Τα βιβλία παίζει 08-08-20

10/08/2020 - 15:28 Ενημερώθηκε 31/08/2020 - 09:36

Δημήτρης Σίμος

Σώσε με

(ψυχολογικό θρίλερ)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2020, σελ. 380

 

Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στον τομέα των χρηματοοικονομικών το 2014, αποφασίζοντας παράλληλα να υπηρετήσει την αστυνομική λογοτεχνία. Φανατικός θαυμαστής της σχολής του Ζωρζ Σιμενόν, λατρεύει τον Ιζό και δεν διστάζει να αναγνωρίσει το Μεσογειακό νουάρ ως το αγαπημένο του είδος αστυνομικής λογοτεχνίας. Για τα «Βατράχια», την πρώτη του συγγραφική δουλειά, έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο του πανελλήνιου διαγωνισμού μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα. Το πρώτο του θεατρικό έργο «Το κόκκινο μελίσσι», ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Πόλη. Από τον Ιανουάριο του 2016 είναι ένα από τα νεότερα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Η υπόθεση του νέου του βιβλίου έχει ως εξής: Με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα της, η Νικόλ Πομάνου, μια νεαρή καλλιτέχνης ξυλογλυπτικής, επιστρέφει στο χωριό της, το Κρυφό. Εκεί ζουν η μητέρα της, καθώς και η αδερφή της Ράνια −με την κόρη της, Ζωή− που έχει κληρονομήσει το καφενείο του παππού της. Στο Κρυφό αναμένεται και η μικρότερη αδερφή της, η Άλκηστη, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι παντρεμένη με τον Ιάσονα. Όμως, εκείνη δεν εμφανίζεται ποτέ. Η οικογένεια Πομάνου απευθύνεται στις αρχές και η Αστυνόμος Α’ του Τμήματος Ασφαλείας Δέσποινα Λουκίδη ξεκινά έναν κύκλο ανακρίσεων με σκοπό να διαλευκάνει την υπόθεση, φοβούμενη ότι αυτή η εξαφάνιση συνδέεται άρρηκτα με τη στυγερή δολοφονία μιας γυναίκας στο Εθνικό Πάρκο Θράκης, από την οποία έχουν αφαιρεθεί οι βολβοί των ματιών. Οι έρευνες αρχίζουν και το παρελθόν ζωντανεύει, θεριεύει και απειλεί να φέρει στο φως αμαρτίες και λάθη, ενοχές και φόβους, μυστικά και ψέματα. Οι οικογενειακοί δεσμοί κλυδωνίζονται επικίνδυνα, η πόλη της Κομοτηνής αναστατώνεται, ο Οδηγητής κινεί και πάλι τα νήματα και ο δολοφόνος περιμένει στωικά για την επόμενη κίνηση… Ποιος θα καταφέρει να βγει αλώβητος από τη λαίλαπα της τρέλας που καλπάζει ανεξέλεγκτη;

«Η σφιχτοδεμένη πλοκή, οι ασταθείς και απρόβλεπτοι χαρακτήρες, τα αντιφατικά στοιχεία δημιουργούν ένα θρίλερ που κατορθώνει να γδάρει με το μεταλλικό κοπίδι τα δέντρα των δολοφονιών και να αποκαλύψει κάτω από τον φλοιό παθογένειες που ακόμα κλυδωνίζουν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και στερεότυπα που δεν επιτρέπουν στις οικογένειες να αναπνεύσουν και να αφήσουν το περιθώριο στα μέλη τους να διαμορφώσουν υγιείς προσωπικότητες», έγραψε ανάμεσα στα άλλα στη athensvoice.gr η δημοσιογράφος Κέλλη Κρητικού.

 

 

 

Τζέφρυ Ευγενίδης

Αυτόχειρες Παρθένοι

(μυθιστόρημα)

(Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου)

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2020, σελ. 302

 

Ο Τζέφρυ Ευγενίδης (Jeffrey Eugenides), γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1960 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, από γονείς που κατάγονταν από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Σπούδασε αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία και φιλολογία και δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Αυτόχειρες παρθένοι» (“The Virgin Suicides”), εκδόθηκε το 1993 και έγινε ταινία το 1999, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Κόπολα, με πρωταγωνιστές τους Κίρστεν Ντανστ, Τζος Χάρτνετ, Καθλίν Τέρνερ και Τζέημς Γουντς. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Ακολούθησαν άλλα τρία βιβλία: «Middllesex», «Σενάριο γάμου», «Δελτίο παραπόνων».

Η υπόθεση έχει ως εξής: Σ’ ένα ήσυχο προάστιο του Ντιτρόιτ, οι πέντε αδελφές Λίσμπον, ωραίες, εκκεντρικές, αυτοκτονούν η μία μετά την άλλη μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Τα αγόρια της γειτονιάς τις παρακολουθούν από μακριά, αποσβολωμένα, και συναρμολογούν σιγά σιγά το μυστήριο της μοιραίας μελαγχολίας της οικογένειας.

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο αριστούργημα, ένα λυρικό και άχρονο παραμύθι έρωτα, σεξ και αυτοκτονίας, που μεταμορφώνει και μυθοποιεί τη μεσοαστική ζωή της Αμερικής των προαστίων», έχει επισημάνει η κριτική.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey