Τα βιβλία παίζει 24-12-21

26/12/2021 - 13:00

Γιώργος Λιάνης: Συνομιλώντας με τον 20ο αιώνα - 40 συνεντεύξεις, εκδόσεις Ινφογνώμων, Αθήνα 2021, σελ 647 

Ρίτσος, Ελύτης, Βάρναλης, Εγγονόπουλος, Σκαρίμπας, Αναγνωστάκης, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Τσιτσάνης, Μπαγιαντέρας, Κουν, Τσαρούχης, Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Παπαδόπουλος, Παναγούλης, Μουστακλής, Καμπανέλης, Κατράκης, Χορν, Λαμπέτη, Βέγγος, Κούρκουλος, Μερκούρη, Παππά, Νταντωνάκη, Αλεξανδράκης, Βουγιουκλάκη, Λάσκαρη, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Μούσχουρη, Γκάλης,Σαββόπουλος, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Σμοκτουνόφσκι, Πλισέσκαγια, Βάιντα, Φαλάτσι είναι μερικές από τις σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών του πολιτισμού με τις οποίες συνομίλησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης. 

Οι συνεντεύξεις αυτές παραδίδονται στο αναγνωστικό κοινό μαζί με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα σ΄ έναν πολύ επιμελημένο τόμο από τις εκδόσεις «Ινφογνώνων». 

Προλογίζουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Κώστας Λαλιώτης. 

Έγραψε η Βίβιαν Ευθιομιοπούλου στο Liberal: «Ο Γιώργος Λιάνης έχει πάρει συνέντευξη κυριολεκτικά απ’ όλους πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο μοτίβο το οποίο όμως πλέον λειτουργεί ως ιστορική μαρτυρία (οι συνεντεύξεις είναι βέβαια κατεξοχήν πηγή της ιστοριογραφίας) γιατί το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πόσο εξαντλητικά δουλεμένες είναι. 

Οι συνεντεύξεις του Λιάνη δεν εξαντλούνται στο ύφος του δημοσιογράφου, είναι μοναδική πηγή πληροφοριών για τα πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί αλλά και για την εποχή τους. Ιστορίες, ανεκδοτολογικές αρκετές από αυτές, μαρτυρίες, εξομολογήσεις. Ολόκληρη η μεταπολιτευτική ιστορία οργανωμένη και γραμμένη με όρους μεγάλου θεάματος είναι το βιβλίο αυτό. Ως λάτρεις του είδους έχουμε διαβάσει δεκάδες συνεντεύξεις, μάλλον εκατοντάδες, στον ελληνικό και διεθνή Τύπο κι αυτές οι 40 άψογα επιμελημένες συνεντεύξεις που πλαισιώνονται από ερμηνευτικά κείμενα ως context της εποχής που δόθηκαν μας φάνηκαν πολύ ιδιαίτερες».

Ο ίδιος ο Γιώργος Λιάνης γράφει ανάμεσα στα άλλα: «Όλα τα πρόσωπα που συμπεριέλαβα και είναι η Ιστορία του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, τα αντιμετώπισα με ευλάβεια και προσερχόμουν στις συνεντεύξεις σαν μαθητής, σαν προσήλυτος. Η συνέντευξη, άλλωστε, δεν είναι εύκολο πράγμα. Μιλάμε για ένα είδος απαιτητικό, ουσιαστικά είναι μία ψυχανάλυση. Όταν έγραφα στις εφημερίδες, δεν λειτουργούσα ως δημοσιογράφος, αλλά θύμιζα περισσότερο συγγραφέα. Την περίοδο που ξεκίνησα δε, θεωρείτο αμάρτημα να γράφεις λογοτεχνικά. Θυμάμαι, όμως, όταν ταξίδεψα στη Στοκχόλμη για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Ρίτσο, ήμουν ο μοναδικός που είχα πάει στη Σουηδία. Και έπειτα, σαν ένας κήρυκας μετέφερα σε ένα ολόκληρο έθνος όσα έζησα εκεί. Ένιωθα ιερή την αποστολή που είχα και πάλευα να γράφω για πράγματα που δεν θα «πέθαιναν» την επόμενη ημέρα μετά τη δημοσίευσή τους». 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2022 

Ημερολόγιο 2022: Η φύση δίνει απλόχερα και λειτουργεί θεραπευτικά. Σκέψεις και σημειώσεις, Κείμενα: Αταλάντη Απέργη, Δημήτρης Παντελής, Εκδόσεις Κονδύλι 

Το ημερολόγιο είναι καρπός βιωματικής εμπειρίας της θεραπευτικής σημασίας της φύσης στην ψυχοσωματική υγεία. Τα κείμενα καθώς και οι φωτογραφίες από την Ελλάδα, αποτυπώνουν την ομορφιά της φύσης στο κύκλο του χρόνου και γίνονται αφορμή για σκέψεις και σημειώσεις. Η ιδέα αποτελεί έμπνευση δύο παιδικών φίλων, της Αταλάντης Απέργη και του Δημήτρη Παντελή, επαγγελματιών στον χώρο της ψυχικής υγείας, οι οποίοι συνδιοργανώνουν από το 2016 κάθε Αύγουστο στις Πινακάτες Πηλίου το «Χωριό Ψ», μια συνάντηση ψυχοθεραπειών στη φύση. Το ημερολόγιο-σημειωματάριο του 2022 φέρνει τη μαγευτική και ιαματική ελληνική φύση μέσα στα σπίτια μας. Οι εμπνευστές του, μέσα από τις εικόνες και τις σκέψεις που μοιράζονται, καλούν τους αναγνώστες τους αφενός να αναλογιστούν την προσωπική τους σχέση με το φυσικό περιβάλλον και αφετέρου να σκεφτούν με τι τρόπο μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι, ώστε να διαφυλαχτούν τα μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας τοπία αυτής της χώρας και τα είδη πανίδας και χλωρίδας που κατοικούν σε αυτά. 

Ημερολόγιο 2022: Μικρασία, χαίρε. Εκατό χρόνια από το ΄22. Ανθολόγηση κειμένων, επιμέλεια: Κώστας Σταμάτης, Εκδόσεις Πατάκη 

Μαρτυρίες, μνήμες, οδοιπορικά, χρονικά, ποίηση, πεζογραφία, σπαράγματα που προσπαθούν να καταγράψουν, να περιγράψουν, να διασώσουν, την αλήθεια, τη ζωή, τις ιστορίες... Το Λογοτεχνικό Hμερολόγιο 2022 είναι αφιερωμένο στο 1922 και στη Μικρασιατική Καταστροφή και αποτελεί το εικοστό πέμπτο, και τελευταίο, λογοτεχνικό ημερολόγιο που συνέλαβε και σχεδίασε ο Κώστας Σταμάτης (1956-2021) για τις εκδόσεις «Πατάκη».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey