12 ομιλητές στις 3 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το φετινό TEDx με θέμα το Daring

25/05/2018 - 15:34 Ενημερώθηκε 26/05/2018 - 21:22

Με αέρα καλοκαιρινό στις 3 Ιουνίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης έρχεται το TEDxLesvos 2018 με θέμα το Daring (Τολμώντας)! Δώδεκα ομιλητές και πάνω από 8 ώρες παρακολούθησης όλων των δρώμενων, με περιεχόμενο προσηλωμένο στην διάδοση ξεχωριστών ιδεών και ιστοριών, και θέματα που ισορροπούν μέσα στην επιχειρηματικότητα, το design, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον αθλητισμό και τον ακτιβισμό, η φετινή θεματική του TEDxLesvos αποσκοπεί να συνδέσει, φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες και ιδέες, μέσα από την κατάσταση στην οποία έρχεται ο άνθρωπος... «Τολμώντας».

Πόση τόλμη χρειάζεται για να κάνεις το επόμενο βήμα ή για να «πατήσεις φρένο» την κατάλληλη στιγμή; Πώς παρακινείς μια ολόκληρη κοινότητα να επιλύσει τα προβλήματά της και πώς επιλέγεις το πιο δύσκολο από τα διαθέσιμα μονοπάτια επιχειρηματικότητας; Πώς δίνεις πνοές φρεσκάδας σε κάτι που θεωρείται «παλιό» ή πώς παλεύεις για αυτονόητα (;) δικαιώματα απέναντι σε στερεότυπα, προκαταλήψεις ή νομικά κενά;

Όπως πάντα, στόχος του TEDxLesvos είναι ο προβληματισμός μέσα από διάχυση της γνώσης και την επαφή με νέες ιστορίες. Ειδικότερα φέτος, στοχεύει να δείξει την αέναη και διαρκή αναμέτρηση του ανθρώπου με τις δυνάμεις του, προκειμένου να θέσει στόχους και να τους πετύχει ή ακόμη και να αναθεωρήσει τους στόχους του τολμώντας την αλλαγή διαδρομής!

Οι πρώτοι 6 ομιλητές

Ο Ηλίας Κουρτζής, γεννήθηκε το 1944 στη Αγιάσο της Λέσβου από την λαϊκή ζωγράφο Ελένη Χατζηπαναγιώτου και τον κεραμιστή Νίκο Κουρτζή. Πήρε πτυχίο Χημικού από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1976 στήνει στη Λάρισα εργαστήριο κεραμικής, το μοναδικό στην πόλη. Εκεί συνεχίζει ερασιτεχνικά την τέχνη των προγόνων του κεραμιστών Κουρτζήδων, ως 5η γενιά της οικοτεχνίας που ξεκίνησε γύρω στα 1820. Το 1983 έρχεται με τη σύζυγό του Ελένη Νικολάου και τα τρία παιδιά τους στη Λέσβο, και εγκαθίσταται στους Πύργους Θερμής. Εκεί μεταφέρει και το εργαστήριό του, νιώθοντας πλέον εντονότερα την αύρα της προγονικής του τέχνης.

Τα τελευταία χρόνια τρέχει ασθμαίνοντας να προλάβει να γράψει την σχεδόν δυο αιώνων ιστορία της κεραμικής των Κουρτζήδων. Στη διαδρομή ανακαλύπτει συνεχώς νέες πληροφορίες, παλιά κεραμικά, ξεχασμένα αρχεία και άγνωστες πτυχές. Κάποιες φορές αισθάνεται ότι άργησε να ρωτήσει, άργησε να ψάξει, όταν ακόμη ήταν στη ζωή ο πρωτομάστορας πατέρας του, ο οποίος καθημερινά του λείπει όλο και περισσότερο.

Ελπίδα Κουρτζή, γεννήθηκε στην Λάρισα το 1981. Ο πατέρας της Ηλίας ήταν χομπίστας κεραμιστής, τελευταίο μέλος μιας οικοτεχνίας με ιστορία 200 ετών και η μητέρα της Φυσικός με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Όταν ήταν δύο ετών μετοίκησε με την οικογένειά της στη Λέσβο. Σαν παιδί έπαιζε συχνά στο εργαστήριο κεραμικής του παππού της, από όπου ακόμα θυμάται τη μυρωδιά της νωπής λάσπης. Το 2005, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στις αθλητικές επιστήμες στην Αγγλία, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη προς αναζήτηση εργασίας, θεωρώντας δεδομένη την άνθηση στον χώρο του αθλητισμού λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είχε άλλα σχέδια. Έτσι, μένοντας άνεργη μετά από πολυετή εργασία σε γνωστό όμιλο που καμία σχέση δεν είχε με τον αθλητισμό, αποφάσισε να δώσει νέα πνοή στο 200 ετών εργαστήρι κεραμικής των προγόνων της, παράγοντας καινούριες φόρμες και εξελίσσοντας τις τεχνικές που μέχρι τότε χαρακτήριζαν την Κεραμική Κουρτζή. Με αφετηρία τις πολύτιμες γνώσεις που της μεταλαμπάδευσαν ο παππούς και ο πατέρας της και παντρεύοντάς τες με μεθόδους που εφαρμόζουν τεχνίτες σε άλλες χώρες, προσπαθεί να ενώσει αρμονικά την λαϊκή παράδοση με το νέο, έχοντας ως συνδετική ουσία τη φαντασία.

Ο Βασίλης Χρυσός, σπούδασε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο Μηχανικού Παραγωγής & Διοίκησης, καθώς και μεταπτυχιακό στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Από το 2005 έως το 2011 εργάστηκε ως μελετητής σε τεχνικό γραφείο μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συνέχεια ακολούθησε την πορεία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και σήμερα είναι συνιδρυτής της Ex Machina, μιας τεχνολογικής startup στο χώρο του Internet of Things.

Από τα φοιτητικά του χρόνια ήταν δραστήριος στον πολιτιστικό χώρο. Εντάχθηκε νωρίς στη φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία βοήθησε να μεγαλώσει, να αποκτήσει δικό της χώρο και εξοπλισμό και να αποκτήσει σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Χανίων. Σε κάθε φάση της ζωής του, μέχρι και σήμερα, είχε έντονη την ανάγκη για κοινωνική συμμετοχή και ενεργό δράση. Αυτό τον οδήγησε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ποικίλα κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών, η δράση των οποίων εκτείνονταν από την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων στην πόλη, τη δημοσιογραφία των πολιτών και μέχρι τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των μεταναστών.

Είναι συνιδρυτής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Sarantaporo.gr και ενεργό μέλος από το 2013. Σήμερα διατελεί ρόλο διαχειριστή (ένας από τους τρεις) και υπεύθυνου επικοινωνίας.

Ο Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στον Ιστορικό Τομέα της ιδίας σχολής έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του. Επίκεντρο της έρευνας και της συγγραφικής του δράσης αποτελεί η περίοδος της Τουρκοκρατίας (1453 - 1821). Κείμενα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών εργάστηκε στη Γραμματεία της Κοσμητείας της θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Επίσης, επί μια εξαετία (1993 - 1999) εργάστηκε και στον πανεπιστημιακό εκδοτικό οίκο University Studio Press της Θεσσαλονίκης, ως υπεύθυνος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Από το 1999 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός. Διδάσκει το Μάθημα των Θρησκευτικών στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στο παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ Βορείου Αιγαίου, τα μαθήματα Διδακτική Μεθοδολογία και Παιδαγωγική και Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης.

Με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στη Μηχανολογία, ο Ντίνος Νικολαϊδης σχεδίασε την πρώτη του αγωνιστική μηχανή το 1987, για να ακολουθήσουν κι άλλες τα επόμενα χρόνια ταυτόχρονα με την καινοτόμα σχεδίαση και κατασκευή άλλων εξαρτημάτων και τμημάτων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Ακολουθεί το 2001 η απόφαση για τη δημιουργία της πρώτης και μοναδικής έως τώρα ελληνικής εταιρείας μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής βελτιωτικών φίλτρων αέρος για την αγορά της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου. Από… κοντά και ο γιος του Μάριος Νικολαΐδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, μαζί με τον οποίο προχωρούν σε ένα «παράλληλο» πρότζεκτ: την σχεδίαση και κατασκευή μιας ελληνικής μοτοσικλέτας, αξιοποιώντας αποκλειστικά τη δουλειά του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της εταιρείας τους, και δικής τους τεχνογνωσίας για την κατασκευή, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες και διανύει μια παγκόσμια καριέρα!

H Έρρικα Πρεζεράκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2000 ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό στο άλμα επί κοντώ. Το 2003 πέτυχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο άλμα επί κοντώ όλων των εποχών στην Ελλάδα με νίκες σε Πανελλήνια και Βαλκανικά πρωταθλήματα. Η εμπειρία της στον πρωταθλητισμό σε συνδυασμό με την ενασχόλησή της με εναλλακτικές μορφές ψυχοθεραπείας την οδήγησαν το 2004 να ξεκινήσει μια μελέτη με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των 4 Βάσεων του ανθρώπου (Πνεύμα, Νόηση, Συναίσθημα, Σώμα). Η Μέθοδος Replayce εφαρμόζεται στη Παιδεία, στην Υγεία και στη Ψυχαγωγία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey