Τα βιβλία Παίζει 25-09-21

26/09/2021 - 18:00

Άρης Μαραγκόπουλος: Φλλσστ, φλλσστ, φλλσσστ, Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2020, σελ. 376

Το νέο μυθιστόρημα του καταξιωμένου και πολυδιαβασμένου  Άρη Μαραγκόπουλου βραβεύτηκε πρόσφατα με το βραβείο «Βραβείο Θέμελη» για το 2021 με το σκεπτικό ότι με την Ιστορία και την Πολιτική - υπό ένα ανθρωπιστικό πρίσμα-, στον σκληρό πυρήνα αλλά και στο φόντο της αφήγησής του, ανταποκρίνεται σε χαρακτηριστικές όψεις της πεζογραφίας του Νίκου Θέμελη (αναζήτηση συλλογικής ταυτότητας σε ρευστά ιστορικά περιβάλλοντα, συμπλοκή Ιστορίας, Λογοτεχνίας, Πολιτικής κ.τλ.).

Δύο λόγια για την υπόθεση: Το Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ καταγράφει στην πλοκή του τη σύγχρονη Ελλάδα λίγο πριν και λίγο μετά το δημοψήφισμα του 2015, μέσα από το λοξό πρίσμα του γήρατος και της θάλασσας. Το θέμα της αυτοδικίας, επίσης προσφιλές θέμα  του συγγραφέα εδώ επανέρχεται υπό πολύ διαφορετική οπτική.

Τρεις ηλικιωμένοι φίλοι που συμβαίνει να έχουν το ίδιο όνομα, Θωμάς, κολυμπάνε δυο τρεις φορές την εβδομάδα, χειμώνα καλοκαίρι, σε μια απάνεμη παραλία της Βάρκιζας. Διανθίζουν τη μέρα τους με ρακές, μεζέδες, ανέκδοτα, τραγουδάκια και χοντροκομμένα αστεία, βιώνοντας σχεδόν ασυγκίνητοι την ανθρωπιστική καταστροφή της χώρας, αποφεύγοντας ακόμα και να σχολιάζουν τα γεγονότα που μαίνονται γύρω τους.

Αλλά τα γεγονότα τους επισκέπτονται απρόσκλητα. Τον Δεκέμβρη του 2012, εν μέσω ξαφνικής κακοκαιρίας, καταφεύγει στην παραλία τους ένα μικρό ιστιοφόρο με τρεις επιβάτες: τον λοστρόμο Νώντα, τη μεξικανή γυναίκα του Ινέθ, πρώην νοσοκόμα στους Ζαπατίστας, και έναν ακόμη χειμερινό κολυμβητή, τον δάσκαλο Φώντα, τον οποίο οι Θωμάδες αποφεύγουν επειδή μονίμως τους υπενθυμίζει την κρίση.

Μετά από αυτή τη συνάντηση μια απρόσμενη υπόσχεση απωλεσθέντος παραδείσου βαθμιαία απορρυθμίζει την ήσυχη καθημερινότητα των γερασμένων κολυμβητών. Ανάμεσα στα 2012-2016 ό,τι πολυτιμότερο έχουν ως τότε αγαπήσει, λατρέψει, πιστέψει, ζήσει οι Θωμάδες δοκιμάζεται έως θανάτου…

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: Προσοχή: εποχιακή διέλευση βατράχων.
25 διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2021

Παρουσιάζοντας την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη στην.-«Αthens Voice» ο  Στέφανος Τσιτσόπουλος καταλήγει με τα εξής:

«Ταξίδια σε παιδικές ηλικίες, ανυψώσεις ή καταβυθίσεις σε πένθη ή γλέντια ολκής, ιστορίες σαν ορθάνοιχτη βεντάλια που όμως ανοίγουν και κλείνουν σαν να παίζει ακορντεόν. Αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος έλληνας διηγηματογράφος καταθέτει για άλλη μια φορά ένα μαγικό συναξάρι κατανόησης μερών της ανθρώπινης κατάστασης σε μια γλώσσα που φωσφορίζει και αντικατοπτρίζει νοήματα ικανά να επικοινώσουν με τον κάθε αναγνώστη εκεί έξω. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφεθείτε, να αποπλανηθείτε και να ακολουθήσετε τις ιστορίες που σαν «βάτραχοι που φεύγουν ομαδικά από την ξεραμένη λίμνη, πηγαίνουν και γεννάνε νοήματα και μυστικά σε κρυφούς λασπότοπους ή σε χαμηλά νέα ποτάμια».

Επίσης εγκωμιαστική η κριτική της Λίνας Πανταλέων στην «Καθημερινή της Κυριακής»:

«Η γραφή του Σκαμπαρδώνη είναι φιλοπαίγμων και θαυματουργή, ιαματική. Χάρη στα θαυμαστά εκφραστικά του μέσα, ο Σκαμπαρδώνης προσδίδει ανήκουστες διαστάσεις στο αληθινό, οδηγώντας τη γραφή στα πέρατα της φύσης και του υπερφυσικού. Είναι σπουδαίος πεζογράφος, επειδή επιτρέπει στη γλώσσα να φανερώσει τους απίθανους τρόπους επιβολής της πάνω στην πραγματικότητα. Ετσι, οι αποδημήσαντες κάνουν πετάλι, γλιστρώντας στην πατίνα του χρόνου, ένα υπόγειο γκαράζ μεταμορφώνεται σε «μεγάλη, ζεστή εκκλησία», ενόσω τα βατράχια κοάζουν θλιμμένα, «λες κι έχουν διδαχτεί την απόγνωση στις εσπερινές ώρες της μελαγχολίας».

Γιάννης Μακριδάκης: Ενάμισι δευτερόλεπτο φως (νουβέλα), Εκδόσεις Εστία, Αθήνα 2020, σελ. 119

Έντεκα βιβλία λογοτεχνίας, μυθιστορήματα και νουβέλες, όλα από τις εκδόσεις «Εστία» έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα ο Γιάννης Μακριδάκης από την γειτονική μας και όμορφη Χίο κερδίζοντας θετικότητες κριτικές και πολλούς φανατικούς αναγνώστες.

Για το νέο του βιβλίο γράφει η  Ζωή Καραμήτρου στην «athensvoice.gr»

«Είναι μια επιστροφή ενηλικίωσης, για τον Καιρό, το παρανόμι του μετεωρολόγου Μάριου Τσόχου, η επιστροφή του στο νησί. Θα αντιμετωπίσει την καχυποψία και τη σκληρότητα, τα σχόλια πίσω απ’ την πλάτη του και τη φανερή προσβολή του, έτσι όμως θα ζητήσει να μάθει, θα βγει απ’ την άγνοια, θα έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια, θα μετρήσει το μπόι του απέναντί της. Ο Μακριδάκης είναι καταιγιστικός, δεν βάζει τελεία πουθενά, λέει μονορούφι όσα πιέζουν να γραφούν, όσα περιγράφουν τον άγριο τόπο, τους σκληρούς ανθρώπους, το βλοσυρό παρελθόν, το αμήχανο παρόν. Το στίγμα ορίζει την παραμονή του ήρωα στο νησί και, σαν δώρο αναπάντεχο, του δίνεται η δυνατότητα να μείνει μια νύχτα μόνος στο φάρο. Είναι η νύχτα που θα τον βάλει να ξεδιαλύνει τα δικά του σκοτάδια, να παραδεχτεί όσα έκρυβε μέσα του χρόνια ολόκληρα, να βάλει σε τάξη το νου του, ν’ αφήσει τις αναλαμπές του φάρου να τον φωτίσουν, να τον λυτρώσουν. Εικόνες και περιγραφές ενός τοπίου δύσκολου που φέρνει θύμισες που πληγώνουν, αισθήματα έντονα μα ξεχασμένα που αναγεννιούνται μόνο και μόνο με την παρουσία του, και η συγκινητική δίβουλη στάση του νέου φαροφύλακα, απλώνονται μπροστά μας για να μας βάλουν να σταθούμε απέναντι σε κοινωνικές αγκυλώσεις. Το παιδί δεν ευθύνεται για τις πράξεις του γονιού, κι όμως είναι ο γιος του τέρατος, η αυτόνομη, μοναδική και αυτόφωτη πορεία του δεν είναι  δεδομένη, πρέπει να κατακτηθεί ενώ δεν ευθύνεται, δεν απολογείται, δεν είναι ένοχο, δεν ξέρει. Μαθαίνει και μπαίνει σ’ έναν κυκεώνα αναμνήσεων, ενοχών, βαθύτατης εσωτερικής κρίσης. Και γαληνεύει με την αποδοχή, τη γνώση, την εκτίμηση των άλλων. Είναι η εκτίμηση ενός ολόκληρου κόσμου που μπορεί να έχει αξία τέτοια, ώστε να ορίζει την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό, την ήσυχη συνύπαρξη με τον εαυτό μας, όταν λογαριαζόμαστε με ακραίες, οδυνηρές συνθήκες. Ίσως να χρειάζεται κάποιες φορές μονάχα ενάμισι δευτερόλεπτο φως για να αναμετρηθούμε με το είναι μας και να βρεθούμε στο ζύγι σωστοί.   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey