Τα βιβλία παίζει...

22/04/2021 - 12:35

Γιάννης Γρυντάκης, Γιώργος Δάλκος, Άγγελος Χόρτης, Έκτορας Χόρτης: Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2021, σελ. 417

Οι τέσσερις εξαιρετικοί ιστορικοί έχουν κυκλοφορήσει το βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821» και τώρα πάλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ένα νέο και πολύ πρωτότυπο βιβλίο. Γράφει σχετικά ο Ξενοφών Μπρουντζάκης: «Ο τόμος έχει ιδιαίτερα χρηστικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για μια ημερολογιακή καταγραφή της Επανάστασης. Ωστόσο, κάθε ημερομηνία, κάθε καταγεγραμμένο γεγονός, ιστορία ή πρόσωπο αποτελεί μια ξεχωριστή αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση, ανοίγοντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ενδιαφέροντος για πράγματα που μας διαφεύγουν.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο στους δώδεκα μήνες, όπου κάθε μήνας ακολουθεί και καταγράφει ημερολογιακά τα γεγονότα που αντιστοιχούν στη μέρα και τη χρονιά που συνέβησαν. Η ημερολογιακή καταγραφή ξεκινά από το έτος 1814, χρονιά που ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, και φτάνει ώς το 1830 που υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας. Τα σύντομα κείμενα που παρατίθενται είναι εξαιρετικά κατατοπιστικά, και μάλιστα τιτλοφορούνται με σχολαστική και κριτική πολλές φορές διάθεση από τους συγγραφείς, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη κατανόησή τους».

Μικρό δείγμα γραφής: Σαν σήμερα, 12-1-1826: «Τα μάτια η πείνα εμαύρισε» και ο Μιαούλης περιγράφει στους προκρίτους της Ύδρας τη δυστυχία των Μεσολογγιτών που «υπέμειναν τα έσχατα, ελπίζοντες ες την εδικήν μας βοήθειαν…». Την ίδια μέρα, 12-1-1824: Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Σταϊκόπουλος κ.ά αρνούνται να δηλώσουν υποταγή στην Κυβέρνηση Κουντουριώτη και ζητούν σύγκληση Εθνοσυνέλευσης.

13-1-27: μια βόμβα στη σκεπή του Ερεχθείου καταπλακώνει τη χήρα του Γκούρα και μέλη της οικογένειάς της. Σαν σήμερα, δυο χρόνια πριν, το 1825, ο Κουντουριώτης αγωνίζεται για την αρχηγεία στην Πάτρα και τη Ναύπακτο, ενώ Υδραίοι, Σπετσιώτες, Ψαριανοί διαγκωνίζονται για να πετύχει ο καθένας μεγαλύτερο μερίδιο από τα δάνεια για τα πολεμικά και τα πυρπολικά τους.

 

Νίκος Γιαννόπουλος: 1821 - Οι μάχες των Ελλήνων για την Ελευθερία, Εκδόσεις Historical Quest, Αθήνα , σελ. 348

Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 εμπεριέχει πολλές πτυχές η διερεύνηση των οποίων επιφυλάσσει ακόμη εκπλήξεις στους μελετητές. Η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων όμως, εντελώς παράδοξα σύμφωνα με τον συγγραφέα δεν επικεντρώνει στην πιο σημαντική πτυχή: αυτή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Και όμως η ελευθερία των Ελλήνων δεν κερδήθηκε, όπως πολλοί πιστεύουν, στα σαλόνια της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά στα πεδία των μαχών. Γιατί, αντίθετα με τις απόψεις ειδικών και μη, εκεί γράφεται η ιστορία των λαών, υποστηρίζει ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος.

Το  παρόν βιβλίο  περιγράφει με αυστηρά επιστημονικό, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό τρόπο, τις σημαντικότερες χερσαίες μάχες του Αγώνα, χάρη στις οποίες οι Έλληνες κατάφεραν να συνεχίσουν την ιστορική τους πορεία. Εμπεριέχει επίσης ένα πρωτότυπο υποθετικό σενάριο -το οποίο όμως βασίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία- μέσω του οποίου επιχειρείται η ανατροπή της καθιερωμένης αντίληψης ότι η φλόγα της Επανάστασης έσβησε, εξαιτίας της επιδρομής του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και ότι η ελληνική ανεξαρτησία είναι αποτέλεσμα της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Ο συγγραφέας είναι ειδικός στη στρατιωτική ιστορία, με πλούσιο ερευνητικό έργο και σύμβουλος στην τηλεοπτική εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου".

Χρίστος Γούδης, Στέλλα Σωτηροπούλου - Γούδη: 1821. Τα Δοξασμένα Χρόνια. Η Ελληνική Επανάσταση για τα παιδιά μας, Εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα 2021, σελ  40

«Η ζωντανή εικονογράφηση από τη Στέλλα Σωτηροπούλου-Γούδη, εμπνευσμένη από κλασικά εικαστικά έργα, ο συνεκτικός τρόπος συγκρότησης, εσωτερικής συνοχής, και έκθεσης των επαναστατικών γεγονότων, και η εύληπτη ποιητική αφήγησή τους από τον Χρίστο Γούδη, διαμορφώνουν κατά τρόπο αριστουργηματικό το πάνθεον των ηρώων και των ηρωισμών της Ελληνικής Επανάστασης, ως επισφράγισμα και ενοποιητικό σύμβολο των απελευθερωτικών αγώνων και θυσιών του λαού μας, που χαράσσεται έτσι ανεξίτηλα στη μνήμη.

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και με ενάργεια πολλαπλής αισθητικής έκφρασης, αποτελεί ένα κορυφαίο έργο πρώτης προσέγγισης του θαύματος του 1821 για τα παιδιά μας, αλλά και συναισθηματικής ανανέωσης της συναινετικής συλλογικής μνήμης των μεγαλύτερων, γύρω από όλα όσα νοηματοδότησαν την ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεώτερου ελληνικού έθνους».

Τα παραπάνω είναι από το οπισθόφυλλο του παρόντος βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών, αλλά φυσικά μπορεί να διαβαστεί και από μεγαλύτερα και ενήλικες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey