Πρόταση για διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου 200 χρόνια από τον θάνατό του

Το 2024 ας είναι έτος μνήμης και τιμής για τον Βενιαμίν Λέσβιο

30/01/2023 - 12:30

Γράφει ο Αντώνης Ανδριώτης, Επίτιμος Διευθυντής Ερευνών

Το 2022 υπήρξε ένας χρόνος μνήμης. Ένας χρόνος απολογισμού 100 χρόνων που πέρασαν από την Μικρασιατική καταστροφή. Ήταν και ένας χρόνος τιμής γι’ αυτούς που δοκιμάστηκαν, που πάλεψαν, που ξερριζώθηκαν, που στήριξαν όπως μπορούσαν την πατρίδα μας, που θυσιάστηκαν γι΄αυτήν. Όλοι τους και κάθε ένας ξεχωριστά, απ΄το δικό του μετερίζι, παραμένουν φωτεινά παραδείγματα αγώνα, συνεισφοράς, ανιδιοτέλειας, φιλοπατρίας. Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς διακρίσεις για την συνεισφορά του καθενός. Κι ούτε να ψέξει παραλείψεις τιμής για κάποιους από αυτούς. Απεναντίας, οι θύμησες αυτών των παραλείψεων δείχνουν τον σεβασμό και τη τιμή με την οποία τους ανακαλούμε κάθε φορά στη μνήμη μας.

Αυτή την έννοια έχει το σημείωμά μου αυτό. Αναφέρομαι στη χρυσή ευκαιρία που είχαμε, ιδιαίτερα εμείς οι Λέσβιοι, να αναδείξουμε μέσα από το επετειακό 2021 και αυτού του 2022, την μορφή και το έργο του συμπατριώτη μας Βενιαμίν Λεσβίου, του Δασκάλου του Γένους, του Φιλικού, του Αγωνιστού της Επανάστασης του 1821, του Πολυεπιστήμονα. Κι’ αν χάσαμε την ευκαιρία το 2021 να τον τιμήσουμε, δεν θα έπρεπε να χάσουμε και αυτή του 2022 για να προβάλλουμε το έργο του, στην Σχολή των Κυδωνιών και αλλαχού.Κι όμως δεν το κάναμε. Ισως γιατί τα φώτα συγκεντρώνονται συνήθως στην πολιτική και η Παιδεία μένει στη σκιά.

Ως φυσικός, έχω μαγνητιστεί από τις διαλέξεις της Φυσικής του Βενιαμίν, και ιδιαίτερα από το μοντέλο του Πανταχηκινήτου που πρότεινε. Καταλαβαίνοντας την αξία του, προσπάθησα να το κάνω γνωστό στην επιστημονική μου κοινότητα με άρθρα στα Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, διαλέξεις, ημερίδες (Πλωμαρι 2018)∙ με συνέδρια (στη Μυτιλήνη με το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής το 1980, και Συμπόσιο το 1982, στο Πλωμάρι το 2009)∙με την συγγραφή και δημοσίευση δύο βιβλίων μου για το Πανταχηκίνητο (το 2009 με ISBN 978-960-93146-4-0, και το 2008 με ISBN 978-960-9836-00), κλπ., κλπ.

Η Φυσική δεν είναι το μόνο στοιχείο της παρακαταθήκης που μας άφησε ο Βενιαμίν. Είναι ακόμα η Μεταφυσική του, η Ηθική του, τα βιβλία των Μαθηματικών του. Κάποιες διδακτορικές διατριβές έχουν εκπονηθεί και εκπονούνται στα Πανεπιστήμιά μας για τα έργα του Βενιαμίν (Ηθική, Μεταφυσική).Κι όμως, οι πιο πολλές από τις δραστηριότητες αυτές περιορίζονται συνήθως σε ένα πολύ μικρό κύκλο επαϊόντων και δεν ξεπερνούν εύκολα τα σύνορά μας.

Είναι καιρός να πλατύνουμε τον ορίζοντα της απήχησης του έργου του Βενιαμίν. Με αφορμή την παράλειψη μιας οφειλόμενης τιμής στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων του 2021 και του 2022, να του αποδώσουμε την πρέπουσα θέση στο διεθνές στερέωμα του πνευματικού κόσμου. Για παράδειγμα, η θεωρία του Πανταχηκινήτου διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ιστορία της φυσικής. Η θεωρία του Βενιαμίν για τη φύση του ηλεκτρισμού στέκεται με αξιώσειςδίπλα σ’ αυτές των Benjamin Franklin και Charles Augustinde Coulomb. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς για τις προτάσεις της Μεταφυσικής και Ηθικής του Βενιαμίν.

Το 2024 μας δίνει μια τέτοια ευκαιρία. Σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βενιαμίν. Με μπροστάρηδες τα Πνευματικά μας Ιδρύματα και τα Πολιτιστικά Σωματεία ας γίνει μια προσπάθεια οργάνωσης διεθνούς Συνεδρίου τον Αύγουστο του 2024 στην Μυτιλήνη ή στο Πλωμάρι, τη γενέτειρα του Βενιαμίν, με θεματικές συνεδρίες που να καλύπτουν το σύνολο του έργου του Βενιαμίν. Θέλω να πιστεύω ότι και η Πολιτεία θα συνδράμει μια τέτοια προσπάθεια εξιλεούμενη, έτσι, από τυχόν τύψεις παράλειψης απόδοσης τιμής στον Βενιαμίν Λέσβιο κατά τις προηγούμενες επετειακές περιόδους.

Στην πρότασή μου αυτή βρήκα θετική απήχηση από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Επικοινωνίας της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) αναπλ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Ν. Βλαχάκη με τον οποίο θα είχαμε την τιμή να οργανώσουμε το προτεινόμενο Διεθνές Συνέδριο. Προσκαλούμε τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Σωματεία, τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς Φορείς του νησιού να γίνουν συνεργοί και συνοργανωτές του Συνεδρίου αυτού.

Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις Επικοινωνίας:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ N. ΒΛΑΧΑΚΗΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey