FOLLOW US

Πολιτισμός

Τα βιβλία ΠΑΙΖΕΙ

Κώστας Ακρίβος

Γάλα Μαγνησίας

(μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2018, σελ. 308

 

«Τελικά, το έργο του Κώστα Ακρίβου μετεξελίσσεται από μυθιστόρημα νοσταλγίας και νεανικής ωρίμασης, από μυθιστόρημα μαθητείας του συλλογικού κι όχι τόσο του ατομικού, σε μεστό κείμενο για τους μηχανισμούς του εγώ, που καλύπτουν, ωραιοποιούν, απωθούν την αλήθεια -με τη βοήθεια και της μνήμης- κι εντέλει θολώνουν τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος. Η παιδικοεφηβική συνείδηση δεν είναι πάντα καθαρή, πολλές φορές, επειδή είναι ακόμα αδιαμόρφωτη, δεν συνειδητοποιεί τι κάνει κι έτσι φτιάχνει τα δικά της σενάρια που δεν άπτονται ακριβώς της πραγματικότητας.

Ο Κ. Ακρίβος γράφει ένα από τα πιο ώριμα έργα του. Είναι απλό αλλά και στερεό, είναι ανεπιτήδευτο αλλά φτάνει με σταδιακά βήματα ως την κορύφωση, είναι βιωματικό αλλά ταυτόχρονα δουλεμένο, ώστε να πάψει να αναφέρεται σε ένα παρελθοντικό εγώ και να πάρει συλλογικότερες διαστάσεις, για τη μνήμη, την ενοχή, την ενηλικίωση».

Με τα παραπάνω ο Γ. Περαντωνάκης κλείνει την παρουσίαση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του τελευταίου μυθιστορήματος του εξαιρετικού Βολιώτη πεζογράφου και φιλολόγου Κώστα Ακρίβου. Στο οπισθόφυλλο ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «Νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον είναι οι καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σ' ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου της δεκαετίας του ’70. Σε μια πόλη που καθρεφτίζεται στα νερά του παρελθόντος, σε μια χώρα που προσπαθεί σιγά σιγά να συνέλθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας, ο κάθε άλλο παρά μεγαλόσωμος Αχιλλάκος, ο ψαρομούρης Μπράσκας, ο σωσίας του τραγουδιστή των Rolling Stones Μικ και ο αριστεροπόδαρος Ζερβής είναι έτοιμοι να ανοίξουν φτερά για τα ωραία χρόνια που έπονται, ώσπου ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή τους. Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ' αυτό: Τι πραγματικά συνέβη. Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυμούνται ή μήπως η μνήμη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο;».

 

Διονύσης Χαριτόπουλος

Πειραιάς βαθύς

Μυστήρια και φόνοι

Εκδόσεις Τόπος

Αθήνα 2018, σελ. 240

 

Το παρελθόν του Πειραιά είναι βαρύ. Στις αθηναϊκές εφημερίδες αναφερόταν με δέος: «Η πόλις των φρικτών εγκλημάτων», «Το βασίλειον του τρόμου», «Το λιμάνι της παρανομίας» κ.ά.

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος καταδύεται στον βυθό του μεγάλου Λιμανιού και φέρνει στην επιφάνεια τον σκληρό και βίαιο κόσμο του, μέσα από πραγματικά γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν, χωρίς μύθους και ωραιοποιήσεις.

Στη σκοτεινή εποχή του Πειραιά, κυριαρχούσαν η βία και το έγκλημα. Αν ήσουν άοπλος, ήσουν ξεγραμμένος. Ακόμα και οι πιο φιλήσυχοι πολίτες κοιμόντουσαν με το πιστόλι κάτω από το μαξιλάρι, γιατί νταήδες, συμμορίες, σωματέμποροι, λυμαίνονταν την πόλη, σκότωναν και σκοτώνονταν μεταξύ τους.

Ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Διονύσης Χαριτόπουλος επιστρέφει στα αγαπημένα του λημέρια, ολοκληρώνοντας την τριλογία του με ένα ανθολόγιο τρόμου και αίματος. Το βιβλίο «Πειραιάς βαθύς» έρχεται τρίτο σε σειρά, μετά τα «Εκ Πειραιώς» και «Πειραιώτες», για να κλείσει τον αφιερωματικό του κύκλο στην αγαπημένη του πόλη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 15:35
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top