Τα βιβλία Παίζει

16/07/2019 - 14:16 Ενημερώθηκε 16/07/2019 - 14:20

Tασούλα Καραγεωργίου

Η πήλινη χορεύτρια

(ποιήματα)

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Αθήνα 2019, σελ. 37

 

Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Ποιήτρια και δοκιμιογράφος. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1981 έως το 2015 υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ την περίοδο 2007-2015 ήταν Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία, ένα βιβλίο με λυρικά αφηγήματα και μια συλλογή δοκιμίων για την ποίηση και τρία βιβλία με μεταφράσεις κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Κείμενά της για την ποίηση έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά, σε αθηναϊκές εφημερίδες και σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή σχολικών βιβλίων. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Από την πρόσφατή της εξαιρετική ποιητική συλλογή αντιγράφω δυο ποιήματα.

Το πρώτο έχει τίτλο «Κυκλοδίωκτος ήλιος»: «Στο αλώνι δεμένο/το μικρό γαϊδουράκι/κυκλοδίωκτο/έσερνε/της ανάγκης το άχθος// Κι αυτός/ το επίθετο σήκωσε/απ’ το αρχαίο επίγραμμα/και ψηλά στα ουράνια τα’ ανέβασε/να στολίζει το ήλιο//Τι νομίζετε, αλήθεια;/ Μ’ έναν στίχο κερδίζονται/ και το φως και ο θάνατος».

Το δεύτερο έχει τίτλο «Ο ποιητής Μελέαγρος»: «“Κι αν εγώ είμαι Σύρος, λοιπόν τι πειράζει; Μια πατρίδα, τον κόσμο, εμείς οι θνητοί κατοικούμε/ και όλους μας έχει ένα Χάος γεννήσει”.// Του Μελέαγρου στίχοι, ποιητή απ’ την Τύρο/, συνθεμένοι στη γλώσσα μας/ όταν ζούσε στην όμορφη Κω.// (Σαν κοινό διαβατήριο να τους έδειχνε/-ναυαγός τσακισμένος στα βράχια-/ κι ο δικός μας ο ναύτης τους στίχους να διάβαζε/ σαν σημάδι αναγνώρισης/ στο πανάρχαιο δράμα του κόσμου.)// Ω λαλιά που ως πέρα είχες φτάσει/ στον Ευφράτη και ως τους Ινδούς».

 

 

 

Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου

Φάος, Φάος, Φάος, Φως

(ποιήματα)

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Αθήνα, σελ. 33

Η Χρύσα Ἀλεξοπούλου κατάγεται από την Αμαλιάδα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Wolfgang Goethe Universitaet, Frankfurt) και είναι αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Υπηρέτησε στη Β/θμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια και Σχολ. Σύμβουλος και δίδαξε στη Γ/βάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα Αρχαίο Δράμα στο Ε.Α.Π. και στη Γερμανία Ελληνική Γλώσσα καί Πολιτισμό. Έχει εκδώσει τη διατριβή της, βιβλία για την Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση, τον Ευριπίδη, μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων των Γερμανών ποιητών Χάινε και Μέρικε, μελέτες για ποικίλα φιλολογικά θέματα και τέσσερις ποιητικές συλλογές.

Από την τελευταία της, πολύ όμορφη συλλογή, δυο ποιήματα:

«Σε θαυμάζω για τις φωνές σου/ τις εκφραστικές που ιστορούν/ ανατολές, αναλαμπές, σύθαμπα/κυματισμούς στις φυλλωσιές,/ σκοτάδια./ Σε φθονώ γιατί χωρίς απώλειες/ γυρίζεις την πλάτη στο χρόνο,/ αμαχητί τον υποτάσσεις,/ το δυνάστη της ύπαρξης μου».

«Ποιος λέει τώρα την αλήθεια;/Σεληνόφως αυγουστιάτικο/ξαπλώνει στο κρεβάτι μου/φύλλα ελιάς, μαζί με την κορμοστασιά αγέρωχου κυπαρισσιού/-αταίριαστη συνεύρεση/σημαδιακή//. Ποιος λέει τώρα την αλήθεια;/Τα μάτια μου ή η αφή μου;».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey