Στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Τιμητική βραδιά για τον Τάκη Χατζηαναγνώστου

28/07/2018 - 17:14

Τιμητική βραδιά για τον Λέσβιο συγγραφέα Τάκη Χατζηαναγνώστου οργανώνουν ο Δήμος Λέσβου και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος», στο πλαίσιο των 41 χρόνων του ΦΟΜ, την Τετάρτη 1η Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης.

Για το έργο του θα μιλήσουν οι: Καίτη Μεσσηνέζη ζωγράφος, Δημήτρης Κίνδερλης δημοσιογράφος, Παναγιώτης Αλεξέλλης, φιλόλογος, Στρατής Μολίνος συγγραφέας.

Την εκδήλωση πλαισιώνει το μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ζουμπούλη, Αλεξάνδρα Αποστολίδου τραγούδι, Ειρήνη Πατίλα φλάουτο, Θεόδωρος Ζουμπούλης πιάνο, Ντέσυ Κομνηνού αφήγηση.

Γεννήθηκε το 1923 στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας χρημάτισε ανώτατο διευθυντικό στέλεχος.

Από νωρίς στη λογοτεχνία

- Στη λογοτεχνία μπήκε από πολύ νωρίς, από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια (πρώτα δημοσιεύματα διηγημάτων του το 1937). Από τότε άρχισαν πυκνές δημοσιεύσεις κειμένων και άρθρων του γύρω από θέματα λογοτεχνίας, καθώς και καθαρά λογοτεχνικά κομμάτια του (ποιήματα, διηγήματα, κριτικές, μελέτες κ.λπ.) σε πλήθος εφημερίδες και περιοδικά της επαρχίας και της πρωτεύουσας.

- Συνέγραψε θεατρικές επιθεωρήσεις στη λεσβιακή ντοπιολαλιά, που παίχτηκαν από ερασιτεχνικούς θιάσους της ιδιαίτερης πατρίδας του, καθώς και πολλά θεατρικά έργα (πάνω από τριάντα), αρκετά απ’ τα οποία ανεβάστηκαν κυρίως από ερασιτέχνες στη Μυτιλήνη, την Αθήνα, το Μονακό, και την Αυστραλία, και διδάχτηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο.

- Έδωσε πλήθος διαλέξεων πάνω σε πνευματικά θέματα στην Αθήνα και την επαρχία, καθώς και στο εξωτερικό, σε ομογενειακές παροικίες (Αμερική, Αυστραλία).

- Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Λόγος» της Μυτιλήνης (1953 - 1955), και το πολιτιστικό περιοδικό «Συνεργασία» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1974).

- Εξέδωσε περί τα είκοσι - πέντε βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα και διηγήματα, αρχίζοντας από ποιήματα (1951). Το (2002) εκδόθηκαν δυο πολυσέλιδα μυθιστορήματά του, το «Οι κύκλοι του έρωτα» και το «Πέρα απ’ τη θύελλα».

- Συνεργάστηκε σαν σεναριογράφος με τον κινηματογράφο («Ψαρόγιαννος», «Αγώνας δίχως τέλος»), και με την τηλεόραση, στα ελληνικά κρατικά κανάλια της οποίας έδωσε, είτε σε διασκευές έργων της λογοτεχνίας μας, είτε σε πρωτότυπα έργα, μερικά απ’ τα πιο επιτυχημένα -κατά την άποψη της κριτικής- σήριαλ, όπως: η «Γαλήνη», οι «Πανθέοι», η «Τελευταία νύχτα της γης», η «Μαρία Πάρνη», ο «Δρόμος», «Η Λάμψη των άστρων», η «Θύελλα», oι «Ημέρες Οργής» κ.λπ. (περί τα 400 επεισόδια, που αντιστοιχούν σε 80 βιβλία των 250 σελίδων το καθένα).

- Πεζογραφικά έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ουγγρικά, ρουμανικά, κινέζικα κ.λπ. Τον Νοέμβριο 2001 το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών μυθιστόρημά του «Ένα νησί ταξιδεύει» κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στη Ρουμανία, και τον Σεπτέμβριο 2002 βγήκε σε δεύτερη έκδοση.

- Τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία, ανάμεσα στα οποία: το Βραβείο Ουράνη της Ομάδας των Δώδεκα, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, και το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την πεζογραφία, ενώ το διήγημά του «Φυγή» εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό διηγήματος της εφημερίδας Herald - Tribun της Νέας Υόρκης το 1954, και μεταφράστηκε σε 22 ξένες γλώσσες.

- Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Λεσβιακής Παροικίας» Αθηνών, στην οποία εργάστηκε σαν Γενικός Γραμματέας επί είκοσι χρόνια (1965 - 1985), και στη συνέχεια σαν Πρόεδρός της επί άλλα δέκα πέντε (1985 - 2000). Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρός της.

- Γενικά το έργο του, λυρικό στη βαθύτερη ουσία του, όπως έχουν γράψει οι κριτικοί του, χαρακτηρίζεται από απέραντο ανθρωπισμό, που αγκαλιάζει όλον τον κόσμο. Μ’ αυτό το εφόδιο διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις, και ιδιαίτερα εκείνες των δύο φύλων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey