FOLLOW US

Πολιτισμός

Τα βιβλία παίζει

Δημήτρης Μεσορράχης

Η ανάβαση (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Εστία

Αθήνα 2017, σελ. 165

 

Πρώτο βιβλίο για το νεαρό συγγραφέα Δημήτρη  Μεσορράχη, ο οποίος είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών και απόφοιτος της HEC Paris στη διοίκηση επιχειρήσεων. Το μυθιστόρημά του έγινε δεκτό με θετικότατες κριτικές.

Δυο λόγια για την υπόθεση: Μέσα από γεωγραφικές περιπλανήσεις, ευφάνταστες κατασκευές και ερωτικές ανιχνεύσεις, ο Κοσμάς αφηγείται με περιπαικτική διάθεση την αστική του περιπέτεια ως ανερχόμενος industrial designer στην Αθήνα της εποχής μας. Με κάθε νέο πρότζεκτ, ο ήρωας ωθείται σε διανοητικές ακροβασίες και η αναζήτηση ουσίας δίνει σταδιακά τη θέση της στη διαχείριση της αλήθειας, που πάντα παραμονεύει.

Μικρό δείγμα γραφής: «Μέσα στη σκοτεινή καρότσα, με ελάχιστα εξωτερικά ερεθίσματα, άρχισα να επισκέπτομαι τους λιγότερο κοσμικούς διαδρόμους του μυαλού μου. Τί ήταν αυτό που με είχε οδηγήσει σε αυτή τη θέση; Γιατί τα έκανα όλα αυτά; Για να φτιάξω κάτι καινούργιο; Για να φτιάξω αρωματισμένες πιστωτικές κάρτες, δικτυωτές τσάντες και ευέλικτα καρότσια; Ξαφνικά όλα αυτά για τα οποία προσπαθούσα μου φάνηκαν άστοχα. Ποιά είναι τα προβλήματα που πραγματικά αξίζει να λυθούν; Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένα. Μα αυτό ήταν πάντα ένα άπιαστο όνειρο. Πολλοί προσπάθησαν αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Αν απέτυχαν τόσα φωτισμένα μυαλά, εγώ τι ελπίδες είχα;»

 

Δημήτρης Σωτάκης

Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Κέδρος

Αθήνα 2017, σελ. 228

 

«Ένας εργένης, οικονομικά ανεξάρτητος, ζει σε κάποια μικρή παραλιακή πόλη, έχοντας μια απίστευτα μεγάλη αγάπη για τη Ρουμανία και τους κατοίκους της, ανατρέχοντας σε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτούς. Όταν ο αντιδήμαρχος τον πληροφορεί πως έφτασαν στην πόλη του δύο Ρουμάνοι, ένα ανδρόγυνο με τα δυο τους παιδιά, συγκλονίζεται και αρχίζει να τους παρακολουθεί διακριτικά. Στη συνέχεια, αφού αγοράζει δώρα, χτυπά το κουδούνι τους και εκείνοι τον υποδέχονται διστακτικά μεν, ως μάννα εξ ουρανού δε. Βρίσκει δουλειά στον άντρα, κάνει ερωμένη του τη γυναίκα, κερνά γλυκά και παγωτά στα παιδιά, γενικώς καταφέρνει να πάρει όλη την οικογένεια με το μέρος του κάνοντας εκδρομές και βόλτες, την ώρα που ο Ρουμάνος βρίσκεται στη δουλειά. Σε ταξίδι, μάλιστα, στη Ρουμανία πληρώνει αδρά ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να γλιτώσουν οι Ρουμάνοι ένα σπίτι από τα νύχια της εφορίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποκαλύπτει τα πάντα στον Ρουμάνο, ο οποίος δεν έχει αντιληφθεί το παραμικρό και του ‘ρχεται πράγματι εγκεφαλικός κόλπος. Στο τέλος, καθώς δεν μπορεί να σκεφτεί πως ο άντρας θα ζούσε σαν επαίτης, σε κάποιο χαμόσπιτο χωρίς γυναίκα, δουλειά και παιδιά, ανακοινώνει την απόφασή του. Έτσι πραγματοποιείται η απαίσια και κανιβαλιστική πράξη, η οποία και θα μείνει ατιμώρητη, αφού ποιος θα αναζητούσε έναν Ρουμάνο που έχασε σπίτι, γυναίκα και παιδιά.»

 

Τα παραπάνω ανήκουν στον Χρίστο Παπαγεωργίου και είναι από παρουσίαση του βιβλίου στο περιοδικό «Διάστιχο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 16:47
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top