.


Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μια έμπειρη ομάδα στελεχών, γεωλόγων, συντηρητών, τεχνικών ανασκαφής και συντήρησης και ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, εργάζονται τα τελευταία χρόνια με επιμονή, υπομονή, σύμπνοια, πάθος και αφοσίωση, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και φέρνουν σε πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο, επίπονο και απαιτητικό έργο ανασκαφής, συντήρησης και μεταφοράς μεγάλων κατακείμενων απολιθωμένων κορμών, επιτυγχάνοντας την διάσωσή τους. Επιστημονικός υπεύθυνος των εργασιών είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χωρίς τραυματισμούς και απώλειες αποκάλυψη, μεταφορά και εναπόθεση των απολιθωμένων κορμών, με πλήρη ασφάλεια σε νέα θέση ώστε να διασφαλισθεί η ακεραιότητα τους και να καταστούν επισκέψιμοι.

Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών μέσων που τέθηκαν στην διάθεση του Μουσείου από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και με την κοπιώδη και με αυταπάρνηση εργώδη προσπάθεια των στελεχών του Μουσείου διασφαλίζεται η διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Με ευρηματικότητα και μεράκι, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και σύγχρονες τεχνικές προστασίας και συντήρησης, δημιουργούνται νέες πρωτοποριακές μεθοδολογίες ολοκληρωμένης γεωδιατήρησης που αποτελούν πρότυπο και για άλλες χώρες.

Η ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και των γεωλογικών μνημείων και τοπίων, των τεκμηρίων των γεωλογικών διεργασιών που δημιούργησαν το Αιγαίο - αρχιπέλαγος αποτελεί αναμφίβολα καθήκον αλλά και υποχρέωση προς τις γενιές που έρχονται, μπορεί όμως να είναι σήμερα και ελπιδοφόρα πηγή έμπνευσης για μια βιώσιμη ανάπτυξη βασισμένη στην αξιοποίηση της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας και ιδιαίτερα της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey