Τα βιβλία παίζει

20/10/2017 - 18:26

Βασίλης Κρεμμυδάς

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες»

Εκδόσεις «Gutenderg»

Αθήνα 2016, σελ. 225

 Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής και διευθυντής της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας «Αρχεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης». Τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά του είναι προσανατολισμένα στις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες του τέλους της Τουρκοκρατίας και του ελληνικού 19ου αιώνα και σε ζητήματα της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων δεκαετιών του βίου του ελληνικού κράτους.

Στον πρόλογο του παρόντος βιβλίου του, που έχει ανατυπωθεί πέντε φορές, διαβάζουμε: Με επίμονη και μακροχρόνια έρευνα, με συνολική και μικροσκοπική παρατήρηση, μπορεί κανείς να διακρίνει, όχι άνετα πάντως, ένα γενικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821: να διακρίνει, αλλιώτικα, το στοίχημα ενός ολόκληρου έθνους -απ’ αυτό και ο πρωτοποριακός ρόλος του εγχειρήματος.
Από την αρχή, την έναρξη της δηλαδή στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, μέχρι το τέλος της, που ως προς την πλήρη ικανοποίηση του αρχικού αιτήματος θα μπορούσε να το τοποθετήσει κανείς στο 1843, καθώς και στη διάρκεια της προετοιμασίας της, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διακρίνει μια διαρκής πάλη του νεωτερικού με το παραδοσιακό, του νέου εκείνη τη στιγμή με το παλαιό εκείνη τη στιγμή· σε όλες τις διαστάσεις, σε όλα τα μεγέθη και σε όλες τις εκφράσεις, η νεωτερικότητα πάλεψε, ακόμη και πολέμησε, την παράδοση και νίκησε.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια με τους παρακάτω τίτλους: Στον δρόμο για το 1821. Οι δυσκολίες και οι επιταχύνσεις, Στην έναρξη του αγώνα, Τα οικονομικά του αγώνα. Το ζήτημα των λαφύρων, Η ώρα των πολιτικών, Η επανάσταση και οι κοινωνικές διαφοροποιήσεις, Τα χρόνια των θριάμβων, Δυσκολίες, διχογνωμίες και η επέμβαση του Αιγυπτιακού στρατού, 1827:έτος ορόσημο. Νέα δεδομένα, νέος συσχετισμός δυνάμεων, Στον μακρύ τον δρόμο της ανεξαρτησίας, Διακυβέρνηση Καποδίστρια: η απόλυτη σύγκρουση του παλαιού με το νέο.

«Ο Βασίλης Κρεμμυδάς ασχολείται ειδικότερα με το πώς διαμορφώθηκαν οι σχέσεις των Ελλήνων με τον εξωτερικό παράγοντα, πώς η Γαλλία και Ρωσία βρέθηκαν πιο κοντά στρατιωτικά στη νέα χώρα ενώ η Αγγλία αξιοποίησε το διπλωματικό της παιχνίδια από το οποίο κερδισμένο βγήκε τελικά το νέο έθνος. Όσο για τον εμφύλιο που ακολούθησε, το θεωρεί αναπόφευκτο ως ανακατανομή της εξουσίας μεταξύ των δυνάμεων της νεωτερικότητας και του παλιού κατεστημένου. Εκείνο που σημειώνει και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα καταφέρει να ξεφύγει από τα βαλκανικά χαρακτηριστικά και να ενταχθεί στο νεωτερικό κόσμο της Ευρώπης, αφομοιώνοντας τα μηνύματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, προκαλώντας την έναρξη του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα ταμπού, μέχρι τότε, για τις ανταγωνιστικές δυνάμεις της Ευρώπης», έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπασκόζος παρουσιάζοντας στον «Αναγνώστη» το βιβλίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey