Τα Βιβλία ΠΑΙΖΕΙ

28/01/2019 - 15:33 Ενημερώθηκε 28/01/2019 - 15:36

Ελιζαμπέτ Ρουντινέσκο

Λεξικό των ερωτευμένων με την ψυχανάλυση

(Μετάφραση από τα Γαλλικά: Πόλυ Μοσχοπούλου)

Εκδόσεις Ενάλιος

Αθήνα 2018, σελ. 595

Η Ελιζαμπέτ Ρουντινέσκο είναι ιστορικός, συγγραφέας πολλών έργων που μεταφράστηκαν σε είκοσι γλώσσες και σημείωσαν επιτυχία. Η βιογραφία της για τον Φρόυντ έλαβε πολλά βραβεία.

Στον πρόλογο του παρόντος βιβλίου της διαβάζουμε: «Η ψυχανάλυση είναι από τις μεγαλύτερες περιπέτειες του 20ου αιώνα, ένας νέος μεσσιανισμός, γεννημένος στη Βιέννη μεταξύ 1895 και 1900, επινόηση των Εβραίων της Χασκάλα που αναζητούσαν μια νέα Γη της Επαγγελίας: το ασυνείδητο, την κλινική έννοια των νευρώσεων και της τρέλας. Γι’ αυτό το Ερωτικό Λεξικό, υιοθέτησα το ύφος του πρακτικού παραδείγματος, για να διαφωτίσω τον αναγνώστη ως προς τον τρόπο, με τον οποίο η ψυχανάλυση τράφηκε από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και τις μυθολογίες, για να καταστεί κουλτούρα παγκόσμια. Από το πρώτο λήμμα ως το τελευταίο, από το Α έως το Ζ (της λατινικής αλφαβήτου), από τα Ζώα, το Μπουένος Άιρες, τη Συνείδηση του Ζήνωνα, το Δεύτερο Φύλο, το Γκέτινγκεν, τον Σέρλοκ Χολμς, το Χόλιγουντ, τους Ιησουίτες, το Κλεμμένο Γράμμα, τη Μέριλιν Μονρόε, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, την Ψυχή, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τα υπόλοιπα, βρίσκουμε μιαν ατέλειωτη απαρίθμηση εμπειριών και λέξεων που επιτρέπουν τη χάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας μιας περιπέτειας του πνεύματος που συνεχώς μεταμορφώνεται».

Να μερικά από τα λήμματα του λεξικού: Έρωτας - Αγάπη, Αγωνία, Ζώα, Αντιγόνη, Απόκρυφα και φήμες, Χρήμα, Αυτοανάλυση, Μπαρνταμί, Φερντινάν, Βερολίνο, Βηρυτός, Βοναπάρτης, Ναπολέων, Ευτυχία, Βουδαπέστη, Μπουένος Λίρες, Διασημότητα, Τι θέλεις; Συνείδηση του Ζήνωνα, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Κουερναβάκα, Αποδόμηση, Τελευταίος Ινδιάνος (Ο), Ντεκάρτ, Ρενέ, Πόθος, Δεύτερο Φύλο (Το), Ντιβάνι, Παιδική Ηλικία, Έρως, Οικογένεια, Φαντασίωση, Γυναίκες, Τρέλα, Φρανκφούρτη, Γκέρσουιν, Τζορτζ Γκέτινγκεν, Γκριν, Ζιλιέν, Πόλεμος, Άμλετ λευκός, Άμλετ μαύρος, Η Αυτού Μεγαλειότης το Μωρό, Χίτλερ, Αδόλφος, Χόλιγουντ, Χολμς, Σέρλοκ, Χιούμορ , Ύπνωση, Αιμομιξία, κά

 

Arthur Schopenhauer

Η τέχνη του γνώθι σαυτόν

(Εισαγωγή-Μετάφραση: Παύλος Κλιματσάκης, Επιμέλεια: Δημήτρης Υφαντής)

Εκδόσεις Ροές

Αθήνα 2018, σελ. 137

 

Από νεαρή σχετικά ηλικία, ο Σοπεγχάουερ έγραφε σ’ ένα τετράδιο διάφορες σκέψεις, τόσο δικές του όσο και άλλων στοχαστών, για προσωπική του χρήση στην καθημερινότητα της ζωής. Προς το τέλος της ζωής του, δε, έκανε στους μαθητές του συχνά λόγο για το τετράδιο αυτό, το οποίο χαρακτήριζε, δανειζόμενος την έκφραση του Μάρκου Αυρηλίου, Τα εις εαυτόν και προόριζε για δημοσίευση μετά θάνατον. Εντούτοις, το τετράδιο, μετά το θάνατό του, όλως μυστηριωδώς χάθηκε. Παρά ταύτα, με βάση τη βιογραφία του φιλοσόφου την οποία συνέγραψε ένας μαθητής του, ο οποίος φέρεται να κράτησε για λογαριασμό του το τετράδιο και να χρησιμοποίησε για τη συγγραφή της αυτούσια αποσπάσματα απ’ αυτό, κατέστη δυνατή μια αξιόπιστη ανασυγκρότηση του περιεχομένου του.

Η συλλογή στοχασμών που περιέχει το τετράδιο καθιστά στον αναγνώστη απτότατη την προσωπικότητα και στάση ζωής του Σοπεγχάουερ. Ο φιλόσοφος μιλά εδώ για πολλά και διάφορα ζητήματα της προσωπικής του ζωής και για το πώς τα αντιμετωπίζει: για την οικονομική του κατάσταση, για τις σχέσεις του με το άλλο φύλο, για τις φοβίες και τις αγωνίες που τον ταλάνιζαν, για την ακλόνητη πεποίθησή του σχετικά με την κλήση του και το έργο που θεωρεί ότι του έχει ανατεθεί, για τη μοναχικότητα και τη μισανθρωπία του. Μιλά δε για όλα τούτα κάνοντας ζωντανό διάλογο με άλλους φιλοσόφους, στοχαστές, ποιητές, κι επιστρατεύοντας το απαραγνώριστα προσωπικό του πνεύμα και ύφος, το τόσο κριτικό και καυστικό…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey