Τα βιβλία παίζει 29-05-21

30/05/2021 - 15:37

Ραφαήλ Λαμπούσης: Μικρή Νύμφη (ποιήματα), Εκδόσεις Πηγή, Αθήνα 2020, σελ. 43

Ο Ραφαήλ Λαµπούσης γεννήθηκε στην Αθήνα και µεγάλωσε στη Μυτιλήνη, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια έζησε για αρκετά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία στο νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ. Από το 2005 ζει στη Μυτιλήνη όπου ασκεί την ιατρική ιδιωτικά. Η αγάπη και ο θαυµασµός για τον ποιητικό λόγο υπάρχουν από τα πρώτα νεανικά του χρόνια. Τόλµησε, όµως, να δοκιµαστεί και να εκτεθεί στον δύσκολο αυτό στίβο αρκετά αργότερα. Η παρούσα συλλογή αποτελεί την πρώτη ολοκληρωµένη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε: «Το ταξίδι του ανθρώπου που αναζητά και δεν συµβιβάζεται µε θέσφατα είναι συχνά πικρό, αλλά ποτέ ανώφελο ή ατελέσφορο. Ίσως, τελικά, η φύση και η µοίρα µας να βρίσκονται πλησίον µιας διαρκούς ερώτησης και οι όποιες απαντήσεις θεωρούµε πως κατακτήσαµε να είναι αβέβαιες και φευγαλέες…

Μικρό δείγμα γραφής: Και ύστερα από χρόνια/αγώνα ακήρυχτου/- και πάλι βυθισµένος/
στη µαβιά σιωπή της µικρής νύµφης,/τα ίδια να αναπολώ,/
το ίδιο µέλλον να προβλέπω,/τα κλειστά, πολύχρωµα παραθυρόφυλλα/
να ψηλαφώ,/για να διαβάσω την ύπαρξη,/που ακόµη µάχεται».

 

Αλέξανδρος Γ. Τσαγκαρέλλης: Λόγου αντίλογος (σήματα λυγρά), ποιητική συλλογή, Εκδόσεις 24 Γράμματα, Αθήνα 2020, σελ 43

Ο Αλέξανδρος Γ. Τσαγκαρέλλης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τις εγκύκλιες σπουδές του, ήρθε στην Αθήνα για να φοιτήσει στην Φιλοσοφική Σχολή (Ελληνική & Αγγλική φιλολογία, καθώς και Ιστορία & Αρχαιολογία) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Στην λογοτεχνία έκανε μια πρώτη εμφάνιση ενώ ακόμα ήταν φοιτητής, με δημοσιεύσεις διηγημάτων στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης, αλλά ασχολήθηκε ουσιαστικά με την συγγραφή μετά την συνταξιοδότησή του.

Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν 12  λογοτεχνικά βιβλία του. Το μυθιστόρημά του «Αλκαίος ο Λέσβιος» κυκλοφορεί στο εξωτερικό, στα Αγγλικά, σε δική του μετάφραση, με τον τίτλο Once Upon a Time, on Lesbos - εκδ. AuthorHouse (2011).

Διηγήματά του, μελέτες και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά και Συλλογικές εκδόσεις.

Έχει τιμηθεί με Β΄ Βραβείο Μυθιστορήματος, Γ΄ Βραβείο Θεατρικού έργου και Α΄ Έπαινο Ποίησης σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς.

Είναι Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Μικρό δείγμα γραφής από τη νέα του ποιητική συλλογή: «ΓΕΝΕΣΕΩΣ Α!» «( Ο Κορυφαίος ) Του φωτός η έπαρσις!/ Της δημιουργίας το μείγμα!/ Το χώμα!/ Το νερό!/ Ο αέρας!/ Το τόλμημα του Προμηθέα!/ Χύθηκε η αυγή στις τεφρές πλαγιές των ηφαιστείων./ Βόγκηξαν τα ύφαλα της γης./ Έσμιξε το νερό με την αέναη κίνηση./ Ρέκαξε αναμαλλιάρης ο άνεμος πάνω απ’ τη νιόλουστη παρουσία./ Πυρ!/ Τα νέφελα ταξιδεύουν στον ορίζοντα της πρωτοζωής. Κυνηγούν τον γκρινιάρη άνεμο./ Τα κυνηγάει κι αυτός./ Η σιωπή ράγισε./ Ανάβλυσε η ζωή στις ηλιοβόρες πηγές της άνθισης. Το παιχνίδι ξεκίνησε./ Ο χορός./ Το πανηγύρι ανάμεσα στην ανατολή και στη δύση./  Ανάμεσα στο φως και το σκότος./Ξεκίνησε!/ Γυρίζει στον ατέρμονα κύκλο./ Δυό Χέρια./ Ύστερα τέσσερα./ Πιο ύστερα, χιλιάδες./Εκατομμύρια χέρια που παλεύουν./ Εκατομμύρια μάτια π’ ερωτεύονται./ Χείλια που μιλούν./ Που φιλούν./Που φουσκώνουν ηδονικά και σηματοδοτούν τη συνέχεια./Σκέλη π’ ανοιγοκλείνουν»

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-  Στρατής Μολίνος: Χακί... (αφήγημα), Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 2021, σελ. 136

- Μαρία Π. Ζαφειρίου: Οι λέξεις στο διάβα τους... Η σημασιολογική τους μεταβολή από το απώτερο χθες στο σήμερα, Μυτιλήνη 2021, σελ. 195

- Κατερίνα Γραγούδα - Γεωργή: Τα φυλαχτά μου, Εκδόσεις Πηγή, Αθήνα 2021, σελ. 600

- Θοδωρής Μαραγκός: Ερωτικά συμφραζόμενα (ποιήματα), Εκδόσεις Κουκίδα, Αθήνα 2021, σελ. 45

- Βάλτερ Πούχνερ:  Το 1821 και το θέατρο. Από τη μυθοποίηση στην απομυθοποίηση, ( ένα μεγάλο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στον Μυτιληνιό θεατράνθρωπο και αγωνιστή Θεόδωρο Αλκαίο), Εκδόσεις Όταν, Αθήνα 2021, σελ. 530

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey